вторник, 07 юли 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  902 прочитания

  ЕК финансира CureVac с €80 млн.

  Германската компания разработва ваксина срещу Covid-19, клиничните изпитания могат да започнат още през юни
  17 март 2020, 09:23 a+ a- a

  Европейската комисия (ЕК) предложи до €80 милиона финансова подкрепа CureVac, високо иновативна компания от Тюбинген, Германия, която разработва и произвежда ваксина срещу коронавирус в Европа. Подкрепата ще бъде под формата на гаранция от ЕС за текущо оценен заем от ЕИБ в идентична сума в рамките на Механизма за финансиране на инфекциозни болести InnovFin по „Хоризонт 2020“. Помощта бе обсъдена от президента на ЕК Урсула фон дер Лайен, европейския комисар по иновациите, проучванията, културата и образованието Мария Габриел, вицепрезидента на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) Амброус Файол и мениджмънта на CureVac чрез видео-конферентна връзка.

  CureVac е основана през 2000 година. Тя е германска биофармацевтична компания, която разработва нови технологии за преодоляване на една от най-големите пречки за употреба на ваксини – нуждата да се поддържат стабилни чрез охлаждане. Тяхната технология за ваксини се основава на „съобщителни“ РНК (mRNA) молекули, които стимулират имунната система.

  Предварителните проучвания показват, че технологията обещава бърз имунен отговор на Covid-19. Ако това се потвърди, компанията има възможност да произведе милиони дози от ваксината в съществуващите си производствени бази на ниска цена. CureVac вече е стартирала програмата си за разработка на ваксина за Covid-19 и смята, че може да започне клинични тестове до юни месец тази година.

  ЕК е разпознала потенциала на CureVac още през 2014, когато компанията печели първата европейска награда за стимулиране на стойност €2 милиона. Средствата са осигурени от европейската програма за проучвания и иновации FP7. Наградата има за цел да подкрепи по-нататъшно развитие на иновативната идея на компанията. 

  Урсула фон дер Лайен заяви: „В настоящата криза за общественото здраве е от първостепенно значение да подкрепим нашите водещи изследователи и технологични компании. Решени сме да осигурим на CureVac финансирането, от което се нуждае, за да ускори разработката и производството на ваксина срещу коронавирус. Гордея се, че имаме водещи компании като CureVac в ЕС. Техният дом е тук. Но техните ваксини ще са от полза за всички в Европа и отвъд.“

  История
  Подкрепата за CureVac е част от координираният европейски отговор на заплахата за общественото здраве – Covid-19. Работейки в близко сътрудничество с индустрията ЕК е мобилизирала до €40 милиона частно и обществено финансиране, което е от спешна нужда за научни изследвания и разработки. На 6 март ЕК обяви, че е избрала 17 проекта, включващи 136 екипа учени, които да получат общо €45,5 млн. от програмата на ЕС за проучвания и иновации „Хоризонт 2020“.

  Екипите ще работят за създаване на ваксини, ново лечение, диагностика и медицински системи, предназначени за предотвратяване разпространението на коронавируса. В допълнение ЕК е обещала до €45 милиона за разработка на ваксини и лечение в свое решение от 3 март. Това финансиране ще бъде отпуснато от Инициативата за иновации в медицината (Innovative Medicines Initiative – IMI), в която да се включи и фармацевтичната индустрия, или общо отпуснатите средства ще достигнат €90 милиона.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 часа
  Почти 175 000 фирми у нас без дейност от началото на 2020
  След 20 дни се преустановява работата на сайтовете на Имотен регистър, Търговски регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел
  преди 10 часа
  Дронове осветиха небето на Сеул с коронавирус послания (Видео)
  Около 300 дрона се включиха в шоуто с цел борба с Covid-19
  преди 11 часа
  Инвестициите в здравеопазване в Европа с 44% спад
  Новите европейски правила създават враждебна среда за чуждестранните инвеститори в здравеопазването
  преди 11 часа
  Туристи влизат в Гърция само през ГКПП „Кулата“
  Граничен пункт „Златоград“ е затворен и в двете посоки, останалите кпп-та пропускат само товарен трафик и сезонни работници
  преди 12 часа
  ЕК предоставя на CureVac 75 млн. евро за ваксина
  През юни компанията е започнала фаза 1 на клиничното изпитване на ваксина срещу Covid-19
  преди 12 часа
  Български екип е много близо до откриване на лекарство за коронавирус
  Става дума за противопаразитния препарат Ивермектин