сряда, 15 юли 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  811 прочитания

  Свободните артисти ще имат право на три минимални заплати

  Очаква се около 1 200 души да се възползват от мярката
  10 април 2020, 10:34 a+ a- a

  Голяма част от най-нуждаещите се артисти в свободния сектор ще могат да получат по една минимална работна заплата плюс осигуровките за времето на извънредното положение (2 месеца) плюс още един месец след това.

  От тази възможност ще могат да се възползват актьори, музиканти, танцьори, художници, литератори и т.н., които през миналата година са заработвали до 1 000 лева доход на месец. 

  Това обяви на извънреден брифинг министърът на културата Боил Банов.

  Той уточни, че това не е социална помощ и призова всички, които се нуждаят от нея, да я заявят. „Това е грижа в една тежка ситуация, както очакваме след това артистите да се погрижат за нашия дух и позитивно очакване към живота“, каза Банов.

  Той обясни, че за останалите свободни артисти ще важи правилото за до 1500 лева безлихвен кредит с удължен срок на изплащане за 10 години. „От подкрепа могат да се възползват тези, които получават под 1 000 лева на месец. Те имат право на избор. Могат да ползват едната или другата мярка. Но не и двете едновременно.“

  Министър Банов съобщи още, че вече се мислим занапред и отделно се разработват механизми за периода след извънредното положение. „Ще дадем възможности за много проекти през фонд „Култура“, ще увеличим драстично бюджетите и ще удължим сроковете“, каза той.

  „Очакваме около 1 200 души да бъдат подкрепени с тази мярка“, съобщи социалният министър Деница Сачева, която също взе участие в брифинга. „Неслучайно сме се спрели на социална заплата, защото това не е социална помощ. Това е подкрепа за хората, които в момента не могат да работят по обективни причини. Вероятно това ще ни струва около 2,7 млн. лв.“, обясни Сачева.

  Тя отбеляза, че МТСП ще работи заедно с колегите от фонд „Култура“  за създаване на документацията и  регламента, по който ще бъдат разпределени тези средства.

  Парите ще се отпускат през Национален фонд „Култура“ към Министерство на културата. Ще се кандидатства онлайн по опростена процедура. Очаква се до края на месеца мярката да работи. 

  В допълнение ще продължи и програма „Мелпомена“ по националния план за подкрепа на заетостта, стана ясно още по време на брифинга. Тя на стойност за 2 млн. лева и е за около 230 работни места в държавните и общински театри, театралните, музикални и продуцентски къщи. Тя ще действа през цялата година.

  Припомняме и мерките, които вече бяха приети за подкрепа на сектора на културата на национално ниво:

  - гарантирани заплати и осигуровки за държавните културни институти в областта на сценичните изкуства за периода на извънредното положение, но не повече от 6 месеца; - подпомагане на самоосигуряващи се творци в областта на културата и на изкуствата с по една минимална работна заплата и начислени осигуровки за два месеца от времето на извънредното положение и един месец след неговата отмяна;

  - възможност за кандидатстване с проекти към Министерството на културата и Национален фонд „Култура“ по сега съществуващите програми, в правилата на които да бъдат включени допустими разходи до 25 % на разходи за персонал и административни разходи и увеличение на сроковете на изпълнение;

  - възможност за получаване на безлихвени кредити до 1500 лева с удължен срок на изплащане за 10 години; 

  - мярката по схемата „60:40“ за запазване на работните места в предприятията, включително за тези, занимаващи се с артистична и творческа дейност.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 12 часа
  Проучване: Пандемията е ударила финансово българина по-сериозно от средния европеец
  Половината българи подкрепят по-голям бюджет на ЕС за борба с COVID-19 с приоритети здравеопазване и икономическо възстановяване
  преди 13 часа
  ЕК: Без държавна подкрепа за фирми, избягващи данъци чрез данъчни убежища
  Ограничения да се прилагат и за дружества, осъдени за финансови измами, корупция и др., препоръчва Брюксел
  преди 14 часа
  МОН с платформа за онлайн кандидатстване на българи от чужбина в държавни университети
  Платформата ще може да се използва и от граждани на Северна Македония, които искат да следват у нас
  преди 15 часа
  Трета вълна на коронавируса в Хонконг
  Спортни зали и кина отново затварят врати, храненето на закрито вечер се забранява
  преди 16 часа
  Заразените с коронавирус по света надхвърлиха 13 млн. души
  Жертвите на заболяването са близо 600 хил., оздравелите – 7,3 милиона