вторник, 07 юли 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1002 прочитания

  САЩ отпуска $1,2 млрд. на AstraZeneca

  Компанията ще произвежда ваксината срещу коронавирус, разработвана от Оксфорд
  22 май 2020, 10:29 a+ a- a

  Американският департамент по здравеопазване съобщи, че ще осигури „до $1,2 милиарда“ на фармацевтичната компания AstraZeneca, да разработи потенциална ваксина заедно с лаборатория в университета Оксфорд, съобщи New York Times.

  Сделката с AstraZeneca е четвъртата и до момента най-голямата, свързана с разработка на ваксина, която здравният департамент е оповестил. Средствата ще бъдат отпуснати за третата фаза на клинични проучвания – тестване при хора. То ще се проведе в САЩ това лято с около 30 000 доброволци.

  От департамента съобщиха, че заедно с фармацевтичния гигант „си сътрудничат, за да осигурят поне 300 млн. дози“, и прогнозират, че първите ваксини ще са налични още през октомври месец.

  В отделно изявление от AstraZeneca съобщават, че са постигнали споразумения с няколко правителства и други организации за производство на 400 млн. дози, както и че е осигурила „производствен капацитет за 1 милиард дози“ и ще започне първите си доставки през септември.

  От компанията също така уточняват, че обсъждат едновременно производство с други компании, включително индийската Serum Institute, основен доставчик на ваксини за развиващия се свят.

  BARDA (Biomedical Advanced Research and Development Authority – контролен орган към здравния департамент) разпределя милиарди долари на компании, за да създават ваксини, включително и на AstraZeneca. Barda вече се е съгласила да осигури $483 млн. на биотехнологичната компания Moderna и $500 млн. на Johnson & Johnson за техните разработки на ваксини срещу коронавирус.

  Към момента няма доказано лечение или ваксина срещу новия коронавирус, а експерти по инфекциозни заболявания предупреждават, че за много ваксини са необходими години, за да бъдат усъвършенствани. Някои се провалят или предизвикват толкова тежки странични ефекти при изпитанията при хора, че се прекратяват.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 10 часа
  Почти 175 000 фирми у нас без дейност от началото на 2020
  След 20 дни се преустановява работата на сайтовете на Имотен регистър, Търговски регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел
  преди 11 часа
  Дронове осветиха небето на Сеул с коронавирус послания (Видео)
  Около 300 дрона се включиха в шоуто с цел борба с Covid-19
  преди 11 часа
  Инвестициите в здравеопазване в Европа с 44% спад
  Новите европейски правила създават враждебна среда за чуждестранните инвеститори в здравеопазването
  преди 12 часа
  Туристи влизат в Гърция само през ГКПП „Кулата“
  Граничен пункт „Златоград“ е затворен и в двете посоки, останалите кпп-та пропускат само товарен трафик и сезонни работници
  преди 12 часа
  ЕК предоставя на CureVac 75 млн. евро за ваксина
  През юни компанията е започнала фаза 1 на клиничното изпитване на ваксина срещу Covid-19
  преди 13 часа
  Български екип е много близо до откриване на лекарство за коронавирус
  Става дума за противопаразитния препарат Ивермектин