сряда, 21 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1503 прочитания

  Мнозинство българи готови за ограничения за спиране на коронавируса

  Близо 60% твърдят, че са намалили социалните си контакти и са останали вкъщи, показва проучване на „Галъп интренешънъл“
  13 март 2020, 16:49 a+ a- a

  Огромното мнозинство българи твърдят, че са готови, или дори твърдо готови, да понесат и известни ограничения с цел спиране на вируса. Само 7% твърдят, че още не са взели никакви мерки. Това са само част от въпросите от проучване на „Галъп интернешънъл“, започнало в сряда и завършило преди часове. Основната част от сондажа е приключила преди обявяването на извънредното положение, уточняват от „Галъп интернешънъл“.

  Българският сондаж е част от международния експресен сондаж на световната асоциация „Галъп интернешънъл“, който ще излезе до дни и ще позволи мненията за коронавируса у нас да бъдат сравнени с мненията в десетки страни по света.

  54% са съгласни, а 29% – по-скоро съгласни (сумарно 83% съгласни в различна степен) с твърдението „Готов съм да жертвам някои от човешките си права, ако това би помогнало да се предотврати разпространението на вируса“. 7% не са съгласни, а 9% са твърдо несъгласни (общо 16% несъгласни в различна степен). 1% не могат да преценят.

  От няколко изброени на респондентите немедикаментозни мерки, най-често споменаваните действия, които хората твърдят, че вече са предприели, са: по-често миене на ръце (споменавано в 89% от случаите), използване на дезинфектант за ръце (66%), намаляване на социалните контакти и оставане вкъщи (58%), маски (17%), ръкавици (15%), доброволна карантина (10%). 7% казват, че още не са предприели нищо.

  12% назовават различни други мерки като дезинфекция, витамини и т.н. Обезпокояващо е, че в тази група попад и отговори, които съдържат „пиене на ракия“ – те са общо 2% от цялата извадка, отбелязват от „Галъп интернешънъл“.  Процентите надхвърлят 100, защото хората дават повече от един отговор.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 минути
  Василев: Събрани са 685 млн. лв. повече данъци, мита и осигуровки
  Планът за създаването на единна приходна агенция ще мине през обществено обсъждане
  преди 16 часа
  САЩ отпусна $1,5 млрд. на GlobalFoundries
  Третият по големина договорен производител на чипове в света, ще построи ново съоръжение в Ню Йорк
  преди 16 часа
  Accenture придобива българската фирма за анализ на данни GemSeek
  Експертите от GemSeek ще станат първите служители на Accenture Song в България, заедно със служителите от Технологичния и Оперативния център, които в момента са над 1100
  преди 17 часа
  Бундесбанк: Германия вероятно е в рецесия
  Германската централна банка очаква тя да е слаба, но широкообхватна и продължителна
  преди 18 часа
  Проучване: 70% от френските компании у нас планират увеличаване на персонала
  Липсата на квалифицирани кадри, бюрокрацията, несигурната регулаторна рамка и неефективната администрация са сред основните трудности пред френския бизнес в България