неделя, 16 юни 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5475 прочитания

  Немислимо е мениджърите да се крият зад бюрата си

  Хелга Патарт-Дрекслер от академията за висши мениджъри WU Executive Academy изброява пет поведения, които отличават интелигентните лидери
  05 март 2019, 16:59 a+ a- a

  Хелга Патарт-Дрекслер

  Кое прави един лидер успешен и какво го различава от останалите? Хелга Патарт-Дрекслер, част от екипа за Екзекютив образование в академията за висши мениджъри WU Executive Academy, е категорична: „Немислимо е мениджърите да се крият зад бюрата си и да нямат пряк контакт със служителите си. Интелигентните лидери са ангажирани, уязвими и отворени; те вдъхновяват другите с визиите си.“ Големите играчи в дигиталния бизнес със сигурност са пример за подражание, но характеристиките на интелигентните лидери са търсени във всички индустрии днес.

  Хелга Патарт-Дрекслер идентифицира пет поведения, които отличават умните лидери от мениджърите, и дава препоръки как могат да се приложат на практика.

  1. Обратната връзка е необходима

  Критиката е не само позволена, но и необходима, когато е и в двете посоки. Интелигентните лидери активно изискват критики и обратна връзка от своите служители. Те не се крият зад лидерската си позиция, а са достъпни. Обратната връзка дава на лидерите нова енергия и помага за реализирането на визията. Директната комуникация се превръща в съществена част от корпоративната култура.

  На практика: Различните позиции в йерархията или тенденцията да се избягват конфликтите често не позволяват на служителите да дават открита и честна обратна връзка. Затова активно насърчавайте служителите си да го правят и им обяснете огромната полза от обратната връзка. Ако се придържате към правилата за конструктивна обратна връзка, вие и вашият екип ще натрупате нов опит и ще намалите задръжките.

  2.  Посредственото отношение не помага

  Посредственото отношение обикновено не помага на служителите. Интелигентните лидери имат твърда позиция, защитават своите идеи и своята компания и знаят какво представляват. Те не са откъснати от реалността и не се губят във визиите си, а остават здраво стъпили на земята.

  На практика: Мениджърите трябва да са наясно, че понякога е напълно допустимо да променят мнението си. Никъде не е казано, че веднъж взетите решения не подлежат на преоценка. Да говорим открито за собствените си съмнения и несигурност е човешко и ни прави по-близки с колегите ни.

  3. Без съпричастност нещата не се получават

  Клиентски-ориентираната политика несъмнено е важна за една компания, но за интелигентните лидери е също толкова необходимо да могат да бъдат съпричастни със своите служители. Те трябва да разберат какво е важно за тях и да могат да идентифицират източника на техните притеснения, дори ако той не винаги е очевиден за самия служител. Умните мениджъри знаят, че надеждната клиентска ориентираност не е възможна без мотивирани и квалифицирани хора.

  На практика: „Ако наистина се грижим за нашите хора, те наистина ще се грижат за нашите клиенти, а бизнесът ще се погрижи сам за себе си”, казва Арне Соренсон, главен изпълнителен директор на Marriott International.

  4. Насочване, а не управление

  Класическите, силно йерархични управленски действия отстъпват пред новите управленски стилове на интелигентните лидери; обръща се внимание на вдъхването на сила на служителите, а вълшебната дума е „упълномощаване“. Интелигентните лидери създават пространство, където на първо място стават възможни иновациите и практическото прилагане. Вместо строги насоки и постоянен контрол, действията се осъществяват в рамка, която гарантира свобода, насърчава индивидуалните силни страни, но все пак поставя и ясни цели.

  На практика: Широко разпространеният аргумент „Това звучи прекрасно, но в моя екип няма да работи“ не е верен. Всеки човек се нуждае от комбинация от свобода и ясни насоки, въпросът е какво трябва да е съотношението между двете. Точно там мениджърите трябва да намерят точния баланс за всеки отделен член на екипа си. Задачата е сложна, но се отплаща.

  5. Интелигентните лидери са смели

  Всеки, който се бои от откровените мнения и обича да бъде под прикритие, не е готов да бъде интелигентен лидер. Тази нова роля определено изисква смелостта активно да представяте себе си и идеите си. Трябва не само да толерирате различни мнения, но и сами да ги изисквате.

  На практика: Като мениджър е важно да се приеме, че се случват грешки. Този подход обаче често е трудно да се приеме поради страха от провал. Откритата дискусия за грешките, но и за успехите ще ви помогне да обмислите миналото, да се поучите от него и да постигнете напредък. 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  Петя Аврамова: Близо 3 млрд. евро се инвестират в българските региони
  Основен приоритет на България е преодоляване на различията между регионите, посочи министърът на регионалното развитие
  преди 2 дни
  Испания излиза от процедурата за прекомерен дефицит
  Вече нито една държава членка на ЕС не е обект на процедура при прекомерен дефицит
  преди 2 дни
  ЕС прие правила срещу опасните продукти на пазара
  На ЕС се пада дял от близо една шеста от световната търговия със стоки
  преди 2 дни
  Пощенска банка приключи придобиването на Банка Пиреос
  Очаква се операционната интеграция да се осъществи до края на годината