сряда, 15 юли 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  533 прочитания

  КНСБ: Над 44 хил. служители в 81 фирми у нас засегнати от кризата заради Covid-19

  09 април 2020, 15:24 a+ a- a

  81 средни и големи предприятия със заети над 44 215 служители са засегнати към момента от започналата криза заради глобалната пандемия с COVID-19 и въведеното извънредно положение у нас. Това показва проучване на КНСБ към 8 април чрез регионалните структури на конфедерацията в цялата страна за социалното напрежение във фирмите и учрежденията и последствията от ефектите на COVID – 19.

  Общо наблюдаваните фирми са 105. Събраните данни показват, че 78% от засегнатите фирми пускат работниците в платен отпуск, в 25% прибягват към неплатен отпуск, а в 14% от фирмите се стига до освобождаване на работещите или предстоят съкращения.

  Най-много засегнати предприятия (извън ресторантьорство, хотелиерство, туризъм и кафетерийната сфера) има в сектор преработваща и лека промишленост, строителство, следван от производството на авточасти и автомонтьорство, транспорт и ВиК сектора. Те са основно в градовете Казанлък, Благоевград, Добрич, Стара Загора, Димитровград, Габрово, Разлог, Банско, следван от Бургас и областта и Хасково.

  Най-динамично се променя ситуацията при преработващата промишленост, особен проблем имат предприятията, получаващи суровина от чужбина и главно от Италия. Шивашката промишленост, химия, енергетика също са засегнати.

  По информация на регионалните структури на КНСБ, след разговори с представителите на Агенция по заетостта по места, най-голям ръст на регистирираните като безработни има в бюрата по труда в областите Благоевград, Казанлък, Димитровград, Перник, Разлог, Дупница, Габрово и Стара Загора, (където има и регистрирани ефективни съкращения по повод COVID-19).

  Вижте детайлна справка за засегнатите работници по градове:

  Казанлък - „Арсенал“ АД, където са заети 8700 човека, от 30.03.2020 отново работи. Една част от работниците се връщат на работните си места, а другите остават в платен отпуск. Така ще се работи на ротационен принцип със засилени предпазни мерки. Остава планираното съкращение на 2000 работника.

  Бургас - „Нурсан Отомотив” ЕООД не работи и всичките 1047 работника са в платен отпуск. Подготвят се документи за кандидатстване по схемата 60:40.

  Карнобат, Бургаска област – „СЕ Борднетце - България ЕООД“, където работят 2600 човека, разпуснати са всички, които имат право на платен отпуск.

  Люляково, Бургаска област – „Нурсан Отомотив” ЕООД, където работят 1047 работника и всеки, който има право на отпуск, е разпуснат.

  Димитровград - „Язаки България ЕООД“, където работят 2500 човека, и има данни, че фирмата ще прекрати дейност.

  Сливен – „Язаки България“ ЕООД, 400 работници в платен отпуск.

  Пазарджик - „Костал България Аутомотив ЕООД“, където работят 2000 човека и всички са в платен отпуск.

  Перник - „Стомана Индъстри“ АД, където работят 1175 работника, съкратени от тях до този момент са 301 човека.

  Враца - „СЕ Борднетце - България ЕООД-клон Враца“, където работят 1300 работника и 1200 са в платен отпуск.

  Варна - в Градския транспорт работят 1000 човека, като 120 шофьора и 37 кондуктура са в платен отпуск.

  Търговище – „Мебел Стил“ ООД, където работят 650 човека и са в двуседмичен неплатен отпуск.

  Стара Загора – „Средна гора“ АД, там работят 460 работника като почти всички са в платен отпуск и ако положението продължи до два месеца, ще бъдат съкратени 50% от работещите.

  Габрово – „Идеал стандарт Видима“ – Заводът за санитарна керамика спира работа от 1 април до 1 май включително, като eдинствено нощната смяна ще работи до 3 април. Всички работници и служители са в платен годишен отпуск, а за тези, на които не им достига, ще ползват 3 дни неплатен отпуск. В завода за санитарна арматура всички работещи ще бъдат 2 дни в неплатен отпуск и 2 дни в платен годишен отпуск за април.

  Габрово - „Дзалли“ ООД, където работят 1200 работника, всички са пуснати в платен отпуск от 6 до 21 април.

  Габрово - "Резбонарезни инструменти Габрово" ЕООД се планира всичките 362 работника да са по една седмица платен и една седмица неплатен отпуск през месец май, след което 10% от персонала ще бъде съкратен.

  Благоевград – ВиК Благоевград разполага с 530 служителя като от 2 април 500 от тях са в платен отпуск.

  Хасково - "Европа" ООД- в момента всички 110 работника са в платен отпуск. В ДБТ е подадено е уведомление за предстоящо уволнение на 90 работника. Очакванията са прекратените договори да са по-малко.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 10 часа
  Проучване: Пандемията е ударила финансово българина по-сериозно от средния европеец
  Половината българи подкрепят по-голям бюджет на ЕС за борба с COVID-19 с приоритети здравеопазване и икономическо възстановяване
  преди 11 часа
  ЕК: Без държавна подкрепа за фирми, избягващи данъци чрез данъчни убежища
  Ограничения да се прилагат и за дружества, осъдени за финансови измами, корупция и др., препоръчва Брюксел
  преди 12 часа
  МОН с платформа за онлайн кандидатстване на българи от чужбина в държавни университети
  Платформата ще може да се използва и от граждани на Северна Македония, които искат да следват у нас
  преди 13 часа
  Трета вълна на коронавируса в Хонконг
  Спортни зали и кина отново затварят врати, храненето на закрито вечер се забранява
  преди 14 часа
  Заразените с коронавирус по света надхвърлиха 13 млн. души
  Жертвите на заболяването са близо 600 хил., оздравелите – 7,3 милиона