четвъртък, 28 януари 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1310 прочитания

  Откриха начин за триизмерно принтиране на цели обекти за секунди

  Новата технология може да помогне за напредъка на медицината
  17 февруари 2020, 11:53 a+ a- a

  Повечето триизмерни принтери създават обекти, полагайки множество слоеве от използвания за печатане материал. Изследователи от Федералния политехнически университет в Лозана, Швейцария, създадоха изцяло нов метод за отпечатване на триизмерни обекти.

  Методът е основан на принципа на работа на томографията – техника за показване на образ от пресечна точка през солиден обект с помощта на ултразвук или рентген. За направата на обекти се използва смола, чувствителна на светлина. Тя е осветена от няколко точки, като постоянното излагане помага за втърдяването на смолата. По този начин се оформя солидна структура вътре в смолата, вместо тя да се отпечатва слой по слой.

  „Всичко се крие в светлината. Лазерът втърдява течността чрез процес на полимеризация. В зависимост от това какво искаме да отпечатаме, използваме алгоритми, с които да изчислим къде точно да насочим лазерния лъч, под какъв ъгъл и с какъв интензитет“, споделя главният технологичен директор на Readily3D Пол Делрот.

  Readily3D е стартираща компания, основана от изследователи в учебното заведение с цел разработка и продажба на системата. Технологията може да намери много приложения, но преимуществата ѝ над съществуващите методи за триизмерен печат може да я направят изключително полезна за медицината.

  Отпечатването на обект отнема само няколко секунди, като той излиза от калъпа от остатъчна смола цял и готов за употреба.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 16 минути
  Близо 7 пункта ръст на бизнес климата у нас в началото на 2021 г.
  Националната статистика отчита тъст във всички сектори
  преди 56 минути
  Decathlon отвори магазин в центъра на София
  Това е 3-ти обект на търговеца на спорти стоки в столицата и 9-ти в България
  преди 1 час
  СЗО: Европа е изправена пред „пандемичен парадокс“
  Тъй като пандемията продължава повече от година, регионът трябва да се справи и с „паралелна пандемия“ на влошеното психическо здраве
  преди 3 часа
  СЗО: Английският вариант на Covid-19 е наличен в най-малко 70 страни
  Южноафриканският вариант е установен в 31 държави, а бразилският в 8
  преди 3 часа
  ЕК емитира социални облигации за 14 млрд. евро в подкрепа на работните места
  Набраните средства се прехвърлят на държавите членки бенефициери под формата на заеми за финансиране на режимите на работа при непълно работно време