неделя, 09 август 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1970 прочитания

  Любопитството – грешка в мозъка?

  Ново проучване показва, че мозъкът използва собствените си грешки, за да мисли нестандартно
  14 ноември 2019, 14:33 a+ a- a

  Как взимаме решения, когато не сме сигурни във фактите? Защо някои решения изглежда се взимат, когато сме водени от желание да изследваме неизвестни пътеки, дори, когато има по-добри варианти? Тези въпроси си задава д-р Валентин Уайърт, специалист по когнитивна неврология, във Френския институт по здраве и медицински изследвания (Inserm) и стипендиант на Европейския съвет по проучванията (European Research Council - ERC).

  Финансирането, което д-р Уайърт и неговия екип получават от ERC е в размер на €1,5 млн. и помага на учените да разберат дали твърдението, че решенията, които взимаме с „изследователска“ цел, наистина са резултат от любопитство, както се твърди в момента. До момента учените се обединяваха около тезата, че единствено любопитството води човек в посоки, които не познава, както и че то е една от отличителните черти на интелигентността. 

  Открития на екипа на д-р Уайърт показват, че „изследователският избор“ е резултат от случайни грешки в работата на мозъка в много по-голяма степен, отколкото от любопитство. Теорията, която ученият защитава, гласи, че нашите мозъци оптимизират точността на изчисленията си като свеждат до минимум грешките, когато това е необходимо, или като позволяват наличието на грешки, когато те имат ограничено влияние върху крайния резултат от нашите решения. Изследването е публикувано в Nature Neuroscience.

  Например нашите мозъци би трябвало да избягват грешките, когато трябва да предвидят траекторията на топка за тенис преди да я ударим, но могат да си позволят грешки, когато избираме ябълки от рафта в магазина.

  © Valentin Wyart

  Д-р Уайърт и екипът му провеждат експеримент с ротативки. Те анализирали поведението на участниците в игра, когато трябвало да изберат между две действия, асоциирани с определени възнаграждения. Така учените установили, че повече от половината „изследователски решения“ на участниците не са мотивирани от любопитство, а от грешки в мозъчната дейност. 

  Благодарение на образната диагностика, която използвали по време на своето проучване (Магнитно-резонансна томография - МРТ), учените установяват и в кои части на мозъка възникват тези грешки. Когато взимаме „изследователски решения“ се активират същите региони в мозъка, които работят и когато правим грешки.

  От своя страна това потвърждава хипотезата на екипа, че нашите мозъци използват собствените си грешки, за да предизвикат „изследователско поведение“, без да разчитат на любопитство. Д-р Уайърт добавя: „Важно е, защото означава, че често избираме несигурни пътища без да го знаем, без никакво съзнателно намерение да изследваме възможностите си.“

  Някои големи открития са направени по погрешка: откриването на Америка от Христофор Колумб, който вярвал, че е открил „Източните Индии“, откриването на радиоактивността от Хенри Бекерел, който си мислел, че радиацията, излъчвана от урана, всъщност е повторно отдаване на слънчева енергия, или пък откритието на пейсмейкъра от Джон Хопс, който се опитвал да лекува хипотермия с радиовълни. В светлината на тези събития не е учудващо, че човешкият мозък може да се възползва от собствените си грешки, за да мисли нестандартно, казват от ERC.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  07 август 2020, 16:09
  Германия ще изисква всички пристигащи да бъдат изследвани за COVID-19
  Разходите за тестовете ще бъдат покрити от германското правителство дори когато пътуващи посетят рискова страна без основателна причина
  07 август 2020, 15:24
  07 август 2020, 14:35
  Туристическият бизнес в Поморие: Предвид пандемията сезонът е добър
  До момента в област Бургас са почивали над 360 хил. туристи, по-голямата част от тях са българи
  07 август 2020, 11:55
  Ръст на потребителското доверие у нас през юли
  И градското, и селското население очаква очакват влошаване на финансовото си състояние през следващата година
  07 август 2020, 11:23
  Асимптоматичните пациенти също отделят коронавирус в големи количества
  Ново проучване показва, че около 30% от инфектираните изкарват заболяването без никакви симптоми, но въпреки това го разпространяват