събота, 27 февруари 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  13923 прочитания

  Какви са прогнозите за пазара на имоти?

  Вижте коментарите на мениджъри от водещи компании за недвижими имоти в България
  06 януари 2020, 11:48 a+ a- a

  2020 се очаква да бъде година на стабилен имотен пазар с минимални изменения на цените. Това прогнозират представители на водещи компании за недвижими имоти в България.  Вижте какви други тенденции на пазара на имоти през 2020 очертаха още те пред Economy.bg: 

  Гергана Тенекеджиева, оперативен директор, АДРЕС

  Динамика е възможна при имотите ново строителство

  Очаквам инерцията на пазара да продължи с висока и стабилна активност на купувачите. Обсъжданата промяна в данъците за придобиване на недвижимо имущество би оказала влияние върху сектора. Възможно е подобно решение да охлади страстите на клиентите, които не са склонни да купуват на всяка цена, но не мисля, че ефектът би се откроил по-сериозно върху обема на сделките. 

  През следващата година очаквам цените на жилищата да бъдат устойчиви. Динамика е възможна при имотите ново строителство, където факторите, определящи крайната стойност, са повече – заобикалящата среда, общите части, допълнителни услуги и др. Те стават все по-важни за купувачите. Растат и запитванията за напълно обзаведени жилища. 

  Прогнозата ни е за относително стабилни нива на ипотечното кредитиране през 2020. В столицата сделките с ипотечен кредит са малко над половината от всички покупки. В големите градове делът им традиционно е по-нисък - около 30%. Преобладават заемите, покриващи между 50% и 80% от стойността на имота. Налице са и запитвания за финансиране на над 80% от сделката, като вече има откази за 100-процентово банково участие. Това обаче може да се счита като добър знак и признак за висок контрол в сектора, гарантиращ спокойствието на всички участници в имотния пазар.  

   

  Полина Стойкова, изпълнителен директор, Bulgarian Properties 

  Ще продължи да има голямо разнообразие на всякакви видове имоти при на практика непроменени цени

  При продължаващ икономически растеж, оставащи ниски лихвени проценти по кредитите, растящи доходи и рекордно ниска безработица няма как да очакваме нещо различно от продължаващ подем на имотния пазар и през 2020 г.

  Според нас 2020 г. ще бъде много подобна на 2019 г. – с минимални изменения на цените, стабилност на имотния пазар и голяма активност и обем от сделки. През следващата година ще имаме възможност да станем свидетели на зрял имотен пазар с плавни изменения, но с голям интензитет на обемите и усещане за стабилност и ликвидност, каквито не сме имали през последните 10 години.

  Ще продължи да има голямо разнообразие и отлично предлагане на всякакви видове имоти при на практика непроменени цени.

  Лихвените проценти по кредитите по принцип са основният двигател на развитието на имотния пазар, но поради тяхното почти изчерпано движение надолу, в бъдеще все по-силно влияние ще започнат да оказват другите макрофактори и най-вече факторите от пазара на труда и демографските фактори, свързани с вътрешната трудова миграция.

   

  Николай Башев,  консултант и партньор, "Примо плюс"

  Няма предпоставки за резки промени в една или друга посока 

  Към момента няма причини да смятаме, че през 2020 г. ще станем свидетели на резки промени в една или друга посока. 

  Купувачите са все по-информирани и образовани, а обкръжаващата среда става все по-важна при избора на жилище – удобен градски транспорт, училища и детски градини и ниво на престъпност са част от най-важните критерии. 

  Броят на издадените разрешителни за строеж в столицата (за 14 761 жилища през 2018 г. и за 10 391 жилища за първите девет месеца на 2019 г.) ще увеличи предлагането и ще направи надценените имоти от вторичния пазар все по-трудни за реализиране. Апартаменти в лошо състояние, в стари и неподдържани сгради вече удължават престоя си на пазара чувствително.  

  София е съвкупност от микропазари. В определени райони търсенето е локално, докато други части на града привличат все повече купувачи от цяла България. Това означава, че има квартали и сегменти, които ще отчитат понижение в продажните цени, и такива, при които ще наблюдаваме повишение. 

  Без значение от пазара, в който се намираме, можем да направим много добра и много лоша сделка. Информацията е ключът към успеха. Фокусът ни върху процесите на микрониво е от изключително значение, като същевременно е добре да следим и всичко, което се случва в глобален мащаб – поведение на централни банки, лихвени проценти, кризи, международни конфликти и много други. 

   

  Деница Георгиева, административен директор, „Явлена“

  Ръст в цените можем да очакваме единствено при имоти с уникални характеристики

  През 2020 година можем да кажем, че печеливши на пазара ще бъдат адекватните участници – както продаващите и купуващите, така и посредниците и кредитиращите институции. Надценени имоти, собственици с нереални очаквания, неконкурентни банкови продукти просто ще бъдат извън играта. Изборът на пазара в момента е достатъчно широк, информацията за купувачите – разбираема и обширна, за да могат да взимат информирани и добре претеглени решения. В този смисъл ръст в цените можем да очакваме единствено при имоти с уникални характеристики, които реално предлагат добавена стойност, а на някои места можем дори да наблюдаваме лек спад.

  Предлагането ще продължи да се увеличава, особено при т.нар. ново строителство, което ще окаже допълнителен натиск върху цените.


  Цветослав Христов, управляващ партньор, Antre

  Увеличение на лихвените проценти трябва да балансира пазара през 2020

  Последните 4 години отчитаме постоянен ръст в обема на сделките, цените и строителната продукция в имотния сектор. Всичко това изглежда много обнадеждаващо за индустрията, но запазване на подобен тренд в продължение на 6-7 години крие определени опасности за стабилността. Ето защо най-ползотворното нещо, което очакваме да се случи през 2020 година, е пазарът да се балансира или дори да отчете корекция в диапазон около 3-5%. Това би дало спокойствие и сигурност на всички участници.

  С оглед на факторите, влияещи на ръста в бранша през последните години, а именно намаляване на безработицата, повишаване на миграцията към София и спадането на лихвените проценти, най-логично изглежда балансирането на пазара да бъде стимулирано от банковия сектор чрез намаляване на лихвите. Друг сценарий е задълбочаването на един спад в икономиките да прерасне в нещо по-голямо. 

  В случай че такава корекция на лихвените проценти не се случи, то пазарът ще продължи да е динамичен, като прогнозираме приръст до 3-4%.  

  Ралица Ценова, директор „Продажби“, Home2U

  Не очакваме нарастване на цените над 10%

  След като изпратихме поредната добра година в сектора, навлизаме в 2020 с очакване за стабилност на пазара на имотите и през следващата година без резки амплитуди в цените. Не очакваме нарастване на цените над 5%-8% до 10%, което ще наблюдаваме най-вече при новото строителство, и то в най-предпочитаните райони. Ще продължим да наблюдаваме удължаване на срока за продажба на имоти в по-старите сгради поради непрестанно нарастващата през последните години конкуренция на новото строителство. 

  След второто  и третото тримесечие ще наблюдаваме лек спад в броя на сделките с ипотечни кредити поради затягащия се контрол на банките към отпускане на кредити. Още от миналата година наблюдаваме предпазливото оттегляне на някои банки от финансиране на сделката след Акт 15, вместо при завършен  груб строеж. А от тази година предстои да се намали процентът на финансиране, което ще филтрира купувачите без собствено финансиране, както очакваме и да се завишават и изискванията за процентно съотношение на вноската по кредита, спрямо дохода на клиента. 

  Прогнозно 2020 година ще завърши отново с ръст в броя на сделките с недвижими имоти, макар и охлаждането на пазара поради здравословната предпазливост на банките основно поради факта, че много покупки “на зелено”, стартирани през миналата година, ще се финализират през тази поради достигането на необходимата степен на завършеност на сградите. 

  Ако планирате сделка с имот през 2020 година, не се питайте „дали е изгодно да купя сега, дали да не изчакам балонът да се спука”, защото както всички наблюдаваме, устойчивият ръст в сектора не се дължи на „балон”, който наблюдавахме на други пазари като криптовалутите например, а на икономически растеж, миграция и глобализация. Така че не забравяйте, че ако погледнем в по-дългосрочен план, най-изгодният момент да инвестираме в недвижим имот винаги е сега! 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 18 часа
  Над 200 компании с интерес да сключат договори със студенти
  До 31 май ще бъде утвърден Списък със специалностите, за които се поемат разходите за обучение на студенти
  преди 18 часа
  Вълчев: Ще имаме близо 270 училища със STEM центрове
  Днес децата учат повече от електронни устройства и източници, заяви министърът на образованието
  преди 18 часа
  Ангелов: До месец, месец и половина ще имаме пълен контрол на епидемията в страната
  Втората доза от всички ваксини се пази, страната има готовност да поръча руска ваксина, когато тя получи разрешение за употреба в ЕС
  преди 19 часа
  До три месеца ЕС въвежда „зелен сертификат“ за ваксиниране
  Около 8% от възрастното население в ЕС вече е ваксинирано, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен
  преди 21 часа
  Повече от половината от българските ИТ компании са увеличили приходите си през 2020
  83% от компаниите, които са назначили служители през 2020, планират да наемат още в близко бъдеще, сочи ново проучване
  преди 21 часа
  Лек ръст на бизнес климата през февруари
  Подобрение се наблюдава в строителството и сектора на услугите, показват данните на НСИ