неделя, 09 август 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2128 прочитания

  Какъв месец изпрати пазарът на имоти в България?

  Имотният пазар е на пауза от въвеждането на извънредно положение в средата на март, се посочва в анализ на Bulgarian Properties
  04 април 2020, 08:49 a+ a- a

  През март месец 2020 г. светът се промени и буквално за една седмица от икономически подем рязко превключихме на режим криза. Това намери пряко отражение и върху имотния пазар.

  Изминалият месец премина на две скорости - изключително динамичен пазар до средата на март и пауза след въвеждането на извънредно положение.

  Това коментират от компанията за имоти Bulgarian Properties в месечния си обзор на пазара.

  Оттам посочват, че до средата на месеца се е наблюдавал обичайният темп на активни продажби, характерен за последните месеци, а след това активността е намаляла и плановете са били отложени за след кризата.

  "Въведеното извънредно положение силно ограничи възможностите ни да се срещаме с клиенти и да провеждаме огледи, а нашата социална и гражданска позиция ни накара да призовем клиентите да си останат у дома и да не идват на огледи, за да се справим с епидемията и да спазим призивите на здравните власти", коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

  От компанията уточняват, че в момента работят от дистанция и основно онлайн, публикуват нови оферти и довършват последния етап от процеса по цялостната си дигитална трансформация.  

  Ето какви промени на пазара след въвеждането на извънредното положение очертават от компанията:

  - Клиентите заеха позиция на изчакване до приключване на кризата, но продължават да разглеждат и да се интересуват от имоти, а и имат повече време за това.

  - Сделки продължават да се сключват, макар с намалял обем.

  - Правят се и нотариални изповядвания при въведените от нотариусите изисквания и режим на работа.

  - Активните купувачи са основно такива, които разполагат със собствени средства и искат да ги вложат в сигурен актив.

  - Интересът се фокусира основно върху завършени сгради или такива, които са близо до Акт 16.

  - Строителството на новите сгради продължава. Повечето от тях съобщават, че са подсигурени с материали, а работният процес е организиран съгласно изискванията.

  - Нараства предлагането, както и интересът към имоти под наем.

  -  Засилва се търсенето на имоти в покрайнините на София, най-вече такива в затворени комплекси или къщи с двор.

  - Увеличава се интересът към селските къщи и ваканционните имоти, които предлагат възможности за уединение и отдих на собствена територия.

  - Налице е силен тласък за дигитализация в имотния сектор и ползване на различни проптех решения, които да подпомагат процеса – 360-градусови турове, видео клипове, виртуални огледи, картови разплащания и др., които ще доведат до позитивни ефекти в дългосрочен план.

  Освен бързата дигитализация на редица услуги, която наблюдаваме, положителен принос на настоящата кризата ще видим и по отношение на нарастване на интереса към български продукти и услуги, български курорти и места за отдих и съответно и към българските имоти в цялата страна, смятат от компанията. И добвят: хората с изненада ще установят, че има прекрасни места и то на много изгодни цени извън големите градове, които съсредоточаваха интереса допреди кризата и където цените нарастваха на фона на стагнация или дори спад в страната.

  По отношение на цените на имотите в обзора се посочва, че все още е трудно да се прогнозира как ще се променят в условия на спад в активността на пазара и нарастваща безработица, макар очакванията за корекция надолу в известна степен да са оправдани, особено за имоти с надценени офертни цени. Към момента очакванията на компанията са промените да са временни и да са по-скоро корекция на съществуващи дисбаланси, а не цялостна промяна на пазарната картина.

  "Ефектите зависят най-вече от това колко време ще продължи епидемията и как бизнесите ще преминат през предизвикателствата. Цената на имотите е функция на доходите на хората и на наличността и достъпността на банково финансиране. Необходимо е време, за да видим как ще се развие процесът по нарастване на безработица, както и какво ще предложат банките на своите настоящи и бъдещи кредитополучатели", коментира Полина Стойкова.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  07 август 2020, 16:09
  Германия ще изисква всички пристигащи да бъдат изследвани за COVID-19
  Разходите за тестовете ще бъдат покрити от германското правителство дори когато пътуващи посетят рискова страна без основателна причина
  07 август 2020, 15:24
  07 август 2020, 14:35
  Туристическият бизнес в Поморие: Предвид пандемията сезонът е добър
  До момента в област Бургас са почивали над 360 хил. туристи, по-голямата част от тях са българи
  07 август 2020, 11:55
  Ръст на потребителското доверие у нас през юли
  И градското, и селското население очаква очакват влошаване на финансовото си състояние през следващата година
  07 август 2020, 11:23
  Асимптоматичните пациенти също отделят коронавирус в големи количества
  Ново проучване показва, че около 30% от инфектираните изкарват заболяването без никакви симптоми, но въпреки това го разпространяват