вторник, 18 юни 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  849 прочитания

  Откриха втора двойка полу-еднояйчни близнаци

  Това е изключително рядък случай, при който бебетата не са изцяло еднояйчни или двуяйчни близнаци
  05 март 2019, 15:30 a+ a- a

  Когато ултразвук разкрие, че в една плацента има две бебета, често се смята, че те са еднояйчни близнаци. В проучване, публикувано в New England Journal of Medicine, се разкрива, че в нов случай едно от бебетата е от мъжки пол, а другото от женски. Това се счита за невъзможно при еднояйчните близнаци.

  Изследваните бебета са от Австралия и вече са на 4-годишна възраст. Те не са еднояйчни, но в същото време не са и двуяйчни. Те са наречени в медицинските среди „полу-еднояйчни“. 

  Това е едва вторият подобен случай, докладван до момента в света.

  „Смятам, че е невероятно как генетичните техники ни позволяват да открием тези типове близнаци“, разказва Меган Денис, изучаваща човешкия геном в университета „Дейвис“ в Калифорния,.

  При еднояйчните близнаци бива оплодена само една яйцеклетка, която впоследствие се разделя на две, формирайки два ембриона, носещи 100% идентично ДНК. При двуяйните оплодените клетки са две като ембрионите споделят само 50% от генния материал. При полу-еднояйчните близнаци бива оплодена една клетка от два сперматозоида и полученият ембрион носи 100% от генетичния материал на майката и 78% от генетичния материал на бащата.

  Обикновено яйцеклетките имат защитни механизми, които предотвратяват множественото оплодяване, но медицината доказа, че това не е напълно невъзможно. Въпреки това подобни ембриони обикновено не оцеляват, разкрива асистент професор Аманда Кален от департамента за репродуктивна ендокринология и безплодие към медицинския факултет на университета „Йейл“.

  „Това е изключително необикновен случай, който разширява разбирането ни за това какво е възможно и ще ни позволи да разучим тънкостите на оплождането и ранното развитие на ембриона“, споделя още Кален.

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 3 часа
  Херо Мустафа е новият посланик на САЩ у нас
  Тя ще замени Ерик Рубин, чийто мандат изтича
  преди 3 часа
  Брекзит: Трябва ли Великобритания да заплати 39 млрд. евро на ЕС
  Кандидатите за премиер повдигнаха въпроса пред Консервативната партия
  преди 6 часа
  Стартира редовната самолетна линия от Бургас до Херсон
  България ще се популяризира като предпочитана туристическа дестинация на украинския пазар
  преди 11 часа
  Българските ученици ще изучават програмиране по модела на сръбските учебни планове
  Майкрософт и Proplusion обявиха нова иницатива, която ще трансформира обучението по информатика в четири балкански страни