сряда, 15 юли 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  473 прочитания

  По-голяма част от компаниите в логистичния сектор не планират да съкращават служители

  Сред компаниите има и такива, които са повлияни положително от COVID-19
  07 април 2020, 16:52 a+ a- a

  По-голямата част от компаниите в логистичния сектор не планират да съкращават служители или да намаляват заплати в рамките на следващите 3 месеца и ще продължат плановете си за развитие и експанзия в столицата и в страната, макар и със забавени темпове.

  Това показва проучване на Colliers сред някои от най-големите собственици на складови площи и логистични оператори в България, свързано с влиянието на COVID-19 върху техния бизнес.   

  Инвеститорите с активни проекти в строителството на складови площи не планират стопиране на проектите си, но прогнозират евентуално забавяне на база липса на работници и потенциална забава на доставка на материали. Проекти, планирани да започнат спекулативно строителство до средата на годината, са по-скоро спрени за момента.

  Резултатите показват още, че мнозинството от ползвателите на логистични площи (89%), усещат умерен ефект върху дейността си, тъй като обслужват диверсифицирано портфолио от клиенти и продължават да оперират по установения от тях начин за момента. Едва 6%, фокусирани върху индустриите, които са най-силно засегнати, посочват, че не използват складовите си площи в пълния им капацитет.

  Сред компаниите има и малък процент на такива, нуждаещи се от допълнително пространство, с което да отговорят на нуждите на сектори, които са повлияни положително от COVID-19 – а имено хранителните вериги и електронната търговия на стоки от първа необходимост.  Наемодателите от своя страна – близо 90% от тях, споделят, че са получили запитвания за реструктуриране  на наемите, по които предстои да вземат решение, а 11% вече са в процес на активна комуникация по темата.

  Повечето участници в проучването не предвиждат алтернативни мерки за реакция в кризисната ситуация с цел запазване на бизнеса и повишаване на приходите в краткосрочен план. Останалите обмислят генерално стратегии по разширяване на портфолиото си от клиенти, с което да намалят бъдещ риск, гъвкавост в наемането на площи на различни локации и за по-кратки периоди, нови бизнес линии, ориентирани към електронната търговия, които да оптимизират веригата им на доставки, както и допълнителни инвестиции в съществуващи площи с цел увеличаване на капацитета им. 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 11 часа
  Проучване: Пандемията е ударила финансово българина по-сериозно от средния европеец
  Половината българи подкрепят по-голям бюджет на ЕС за борба с COVID-19 с приоритети здравеопазване и икономическо възстановяване
  преди 12 часа
  ЕК: Без държавна подкрепа за фирми, избягващи данъци чрез данъчни убежища
  Ограничения да се прилагат и за дружества, осъдени за финансови измами, корупция и др., препоръчва Брюксел
  преди 13 часа
  МОН с платформа за онлайн кандидатстване на българи от чужбина в държавни университети
  Платформата ще може да се използва и от граждани на Северна Македония, които искат да следват у нас
  преди 14 часа
  Трета вълна на коронавируса в Хонконг
  Спортни зали и кина отново затварят врати, храненето на закрито вечер се забранява
  преди 15 часа
  Заразените с коронавирус по света надхвърлиха 13 млн. души
  Жертвите на заболяването са близо 600 хил., оздравелите – 7,3 милиона