понеделник, 14 октомври 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  635 прочитания

  Шоколадът „Своге“ стана на 25

  Научете повече за историята на шоколада и шоколадовата фабрика в град Своге
  06 август 2019, 14:58 a+ a- a

  Тази година шоколад „Своге“ отбелязва своя 25-ти рожден ден. Точно преди четвърт век е придобита и шоколадовата фабрика в град Своге от глобалната международна компания – Mondelez International. По повод годишнината от компанията споделят любопитни факти за историята на една от най-старите марки шоколади у нас и шоколадовата фабрика в град Своге. 

  Историята на шоколада

  Историята на една от най-старите марки шоколади у нас е дълга и интересна. Официално заводът в град Своге е открит през далечната 1924 година в дефилето на река Искър – локацията предоставя прекрасни климатични условия и нужния воден ресурс за задвижване на производството и връзка с доставчици и потребители, посредством минаващата през града железопътна линия. Производството в града стартира с 300 души персонал, които произвеждат разнообразни шоколадови продукти. През 1947 г.  фабриката е национализирана и се превръща в завод за шоколадови изделия „Република“. В края на 1993 г. фабриката бива закупена от международната компания Крафт Якобс Сушард и още в началото на следващата година са представени множество нови марки на българския пазар, сред които и шоколади „Своге“, които и до ден днешен присъстват на рафтовете в магазините. През 2013 година компанията собственик на завода в град „Своге“ променя своето име и се превръща в Mondelez.  

  В днешни дни

  Към момента в завод „Своге“ се произвеждат повече от 150 разновидности на продукти от портфолиото на компанията в над 40 вкуса. Тези продукти са налични на 36 пазара в четири континента. Днес в завода са заети близо 550 души, а компанията е инвестирала повече от 106 милиона лева в град Своге и региона за последните 25 години. Средствата са вложени за подкрепа на местните общности, намаляване на собствения екологичен отпечатък върху природата и оптимизация на производствени процеси. В следствие на инвестициите към днешна дата шоколадовата фабрика на Mondelez в град Своге рециклира до 99% от своите отпадъци, получени от производствения процес.

  „За нас е от основна важност подкрепата на местните общности и изграждането на един отговорен бизнес, който е част от местната еко система и е глобално и локално разпознат като такъв. Работихме доста и имаме още по-амбициозни планове за следващите години, тъй като през 2016 на фабриката беше възложен един сложен, но интересен и особено важен за бъдещето на завода проект – свързан с производството на шоколадови бонбони. Благодарение на общите ни усилия, позиционирахме фабриката в град Своге като ключов производствен център на световната карта на Mondelez.“, коментира Анна Маринкова, директор на шоколадовия завод. 

  2019-та е година на чествания за компанията, която планира мащабна комуникационна кампания за шоколадите „Своге“, както и за производствения център в града.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  11 октомври 2019, 16:02
  Туск: Има лъч надежда за споразумение за Брекзит
  Разговорите продължават, подчерта председателят на Европейския съвет
  11 октомври 2019, 11:34
  Борисов откри нов участък от АМ "Хемус"
  Бъдещето на Северна България е свързано със строителството на автомагистралата и осигуряването на бърза и безопасна пътна комуникация между София и Варна, подчерта премиерът
  11 октомври 2019, 10:49
  ЕС предупреди, че"враждебни" държави представляват риск за 5G мрежите
  За най-опасни се смятат държави, които не са членки на ЕС, или субекти, ползващи се с държавна подкрепа. При тях вероятността да атакуват 5G мрежи е най-голяма, се посочва в доклад на ЕС
  11 октомври 2019, 09:57
  Евродепутатите призоваха за по-строги мерки срещу руската дезинформация
  ЕП поиска и законодателство за предотвратяване на хибридните заплахи