сряда, 08 февруари 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  47317 прочитания

  Кои са поколенията Z, Y, X и бейби бумърите?

  72% от населението на България попада в тези 4 поколения, но кои са характерните особености за всяко едно от тях?
  25 ноември 2019, 15:12 a+ a- a

  Напоследък все по-често се говори за различните поколения и как всяко от тях има различни изисквания, разбирания и начин на живот. Разликите в поколенията със сигурност влияят и върху икономиката, тъй като всяко поколение съставлява определен процент от работната сила на страната. Така например национално представително изследване на маркетингова агенция „Ноема“ показва, че 72% от населението на България попада в следните 4 поколения:
  - Поколение Z – 9% от населението на страната, хора, родени между 1996 и 2009;
  - Поколение Y (известно още като милениал*), 20% от населението, родени в периода 1980-1995;
  - Поколение X, 22%, родени между 1965 и 1979;
  - Поколение Бейби бумъри**, 21% от населението, родени между 1946 и 1964.

  Изречението, което може да опише в себе си поколението на Бейби бумърите, е „Ще работя докрай!“. Те са и най-малко претенциозни от 4-те изброени, но в същото време са и най-осигурени от гледна точка на имущество. 96% от тях притежават недвижимо имущество, а 20% имат втори имот. 62% от тях спестяват, а 68% смятат че финансовата осигуреност след пенсионирането е лична отговорност. 

  Поколението на бейби бумърите се справя само с управление на средства си (69%), ориентирани са към предприемачество, притежават собствен дом, а голяма част от тях и собствен бизнес. Те плащат сметките си навреме и отделят средства за времето, когато вече няма да работят.

  Половината от тях смятат, че здравето е първостепенна инвестиция, а 57% имат пълно доверие на лекаря си. Придържат се към сезонни плодове и зеленчуци (67%) и прясно приготвена храна (63%). Хобитата им са свързани основно с градинарство, пътувания в чужбина, почивки, събирания и гледане на телевизия.

  От какво не биха се лишили хората от поколението на Бейби бумърите?

  Поколението X се характеризира основно с това, че хората от него се чувстват по-млади от биологическата си възраст. В същото време мнозинството (65%) не правят сметка за разходите си за здраве, а почти половината (46%) пушат ежедневно. Придържат се към прясно приготвена храна (52%). От тях само 18% имат спестовни влогове, а за 34% пътуванията със семейството са основен приоритет.

  От какво не биха се лишили хората от поколението X

  Поколението Y, известни още като милениал, са на принципа „Аз заслужавам!“. Според данните на Ноема те основно отричат традициите, имат високо самочувствие и обичат да са в центъра на вниманието. Ценят технологиите, а мнозинството (66%) се интересуват от проблемите на човечеството. В същото време те ценят повече взаимоотношенията пред парите и за тях е по-важно как са прекарали времето си, а не колко пари изкарват. Огромното мнозинство от тези хора (84%) харесват динамичните дейности, повече от половината (53%) пътуват постоянно, а 60% харесват чуждестранните храни. Схващането им за парите се изразява в изречението „Парите са, за да се харчат!“

  От какво не биха се лишили хората от поколението Y?

  Поколението Z обича фразата „Бъди промяната!“ Те са креативни и предприемчиви, търсят удовлетворение в работата си и подбират внимателно храната си. Смятат, че са отговорни за своя живот и здраве – 72% от тях спортуват редовно, 71% подбират храната си внимателно. В същото време повече от половината мечтаят за собствен бизнес и връх в кариерата си (съответно 63 и 67%). 

  Спокойно може да се каже, че това е поколението, пристрастено към интернет и технологиите – 99% от тях сърфират в Мрежата всеки ден, а 78% заявяват, че не могат и ден без смартфон. Огромната част от тях са пристрастени към пазаруването. Половината (51%) обясняват, че известните лица влияят върху мнението им за покупка на даден продукт, 63% твърдят, че всякакъв вид пазаруване им доставя удоволствие, 57% купуват неща, от които не се нуждаят, а 50% обичат да са в крак с последните модни тенденции.

  От какво не биха се лишили хората от поколението Z
  *Милениал от английски език Millenial
  **Бейби бумъри от английски език Baby Boomers
   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 3 часа
  преди 3 часа
  Нов лабораторен комплекс ще привлича млади учени
  Кампус “Гео Милев” е с бюджет близо 70 млн. лева и ще бъде изграден до края на годината
  преди 3 часа
  Фандъкова: В 15 столични района вече е преодолян недостигът на места за детски градини
  Предстои въвеждане в експлоатация на 4 нови детски градини и ясли
  преди 4 часа
  BP отчете рекордни годишни печалби
  Компанията намали целта си за парникови емисии и заяви, че ще инвестира повече в нефт и газ
  преди 4 часа
  Проучване: Офис пазарът в София достига нивата отпреди пандемията
  Активно разрастване на ритейл парковете и дискаунт веригите отчитат от Cushman&Wakefield Forton
  преди 5 часа
  Финансовата информация за публичните компании вече е на едно място
  x3anayltics съдържа информация за всички публични компании, регистрирали финансови инструменти за търговия на БФБ