понеделник, 26 октомври 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  689 прочитания

  Как и къде можем да върнем нежеланите подаръци?

  Вижте съветите на Европейски потребителски център за това в какви случаи имаме право да върнем подаръци
  07 януари 2020, 13:39 a+ a- a

  Коледа и Нова година минаха, настъпва време за връщане на нежеланите подаръци. Кога обаче имате право да върнете даден продукт, просто, защото не го харесвате?

  Вижте какво съветват от Европейски потребителски център: 

  Физическите магазини приемат обратно подаръците като добра практика
  Ако подаръкът е купен на място от магазин, в 27 от държавите в ЕС нямате право да го върнете. Само в Литва клиентите могат да занесат обратно неизползваните продукти, купени от магазин, в рамките на 14 дни, считано от датата на покупката и да поискат да им се възстанови цената. В същото време във всички държави в ЕС по-големите вериги магазини дават подобна възможност като жест на добра воля. Възможно е парите да се получат обратно, да се вземе ваучер или просто нежеланият продукт да се замени за друг. За повечето магазини има определен краен срок. В България най-често той е 1 месец.
  Съвет: Проверете общите условия на търговеца. Ако се колебаете, питайте в магазина!

  Онлайн търговците - задължени по закон
  При подаръците, купени онлайн, ситуацията е различна. Тези стоки могат да бъдат върнати във всички страни от ЕС в рамките на 14 дни и то без да се посочва конкретна причина. Продуктите обаче не трябва да бъдат използвани! Ако например защитната найлонова опаковка на видеоигра на CD е отстранена, то дискът се счита за използван и правото на отказ вече не важи. Има и други изключения за стоки, които не подлежат на връщане – например отворена козметика, книги, храни и напитки, или такива, направени по ваша поръчка и размери, както и продукти, които по някакъв начин влизат в контакт с тялото и по хигиенни причини няма как да бъдат продадени на друг клиент – например бельо, маша за коса, епилатор или самобръсначка.
  Съвет: Когато връщате стоката, уверете се, че опаковката е достатъчно стабилна и сигурна, за да не се повреди при транспорта. Използвайте оригиналната опаковка - ако е възможно. Ако стоките не са добре опаковани, в случай на транспортни щети, то ще е много трудно да ви бъде възстановена цялата сума.
  Уловки
  Може да се стигне до 2 капана, ако искате да смените или да върнете дефектни стоки. Първо: Трябва ви доказателство за покупката. Това може да бъде разписка, касова бележка, извлечение от кредитна или дебитна карта. Това означава, че трябва да помолите човека, който ви е направил подаръка, за такова доказателство – и постъпката ви може да се окаже малко неловка. Второ: Обикновено коледните подаръци се купуват по-рано, поради което е възможно срокът за връщане да е много кратък или дори изобщо да нямате шанс да го направите.
  Съвет: Ако пуловерът определено е твърде малък и няма шанс да го върнете или замените, може да го дадете за благотворителност, да го продадете в интернет или да участвате в събитие за размяна на подобни нежелани стоки.

  Дефектни продукти
  Какво се случва, когато подаръкът е дефектен? В много страни от ЕС законният гаранционен срок е 2 години. В Швеция е 3, а в Исландия и Норвегия е 5 години за продукти, които по принцип се употребяват и по-дълго. Ако сте купили стока от търговец от Нидерландия или Финландия, гаранционният срок зависи от очаквания живот на продукта.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 46 секунди
  Remdesivir получи официално одобрение за ползване в САЩ
  Това е първото лекарство, одобрено за лечение на Covid-19 в страната
  преди 22 минути
  Турската лира поевтиня до рекорден минимум
  От началото на годината тя загуби над 25% от стойността си
  преди 48 минути
  22 проекта за инвестиции за 716.2 млн. лв. са сертифицирани от началото на 2020
  Те имат потенциал да разкрият 3 252 нови работни места
  преди 1 час
  Директорите на училища ще могат да предлагат обучение от разстояние
  Преминаването на начален курс в дистанционна форма на обучение е крайна мярка, уточняват от МОН
  преди 1 час
  Испания обяви извънредно положение
  Засега мярката е в сила за 2 седмици, но може да бъде удължена до месец май
  преди 2 часа
  ЕП: Веган бургерите остават
  Евродепутатите гласуваха и за засилена подкрепа за малките стопанства в бъдещата селскостопанска политика на ЕС