неделя, 31 май 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1228 прочитания

  Бизнесът поиска държавата да отпусне целева субсидия за всяко наето лице в реалния сектор

  Размерът ѝ да е на стойността на една минимална работна заплата, плюс дължимите осигуровки
  25 март 2020, 07:46 a+ a- a

  От Българската стопанска камара (БСК) разпространиха призив за държавна помощ към бизнеса. В него бизнесът недоволства от липсата на информация за това колко дълго ше продължат антикризисните мерки, какви са мерките на държавата за подкрепа на икономиката, как ще се дистрибутират стоки извън страната и др.

  От БСК обясняват, че „Българският бизнес е загрижен и отговорен за човешкия си капитал, защото години наред страдаше от липсата му и си дава ясна сметка, че загубата на работници в този момент е с дългосрочни негативни ефекти, че в периода на възстановяване тези хора ще са необходими. Българският бизнес иска да задържи работниците си! Но българският бизнес не разполага с ресурси, които да му позволят неизвестно колко дълъг период на престой.“

  В тази връзка от БСК настояват:
  1. Спешно да бъде формиран и свикан Икономически кризисен щаб, който в спешен порядък да изработи конкретни механизми и мерки за ПРЯКА подкрепа на българските фирми.
  2. Управляващите ясно да обяснят на обществото какви щети търпят българските фирми, без да ги дели по големина, сектори, региони или някакъв друг принцип, защото ВСИЧКИ са силно потърпевши, а в крайна сметка – губещ ще бъдат фискът и държавата.
  3. Предвидените до момента мерки да не бъдат ограничавани до определени сектори, а да се отнасят еднакво за всеки български работодател.

  Предлагаме като ефективна антикризисна мярка, която да даде глътка спокойствие на българския бизнес, целева държавна субсидия за всяко наето лице в реалния сектор, в размер на една минимална работна заплата (610 лв.), плюс дължимите осигурителни вноски (и от работодателя, и от работника). Сметките за тази мярка показват следното:
  • Наети лица в реалния сектор, 2019 г. – 1 777 921;
  • Минимална работна заплата – 610 лв.;
  • Дължими осигурителни вноски – 252 лв.

  Източник: БСК

  От БСК уточняват още:
  Даваме си сметка, че националните ресурси на България са несъизмерими с тези на водещите икономики в света, но сме убедени, че е по финансовите сили на държавата ни да приложи примера на другите европейски страни, които мислят за икономическото си възстановяване с точно толкова висока степен на сериозност и отговорност, колкото и за осигуряването на общественото здраве. 

  От своевременните и интелигентни решения на държавата СЕГА зависи бъдещата конкурентоспособност на българската икономика, когато кризата приключи!

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  преди 2 дни
  Wizz Air открива нови бази в Малта, Албания и Италия
  Така базите на нискотарифния превозвач стават общо 30
  29 май 2020, 13:57
  €13 млрд. безвъзмездно за България от плана на ЕК за възстановяване след коронакризата
  Ако това финансиране бъде съчетано с финансирането по останалите европейски инструменти, страната ни ще разполага с €26 млрд. безвъзмездна финансова помощ
  29 май 2020, 13:23
  Въвеждането на е-товарителници е в напреднала фаза
  На първия етап те ще важат за вътрешния транспорт
  29 май 2020, 12:03
  29 май 2020, 11:56
  Италия ще признава изтекли български лични документи
  28 държави са потвърдили, че в условията на пандемията ще признават и пропускат българи с изтекли лични документи