вторник, 09 март 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1478 прочитания

  България отново на дъното в ЕС по дигитализация

  Финландия, Швеция, Дания и Нидерландия са лидери в областта на цифровите технологии в ЕС, показва ново проучване
  12 юни 2020, 10:11 a+ a- a

   

  България се нарежда на 28-о място от 28-те държави - членки на ЕС в Индекса на Европейската комисия на навлизането на цифровите технологии в икономиката и обществото (DESI) за 2020. Въпреки че общият ѝ резултат е нараснал до 36,4, сега България се нарежда на по-задно място отпреди въз основа на данните, получени преди пандемията. Това е така, тъй като държавата не е постигнала особено добри резултати по някои показатели на DESI, докато партньорите ѝ от ЕС са подобрили представянето си по отношение на определени показатели.

  Финландия, Швеция, Дания и Нидерландия са лидери по отношение на цялостните резултати в областта на цифровите технологии в ЕС. Малта, Ирландия и Естония ги следват плътно.

  Вижте как се представя България при отделните показатели:


  Свързаност
  България се справя сравнително добре в областта на свързаността, особено по отношение на широкия достъп до свръх високоскоростни и мобилни широколентови мрежи. Тя е направила значителни подобрения в измерението „електронно управление“, което бележи все по-голям брой потребители, и е постигнала висок резултат по отношение на предоставянето на цифрови обществени услуги за сектора на стопанската дейност. България е с нулев резултат за показателя за готовност за навлизане на 5G. Като цяло, тя е разпределила само 14% от спектъра за безжична широколентова връзка.

  Човешки капитал
  Що се отнася до човешкия капитал, България се е изкачила с две места по-нагоре в класацията в сравнение с предходната година. Въпреки това равнището ѝ на уменията в областта на цифровите технологии е сред най-ниските в ЕС. Лицата, които притежават поне основни цифрови умения възлизат на 29% от възрастното население в сравнение със средно 58% за ЕС, докато само 11% притежават умения над средното равнище (малко под една трета от средната стойност за ЕС). Понастоящем специалистите в областта на ИКТ съставляват 3% от общата заетост, което е увеличение, въпреки че тази цифра продължава да представлява малък дял от работната сила предвид недостига на работна ръка на пазара на труда. Жените — специалисти по ИКТ съставляват 1,8% от общо наетите лица, което е малко над средната стойност за ЕС.

  Използване на интернет услуги
  България продължава да е на 27-о място по отношение на използването на интернет услуги, като общият резултат е доста под равнището на ЕС: 67% от българите използват интернет (в ЕС средната стойност е 85%), докато 24% никога не са го ползвали — това е най-високата стойност в целия ЕС. Потребителите на интернет в България провеждат повече видеоразговори, отколкото потребителите в другите държави от ЕС. Те също така показват резултат доста над средната стойност в ЕС по отношение на дейностите в социалните мрежи (78% срещу 65%). 66% от потребителите на интернет четат новини онлайн, което е под средната стойност за ЕС. Българските потребители на интернет не предпочитат да използват други онлайн услуги, по-специално онлайн банкиране. Въпреки че използването на електронно банкиране е нараснало леко, само 13% от потребителите на интернет се възползват от него в сравнение със средната стойност от 66% за ЕС. Само 31% от потребителите на интернет пазаруват онлайн в сравнение със средната стойност за ЕС от 71%.

  Интегриране на цифрови технологии
  България заема 28-о място сред държавите от ЕС по отношение на интегрирането на цифрови технологии, като равнището е доста под средното за ЕС. Българските предприятия се затрудняват да се възползват от възможностите, предоставяни от онлайн търговията: само 7% от МСП извършват продажби онлайн (в сравнение със 18% средно за ЕС), 3% от всички МСП реализират трансгранични продажби и само 2% от оборота им е от онлайн търговия. Макар българите да ползват интензивно социалните медии за лична употреба, само 10% от предприятията ги използват за популяризиране на бизнеса си в сравнение с 25% средно за ЕС. На последно място, предприятията с висок индекс за интензитет представляват само 10,9% от общия брой. Положителен е фактът, че 23% от дружествата споделят информация онлайн при средна стойност за ЕС от 34%.

  Цифрови обществени услуги
  Въпреки че България постигна известен напредък в областта на цифровите обществени услуги, тя остава на 23-та позиция с резултат 62. Броят на потребителите на услуги на електронното управление бележи застой в сравнение с предходната година, като 61% от потребителите на интернет подават формуляри онлайн, което е близо до средната стойност за ЕС от 67%. Основна пречка за широкото му използване продължава да бъде остарялата нормативна уредба.
  България продължава да постига добри резултати при предоставянето на цифрови обществени услуги за предприятията, като нейният резултат е 96%, което е доста над средната стойност за ЕС от 89%. Броят на потребителите на услуги на електронното управление обаче се задържа на равнището от предходната година, като 61% от потребителите на интернет изпращат формуляри онлайн. По този начин се е увеличила разликата със средната за ЕС стойност, която се повишила до 67%.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 минути
  ЕП обсъжда въвеждане на въглероден данък върху вноса на стоки
  До 2023 налогът би трябвало да обхване енергийния и енергоемките сектори като циментовата, стоманодобивната и химическата индустрии
  преди 12 минути
  Ваксината на Pfizer неутрализира бразилския щам в лабораторни условия
  Други проучвания показват, че препаратът предпазва и от щамовете от Великобритания и Южна Африка
  преди 30 минути
  Сирийският президенти и съпругата му са с коронавирус
  Имат леки симптоми и като цяло са в добро здраве
  преди 1 час
  Костадин Ангелов: Ситуацията в страната е под контрол
  Здравният министър призова за спокойствие
  преди 2 часа
  2995 нови случая на Covid-19 у нас
  Общият брой лабораторно потвърдени инфекции от началото на пандемията у нас е 263 303