неделя, 09 август 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  371 прочитания

  Работодателите у нас могат да оценяват онлайн риска от Ковид-19

  30 юни 2020, 13:31 a+ a- a

  Българските работодатели вече могат да изготвят онлайн оценка на риска от разпространение на Ковид-19, съобщава Главната инспекция по труда. Това става възможно, след като Европейската агенция за безопасност и здраве при работа (EU-OSHA) разработи интерактивен инструмент за целта, адаптиран за България благодарение на Инспекцията по труда.

  Изрично е отбелязано, че информацията в него не обхваща здравните заведения, за които са налични специфични нормативни актове и указания на здравните органи.

  Инструментът включва различни модули, даващи насока за основните рискове за разпространение на заразата от Ковид-19, и мерки, които работодателят следва да предприеме за минимизирането им чрез: организацията и процедурите; управлението на работното място; насърчаването и осигуряването на възможност за спазване на хигиена; пътуването от и до работното място и пътуването, свързано с работата; работата от разстояние; външните лица в обекта; отварянето на помещенията след прекъсване дейността на обекта; организирането на срещи или мероприятия с външни лица; командировки; допълнителните рискове, свързани с конкретното предприятие.

  Той може да бъде използван и за обучения и инструктажи, както и за ограничаване разпространението на различни видове грипни вируси с цел намаляване на дните отпуск за временна неработоспособност заради тях.

  Интерактивният инструмент за онлайн оценка на риска от разпространение на Ковид-19 е свободно достъпен, само срещу регистрация, през OiRA платформата на EU-OSHA https://oiraproject.eu/bg/oira-tools

  На специализираната платформа са публикувани множество интерактивни инструменти за онлайн оценка на риска в различни сектори и икономически дейности, предназначени за подкрепа основно на микро- и малките предприятия.

  Най-много - 41 бр. инструменти, са разработени от България. Помощник-инспектори, назначени по проект „Оптимизация и иновации в ИА ГИТ“ във всяка Дирекция „Инспекция по труда“, могат да демонстрират на работодателите или на техни представители функционалностите на инструментите. Проектът е финансиран по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ (ОПРЧР), съфинансирана от ЕС чрез Европейския социален фонд. От всички инструменти на български език, 33 бр. са разработени по проект „Превенция за здраве и безопасност при работа“, изпълняван от ИА „Главна инспекция по труда“ и също финансиран по ОПРЧР.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  07 август 2020, 16:09
  Германия ще изисква всички пристигащи да бъдат изследвани за COVID-19
  Разходите за тестовете ще бъдат покрити от германското правителство дори когато пътуващи посетят рискова страна без основателна причина
  07 август 2020, 15:24
  07 август 2020, 14:35
  Туристическият бизнес в Поморие: Предвид пандемията сезонът е добър
  До момента в област Бургас са почивали над 360 хил. туристи, по-голямата част от тях са българи
  07 август 2020, 11:55
  Ръст на потребителското доверие у нас през юли
  И градското, и селското население очаква очакват влошаване на финансовото си състояние през следващата година
  07 август 2020, 11:23
  Асимптоматичните пациенти също отделят коронавирус в големи количества
  Ново проучване показва, че около 30% от инфектираните изкарват заболяването без никакви симптоми, но въпреки това го разпространяват