неделя, 09 август 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1462 прочитания

  Почти всички молове ще предложат облекчени условия на наемателите си

  51% от търговците са пуснали служителите си в отпуск, едва 3% са се насочили към закриване на обекти
  07 април 2020, 12:32 a+ a- a

  Почти всички собственици на търговски центрове и ритейл парков в страната (96%) планират да предложат облекчени наемни условия на наемателите си по време на извънредното положение. Най-популярните такива са намаление или отлагане на плащането на наем. 

  Това показва проучване на Colliers сред наемателите и наемодателите на търговски площи в страната във връзка с влиянието на COVID-19 върху техния бизнес.

  От страна на наемодателите са проведени разговори със собственици на търговски центрове и ритейл паркове. Наемателите са представени най-вече от секторите Заведения за хранене (20%), Мода (20%), Спортни стоки (8%), Хранителни стоки (8%), Стоки за дома, Услуги, Здраве и красота, Забавления и свободно време, и други. 

  Проучването на Colliers показва, че почти половината от наемодателите не са предприели мерки за оптимизация на разходите на този етап, докато 38% са започнали да преразглеждат договорите си с подизпълнители.

  От своя страна, само 13% от наемателите не са адресирали по никакъв начин последствията от кризата. Останалите са приложили редица подходи - 51% са пуснали служителите си в платен или неплатен отпуск, 48% са преустановили плащането на наеми, режийни разходи и на контрагенти, а 37% са замразили плановете си за експанзия.

  Други практики са съкращение на персонал, предоговаряне на наемни нива, намаляване на работното време и на възнагражденията. От запитаните търговци едва 3% са се насочили към закриване на своите обекти. 

  По-голямата част от всички участници в проучването твърдят, че няма да се възползват от предложените от държавата мерки за подпомагане на бизнеса, тъй като не ги намират за приложими за тях. В групата на наемодателите 13%, а в тази на наемателите 19% имат нужда от повече информация по отношение на помощта, която се предлага. 

  По отношение на генерирането на допълнителни и/или алтернативни приходи 60% от наемателите са се насочили към онлайн търговия или разработване на нови продукти и услуги. Останалата част от тях за момента не планират да променят бизнес стратегията си.

  Това вероятно е свързано с факта, че 39% от наемателите очакват здравната криза да приключи до 2 месеца – най-често срещаният отговор в тази група респонденти. Повечето наемодатели се обединяват около прогнозата, че продължителността на настоящата ситуация ще е между 3 и 6 месеца.  

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  07 август 2020, 16:09
  Германия ще изисква всички пристигащи да бъдат изследвани за COVID-19
  Разходите за тестовете ще бъдат покрити от германското правителство дори когато пътуващи посетят рискова страна без основателна причина
  07 август 2020, 15:24
  07 август 2020, 14:35
  Туристическият бизнес в Поморие: Предвид пандемията сезонът е добър
  До момента в област Бургас са почивали над 360 хил. туристи, по-голямата част от тях са българи
  07 август 2020, 11:55
  Ръст на потребителското доверие у нас през юли
  И градското, и селското население очаква очакват влошаване на финансовото си състояние през следващата година
  07 август 2020, 11:23
  Асимптоматичните пациенти също отделят коронавирус в големи количества
  Ново проучване показва, че около 30% от инфектираните изкарват заболяването без никакви симптоми, но въпреки това го разпространяват