петък, 20 май 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2359 прочитания

  Избраха концесионер на летище София

  Вижте кой е консорциумът победител
  17 юли 2019, 17:32 a+ a- a

  "От днес съм определил за концесионер на „Гражданско летище София“ консорциум „Соф Кънект“ с летищен оператор „Мюнхен“. Той е класиран на първо място със 86,12 точки". Това обяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков.

  Оферти в процедурата са подадени от петима участници. На открито заседание бяха отворени обвързващите предложения на кандидатите:

  • Консорциум „Витоша“ с летищен оператор „Манчестър Еърпорт Груп“;
  • Консорциум „Соф Кънект“ с летищен оператор „Мюнхен“;
  • Консорциум ССБ София Еърпорт ДжейВи с летищния оператор “Копенхаген“;
  • „Фрапорт България“;
  • Консорциум между „Еърпортс Де Пари“ ЕС. ЕЙ и „ТАВ Хавалиманларъ Холдинг“.

  В продължение на 90 дни комисията за оценка на офертите разгледа и обсъди офертите на участниците.

  На второ място е класиран участникът консорциум "Еърпортс Де Пари“ ЕС. ЕЙ и „ТАВ Хавалиманларъ Холдинг“ А. Ш. с 80,31 т. На трето място е класиран участникът „Фрапорт България“ с 80,19 точки. На четвърто място е участникът консорциум „Витоша“ с 78,42 т. и на пето място е участникът консорциум „ССБ София Еърпорт“ с 66,15 т.

  Комисията е взела предвид изпълнимостта, достоверността и устойчивостта на предлаганите модели за развитие. Компонентите включват общ план за развитие на летището, бизнес план за развитие на летището, финансов план за развитието на летището, стратегия за развитието на летището и съответните предвиждания за срока на концесията.

  "Концесията е публично-частно партньорство. В избора на концесията не се гледат само параметри, които са свързани с финансови измерители, а при концесията винаги се търси най-добрият партньор. Това е договор за сътрудничество между държавата и мениджмънта, който ще управлява публичния актив на държавата, който ще развива публичния актив на държавата и ще предоставя от името на държавата и от свое име една наистина сериозна услуга, която има хоризонт отвъд самия актив", коментира Желязков.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 10 часа
  DHL Freight отваря нова логистична база в София
  Ще бъдат открити 100 нови работи места
  преди 10 часа
  Основаната от българин Leanplum е придобита от CleverTap
  Офисът в София става вторият най-голям развоен център в новата компания, броят на служителите в България ще се увеличи с 20% до края на годината.
  преди 15 часа
  ЕК с план за 300 млрд. евро за намаляване на енергийната си зависимост от Русия
  С REPowerEU Брюксел предлага диверсификация на енергийните доставки, по-бързо въвеждане на възобновяеми енергийни източници и пестене на енергия
  преди 16 часа
  Лорер: Японски автомобилен концерн изгражда развоен център у нас, наема 50 инженери
  Швейцарска компания вдига завода за микрооптика в Първомай за 85 млн. лв и открива над 100 работни места, обяви министърът
  преди 16 часа