вторник, 07 юли 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  646 прочитания

  400 хил. души умират преждевременно в ЕС всяка година заради мръсния въздух

  Хората в градските райони са изложени на най-голям риск
  06 март 2020, 09:10 a+ a- a

  Съветът на ЕС съобщи, че е приел политически насоки за борбата със замърсяването на въздуха. Съществуващата политика на ЕС за чист въздух е допринесла значително за подобряване на качеството на въздуха, но трябва да се направи повече за намаляване на отрицателното въздействие на замърсяването на въздуха върху здравето и околната среда.

  Въпреки че броят на хората, изложени на замърсяване на въздуха, се е понижил значително от 2008 насам, замърсяването на въздуха продължава да бъде най-важната екологична причина за здравословните проблеми в ЕС. Смята се, че то има вредно въздействие върху екосистемите и причинява повече от 400.000 случая на преждевременна смърт всяка година, като хората в градските райони са изложени на най-голям риск.

  Съветът на ЕС счита, че установените стандарти за качество на въздуха, по-специално допустимите стойности, са ефективни и продължават да бъдат от съществено значение за защитата на здравето на гражданите. Съществуват обаче възможности за подобрения в законодателната рамка, за да се гарантира добро качество на въздуха в целия ЕС. Целите за качество на въздуха следва да бъдат напълно отразени в законодателството на ЕС относно източниците на емисии и при разработването на нови инициативи по Европейския зелен пакт, включително интелигентната мобилност, интелигентната секторна интеграция, енергията от възобновяеми източници, санирането на сгради, отоплението на жилища, селското стопанство и промишлеността.

  Съветът също така приветства намерението на Комисията да предприеме допълнителни действия за мобилност с нулеви емисии и да предложи по-строги стандарти за емисиите от бензинови и дизелови превозни средства, като се вземат предвид и замърсителите, за които все още не съществува уредба, както и по-нататъшни действия за намаляване на емисиите от морския транспорт и подобряване на качеството на въздуха в пристанищата и в близост до летищата.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 10 часа
  Почти 175 000 фирми у нас без дейност от началото на 2020
  След 20 дни се преустановява работата на сайтовете на Имотен регистър, Търговски регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел
  преди 11 часа
  Дронове осветиха небето на Сеул с коронавирус послания (Видео)
  Около 300 дрона се включиха в шоуто с цел борба с Covid-19
  преди 11 часа
  Инвестициите в здравеопазване в Европа с 44% спад
  Новите европейски правила създават враждебна среда за чуждестранните инвеститори в здравеопазването
  преди 12 часа
  Туристи влизат в Гърция само през ГКПП „Кулата“
  Граничен пункт „Златоград“ е затворен и в двете посоки, останалите кпп-та пропускат само товарен трафик и сезонни работници
  преди 12 часа
  ЕК предоставя на CureVac 75 млн. евро за ваксина
  През юни компанията е започнала фаза 1 на клиничното изпитване на ваксина срещу Covid-19
  преди 12 часа
  Български екип е много близо до откриване на лекарство за коронавирус
  Става дума за противопаразитния препарат Ивермектин