неделя, 31 май 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1039 прочитания

  163 са потвърдените случаи на коронавирус у нас

  Не може да се прогнозира кога точно ще е пикът на заболяването у нас, заяви ген. Мутафчийски
  21 март 2020, 17:38 a+ a- a

  Потвърдените случаи на коронавирус у нас са 163, 3-ма са оздравели и 3-ма са починали. В София има 18 нови случая, общо в столицата има 103-ма болни. Другите нови потвърдени случаи са от Бургас – двама и Пазарджишка област – град Пещера – 1.

  В столичната болница „Токуда“ в белодробното отделение има приет пациент на около 34 години с двустранна пневмония. Съвсем правилно такива пациенти се подлагат на тестуване, потвърдено е, че е с коронавирус, обясни ген. Мутафчийски. 

  Процедурата в такива случаи е следната - РЗИ затваря болницата за 24 часа, за да се извърши дезинфекция, да се установят контактни лица, да се запечата отделението с болния пациент. След изтичане на24 часа болницата ще продължи да функционира. Осигурен е чист коридор за този период за болни на хемодиализа и за спешни раждания.

  В бургаската болница ситуацията е абсолютно идентична, тъй като там има установен положителен резултат на лекар от болницата.

  „В България в момента има 8 човека между 20 и 50-годишна възраст, които са със сериозна симптоматика и никой, никога не е твърдят, че този вирус не поразява млади хора, смъртността е по-малка“, подчерта ген. Мутафчийски.

  Той нарече „пълно безобразие“ факта, че „Витоша е пълна с хора“ и навсякъде в централните части на града е пълно с хора „с кучета и без кучета“.

  Кога ще бъде пикът не мога да прогнозирам, но явно няма да е този месец... Започва да се разколебава това стабилно движение в ниската част на кривата, има ясни признаци, че започваме да се качваме“, обясни още началникът на щаба. „Дали ще е края на април или май, това дай Боже да е тогава, а да не е септември, защото, ако продължаваме със същата скорост до септември, тогава много малко от нас ще останат, включително тук да дават информация“, заяви ген. Мутафчийски.

  Тримата оздравели са вече изписани от болничните заведения.

  Ген. Венцислав Мутафчийски съобщи още, че частна лаборатория в София прави тестове за Covid-19 и вместо да се свърже с щаба, съобщава директно положителните резултати на пациентите. Те от своя страна изпадат „в истерия“ и днес „Пирогов“ и още няколко болници са били „заляти“ от такива пациенти. Те нямат симптоми и нямат нужда от хоспитализация, обясни още Мутафчийски. Температура, болки в гърлото и кашлица не са причина за влизане в болница, припомни още той. В болница се влиза, ако пациентът има задух. В такъв случай се обажда на личния си лекар, който го насочва към конкретно болнично заведение и организира специализиран транспорт за целта. „Създава се умишлен хаос, който не можем да управляваме“, заяви още ген. Мутафчийски.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  преди 2 дни
  Wizz Air открива нови бази в Малта, Албания и Италия
  Така базите на нискотарифния превозвач стават общо 30
  29 май 2020, 13:57
  €13 млрд. безвъзмездно за България от плана на ЕК за възстановяване след коронакризата
  Ако това финансиране бъде съчетано с финансирането по останалите европейски инструменти, страната ни ще разполага с €26 млрд. безвъзмездна финансова помощ
  29 май 2020, 13:23
  Въвеждането на е-товарителници е в напреднала фаза
  На първия етап те ще важат за вътрешния транспорт
  29 май 2020, 12:03
  29 май 2020, 11:56
  Италия ще признава изтекли български лични документи
  28 държави са потвърдили, че в условията на пандемията ще признават и пропускат българи с изтекли лични документи