неделя, 09 август 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1388 прочитания

  Министър Горанов представи мерки в помощ на хората, малкия и средния бизнес

  Ресурсът възлиза на 4,5 млрд. лв. и е разпределен в 8 мерки
  21 април 2020, 12:02 a+ a- a

  Министърът на финансите Владислав Горанов представи икономически мерки в помощ на хората и бизнеса в общ размер на 4,5 млрд. лв. Те са разпределени в 8 различни инструмента и са предназначени за малкия и среден бизнес, както и за самонаетите лица и хората, които са в неплатен отпуск заради пандемията от корнавирус.

  Едната група мерки са насочени към хората, лишени от възможност да полагат труд заради пандемията. Програмата стартира през Българската банка за развитие (ББР) и е под формата на отпускане на безлихвени кредити. Всички желаещи да се възползват от нея трябва да имат поне 5 изработени дни през месец март. Самоусигуряващите се, които имат спад в доходите си поне 20%, имат право да кандидатстват за безлихвени кредити до 4500 лева с 24 месеца гратисен период и срок на издължаване до 5 години. Размерът на вноските ще се определи между банките и правоимащото лице. Срокът на програмата за кандидатстване е до края на 2020 година. До момента 12 търговски банки са проявили интерес към инструмента. Министър Горанов обясни, че очаква още банки да проявят интерес към този инструмент.

  Втората група мерки са насочени към осигуряване ликвидност за малкия и среден бизнес. ББР ще управлява инструмента през търговските банки. Ще се отпускат необезпечени оборотни кредити до 300 000 лв. Портфейла по тези кредити може да достигне 2 млрд. лв., а срокът за кандидатстване е края на 2020 година.

  През Европейския инвестиционен фонд през ОББ, Прокредит банк и Уникредит могат да се отпускат кредити с максимален размер 3,6 млн. лв. за рефинансиране на задължения. Тази мярка е за подпомагане на малки и средни предприятия.

  През Фонда на фондовете могат да се отпускат микрокредити за подпомагане на малки и средни предприятия. Там е възможна и лихвена субсидия. Гратисният период е до 24 месеца с лихвени нива значително под пазарните. Министър Горанов обясни, че се работи с Министерството на труда и социалната политика за превръщането на този инструмент в безлихвено финансиране. Размерът е до 50 000 лева. 

  Фонд на фондовете ще управлява инструмент за капиталови инвестиции. Той е предназначен за компании с потенциал да подпомагат и възстановяват икономиката след кризата. Инструментът е специфично насочен към компании в сферата на иновациите и дигитализацията. Това около 400 компании и стартиращи предприятия.

  Фондовете за градско развитие са нов инструмент, но в период на криза са особено атрактивни, тъй като могат да финансират дейности, които обичайно трудно могат да бъдат финансирани по обичайната банкова дейност. 

  До няколко дни ще бъдат разработени допълнителни информационни материали под формата на клипове, обясни още финансовият министър.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  07 август 2020, 16:09
  Германия ще изисква всички пристигащи да бъдат изследвани за COVID-19
  Разходите за тестовете ще бъдат покрити от германското правителство дори когато пътуващи посетят рискова страна без основателна причина
  07 август 2020, 15:24
  07 август 2020, 14:35
  Туристическият бизнес в Поморие: Предвид пандемията сезонът е добър
  До момента в област Бургас са почивали над 360 хил. туристи, по-голямата част от тях са българи
  07 август 2020, 11:55
  Ръст на потребителското доверие у нас през юли
  И градското, и селското население очаква очакват влошаване на финансовото си състояние през следващата година
  07 август 2020, 11:23
  Асимптоматичните пациенти също отделят коронавирус в големи количества
  Ново проучване показва, че около 30% от инфектираните изкарват заболяването без никакви симптоми, но въпреки това го разпространяват