събота, 30 май 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1310 прочитания

  За какво да внимаваме преди и след наемането на кола в ЕС?

  Вижте препоръките на Европейския потребителски център България
  09 септември 2019, 13:56 a+ a- a

  Лятото е към своя край, но винаги може да се намери време за още една почивка. Ако смятате да наемете и кола при пътуването си в друга страна от Европейския съюз, Исландия или Норвегия, вижте за какво трябва да внимавате.

  Обикновено взимането на автомобил от рент-а-кар компания става като я запазим през сайт. Заради това е важно да се има предвид, че правото за разваляне на договора в рамките на 14 дни, което иначе важи при онлайн покупки на стоки, тук не се прилага. И понеже освен права, клиентите имат и своите задължения, основното от които е да прочетете внимателно всички условия преди наемане, включително и дребния шрифт. Добре е да го направите предварително, защото в повечето случаи договорите на място се издават на местния език. Както и при всеки друг контракт, е добре да го пазите, както и всички други касови бележки и протоколи, отбелязват от Европейския потребителски център България. 

  За какво да внимаваме преди наемането на колата?
  - Всички допълнителни услуги или екстри като детска седалка, навигация, дори и опция да се редувате с втори шофьор зад волана, както и правото да оставите автомобила на друго място, а не там, откъдето е бил взета, се заплащат допълнително. От друга страна, ако направите по-ранна резервация или използвате т.нар. уикенд оферти, може да се намали таксата, която трябва да платите.
  - Информирайте се за местните правила за шофиране, ограничение в скоростта, движение по бус лентите и т.н. Това ще ви спести налагането на глоби, за които може да научите след 2-3 месеца, когато вече сте върнали колата и сте се прибрали в България.
  - Поинтересувайте се предварително дали в маршрута ви не влизат участъци, които са напълно забранени за движение на моторни превозни средства.
  - Проверете и условията за минималната възраст, която трябва да е навършил шофьорът в страната, където ще карате колата. Имайте предвид, че ако сте под 25 години в някоя от държавите може да ви бъде начислена допълнителна такса. Разбира се, задължително е да имате и валидна шофьорска книжка, която е била издадена в страна от Европейския съюз.
  - Почти всички компании за отдаване на коли под наем изискват от потребителите да притежават кредитна карта. Тя служи за гаранция, тъй като от фирмата ви поверяват за ползване вещ, която струва много срещу значително по-малка сума (наем).
  - Проверете и размера на т.нар. самоучастие (excess), което включва застраховката, която ви предлагат.
  - Внимавайте и с какво количество гориво трябва да върнете автомобила. Най-често колата се взима с пълен резервоар и трябва да бъде върната с пълен. Ако не заредите "догоре", например, може не само да ви поискат допълнителна сума за самото гориво, но и такса за зареждане.

  За какво да внимаваме след като вземем колата под наем?
  Когато отидете на място и получите ключа за колата, огледайте я добре. Нашият съвет е да направите и снимки като доказателство. В случай че видите драскотини или други щети, поискайте да ги включат в приемо-предавателния протокол. По време на пътуване, при евентуален пътен инцидент или повреда, незабавно се свържете не само с полицията, но и с компанията.

  Когато връщате колата, е добре да го направите в работното време на рент-а-кар компанията. В такъв случай поискайте документ от служителите там, че колата е прегледана и те нямат забележки към нея. В случай че връщате автомобила извън работното време, то го паркирайте само на указаните за това места. Обикновено ключовете се пускат в кутия. Преди да го направите, се уверете, че сте взели всички лични вещи от багажника.

  Добре е да направите и нови снимки, за да имате доказателство, че сте върнали автомобила в добро състояние.

  Ако имате проблеми с компания за рент-а-кар от друга страна в ЕС, Исландия или Норвегия, може да се обърнете за съдействие към Европейски потребителски център България.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  преди 9 часа
  Wizz Air открива нови бази в Малта, Албания и Италия
  Така базите на нискотарифния превозвач стават общо 30
  преди 12 часа
  €13 млрд. безвъзмездно за България от плана на ЕК за възстановяване след коронакризата
  Ако това финансиране бъде съчетано с финансирането по останалите европейски инструменти, страната ни ще разполага с €26 млрд. безвъзмездна финансова помощ
  преди 13 часа
  Въвеждането на е-товарителници е в напреднала фаза
  На първия етап те ще важат за вътрешния транспорт
  преди 14 часа
  преди 14 часа
  Италия ще признава изтекли български лични документи
  28 държави са потвърдили, че в условията на пандемията ще признават и пропускат българи с изтекли лични документи