понеделник, 20 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2451 прочитания

  Microsoft заменя журналисти с роботи

  02 юни 2020, 09:35 a+ a- a

  Microsoft уволни десетки журналисти, след като реши да ги замени с изкуствен интелект, съобщава Guardian. На служителите, които поддържат уебсайта на компанията MSN и браузъра Edge, е заявено, че те вече няма да са нужни, тъй като роботи могат да изпълняват работата им. Вместо журналисти технологичната компания вече ще използва автоматизирана система за подбор на новини, отбелязва BBC.

  Селектирането, редактирането и курирането на истории от новинарски медии и подбора на заглавия и снимки за сайта MSN на Microsoft в момента се извършва от журналисти.

  Microsoft обяви, че промяната е част от редовната преоценка на бизнеса. „Както всички компании, ние оценяваме бизнеса си редовно. Това може да доведе до увеличени инвестиции в някои посоки, а от време на време до преразпределяне на други. Тези решения не са резултат от текущата пандемия“, се подчертава в изявление на американския гигант.

  Microsoft, подобно на други технологични компании, плаща на новинарските организации, за да използва съдържанието им на своя уебсайт. Компанията обаче наема журналисти, които да преценяват кои статии и по какъв начин да бъдат представени на сайта.

  Сега 50 журналисти се очаква да загубят работата си в края на юни, съобщава Seattle Times.

  Някои от уволнените журналисти предупредиха, че изкуственият интелект може да не следва напълно строгите редакторски указания и може да допусне неподходящи истории.

  Един от потърпевшите журналисти заявява: "Прекарвам времето си да чета как автоматизацията и изкуственият интелект ще превземат работните ни места - сега дойде и моят ред".

  Microsoft е една от многото технологични компании, които експериментират с форми на така наречената робо-журналистика, за да намалят разходите си. Google също инвестира в подобни проекти.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 4 часа
  ЕК заплаши да глоби Microsoft заради AI рискове в търсачката Bing
  Брюксел е разтревожен от рисковете от "халюцинации" и разпространението на deepfakes
  преди 7 часа
  БАН: Членството в еврозоната може да се отложи и след 2025
  Инфлацията постепенно ще намалява, но ще бъде по-висока от обичайната през предходното десетилетие
  преди 9 часа
  София Тех Парк ще е домакин на South East European Innovators Challenge
  Инициативата е на алианс от научно-технологични паркове в Югоизточна Европа
  преди 10 часа
  Нови 80 млн. лв. за заплати във висшето образование у нас
  Повишението ще обхване 33 държавни университети