четвъртък, 22 април 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  7720 прочитания

  Как Сингапур се превърна в добър пример в борбата с коронавируса?

  Вижте разказа на един българин, живеещ в островната държава, пред Economy.bg
  16 март 2020, 16:04 a+ a- a

  Сингапур беше една от първите засегнати от започналия в Ухан коронавирус страни. Населението на островния град държава е съставено основно от етнически китайци. Сингапур е и основен търговски партньор на Китай. Въпреки това малката държава беше посочена от авторитетното издание Economist като най-добрия пример за пресичане на епидемията. Според последни данни на Университета "Джон Хопкинс" заразените в Сингапур са 226, като 105 са се възстановили, няма нито един смъртен случай.
  Страната има много по-малко случаи, отколкото би могло да се очаква поради свързаността й с Китай. Според Economist това се дължи на бързата реакция на властите, здравната грижа на световно ниво, добре научените уроци от епидемията с вируса SARS през 2003. Изданието MIT Technology Review също посочва Сингапур като модел за справяне с коронавируса благодарение на своевременните действия на властите, масираното тестване и внимателното проследяване на случаите.
  От 15 март в страната е въведена карантина за всички, които не са местни и които са пътували в рискови страни в Европа или Азия.

  Какво превърна Сингапур в модел за ограничаване на разпространението на коронавируса, какви мерки взима страната и какво можем ние, в България, да научим от опита на островния град държава – попитахме д-р Мартин Кърнолски, който от 2015 живее в Сингапур заедно със съпругата си.

  Кой е д-р Мартин Кърнолски?
  Д-р Мартин Кърнолски е академичен музикант с педагогическа квалификация от ДМА "Панчо Владигеров" в София. Има магистърска степен по маркетинг от УНСС и докторска дисертация от НАТФИЗ.
  В Сингапур е от 14 януари 2015. Съпругата му – също музикант и педагог, била поканена да преподава в страната. В момента и той преподава музика, както и сценично поведение. Последният му проект е обучение на сингапурската рокбанда RockWeller за тяхно участие като подгряваща група на Singapor RockFest II. Прави редица майсторски класове по света.
  Мартин Кърнолски стои и зад българското училище в Сингапур. Стартирало е неофициално през октомври 2019 с пробни уроци по български език. След Нова година вече са започнали занятия в обособени групи, като се събират всяка събота. В момента има записани 17 деца, които са разделени в три групи. „Най-малките, 4-5-годишни, са от смесени бракове и говорят най-зле. После са 5-7-годишните, които говорят, пишат и четат частично. Има и една група 11-13-годишни, които пишат и четат“, обяснява Мартин.

  „По повод обстановката в Сингапур и последните данни, че проф. Илия Михов (бел. ред.: Михов е декан на престижното бизнес училище INSEAD в Сингапур) е в болница, ще кажа, че тук нещата са спокойни“, споделя Мартин. Днес от българското МВнР съобщиха, че 53-годишен български гражданин с постоянно местожителство в Сингапур е бил тестван положително за наличие на коронавируса COVID-19. Той е пребивавал от 10-12 март т.г. във Франция. В стабилно състояние е и се чувства добре, уточниха от МВнР.

  „Презапасяването мина отдавна и хората вече не изкупуват магазините. Премиерът обясни, че запаси имаме достатъчно и не е нужно да се презапасяваме. Преди 3 дни отново той ни успокои, че няма да затваря границите, защото сингапурците и постоянно пребиваващите в страната са показали достатъчно уважение и спазване на наложените норми за превенция от зараза. В същото изявление премиерът каза, че са осигурени 3 милиарда сингапурски долара за подкрепа на бизнеса за запазване на работната ръка“, разказва българинът.

  „От вчера, 15 март, имаме наложена карантина за всеки, който е бил в чужбина, и по-конкретно в Азия и част от европейските страни с по-висок брой заразени от коронавирус. Навсякъде в обществените места се проверява телесната температура, ръцете се мият и чистят с гел. В затворените жилищни комплекси е ограничен достъпът до общите части на външни лица. Не са забранени обществените прояви, но много от организаторите и участниците сами се отказват с цел превенция“, отбелязва Мартин.

  „Това, което мога да кажа, че може да се приложи успешно в България, е:
  - ясно и категорично да се информира населението как да се пази от зараза;
  - да не се всява паника и страх от медии и политици;
  - всеки да изисква от всеки да бъде отговорен и да не се използва добре познатата формула "Ти ли ще ми кажеш на мен!?"
  - да се помисли как да се обезпечи поне минимално бизнеса, който е гръбнакът на българското общество и как да се запази най-големият ресурс на страната - работната ръка. - да се направи всичко, което е нужно, за да се осигури здравна подкрепа на гражданите. В това число да се поднови легловата база, да се дадат нормални защитни средства на лекари и медицински сестри. Да им се повиши заплащането, не само за този период, но и изобщо. Да се направи така, че здравната система да работи НОРМАЛНО“, препоръчва Мартин.
  „Ако това се направи дори на 50%, то България ще излезе от кризата максимално бързо и с минимални загуби от всякакъв вид“, смята той.

  По думите му основна роля за успеха на Сингапур в пресичането на заразата има дисциплината у хората. „Тук няма по-различни мерки. Тук просто има високо съзнание у хората. НАВСЯКЪДЕ стриктно се спазват нормите“, подчертава той. „Моловете и ресторантите не са пълни, кината и театрите - също, хората стоят по домовете си“, посочва Мартин.

  „Не носим маски, както и повечето от живеещите тук. В училището, в което работим, има дежурни, които проверяват и нас, и учениците в какво здравословно състояние пристигаме. Не излизаме много“, разказва Мартин.

  Дава пример от блока, където живее: „В асансьора на нашия блок някой от съседите ЛИЧНО и за СВОЯ СМЕТКА е поставил т.нар. санитайзери - малък пулверизатор, пълен с дезинфекционна течност. Написал е бележка на английски и китайски, че това е частна инициатива и е за всички нас“.

  „Няма грипна или коронновирусна ваканция, няма паника и няма излишно презапасяване. Има информираност, разпределение на обществената и личната отговорност с разумни разпоредби, съвети и информационни бюлетини“, посочва българинът.

  И допълва: „Болните са предимно дошли отнякъде. В това число и проф. Михов, който се е върнал от Франция току-що“.

  Фактор според него е и високото ниво на оборудване в болниците, тестването, а на обществените места има инфрачервени сензори за измерване на температурата.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 40 минути
  Президентът се срещна и с посланика на Германия
  Вчера Радев имаше среща и с посланика на САЩ
  преди 47 минути
  Вече ще има директна връзка между влак и метро
  На новата жп спирка Горна баня ще спират всички влакове, пътуващи между София и Перник
  преди 1 час
  Почти наполовина по-малко отдадени офис площи у нас през 2021
  Възстановяване на офис пазара в България най-рано в края на годината прогнозира Cushman & Wakefield Forton
  преди 2 часа
  Парламентът забрани на кабинета концесии, сделки и назначения
  Великденската ваканция на Народното събрание тази година ще бъде отменена
  преди 2 часа
  Португалия първа внесе националния си план за възстановяване в ЕК
  Целта ни остава да приемем всички планове до лятото, коментира председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен
  преди 4 часа
  От 30 април до 9 май се разкриват "зелени коридори" с иРНК ваксини
  Ваксината на Janssen остава на склад до понеделник