сряда, 04 август 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1613 прочитания

  Д. Ливингстън, Citi: Има ползи от влизането в чакалнята на еврозоната, но възстановяването ще зависи от политиката на правителството

  Главният изпълнителен директор на американската банка за EMEA коментира за Economy.bg плюсовете за страната ни от евентуално влизане в ERM 2
  02 юли 2020, 17:08 a+ a- a

   

  Влизането в чакалнята на еврозоната определено носи позитиви. Но икономическото възстановяване зависи от гъвкавостта на правителството. Така Дейвид Ливингстън, CEO на Citigroup за EMEA (Европа, Близък изток и Африка) отговори на въпрос на Economy.bg относно това как ще се отрази евентуалното ни влизане в ERM 2 на възстановяването на икономиката на България от кризата, породена от Covid-19. Ливингстън обаче не се ангажира с конкретен срок за присъединяването на страната ни към валутния механизъм. Това стана в рамките на годишната среща на банката с журналисти от цял свят, която този път се провежда онлайн. Темата тази година е “Navigating the Future: What’s next in a post-covid world?”.

  По отношение на икономическото въздействие на коронакризата експертът на американската банка заяви, че трябва да бъдем внимателни с прогнозите. Спадът на БВП може да достигне 10%, но е трудно да се предвиди как ще изглежда възстановяването.

  По думите му „потреблението е много важен компонент в това отношение. Дали хората ще имат работа и ще имат възможности да потребяват. Но не е ясно как това ще се случи в различните региони“, посочи Ливигстън.

  Според него сред най-силно засегнатите сектори ще са туризмът и транспортът. Като добре представящи се индустрии той отбеляза логистиката и ритейлът.

  Експертът смята, че важен елемент от управлението на кризата са мерките за осигуряване на ликвидност от държавата и централните банки. В Европа стартираха огромни програми за държавна помощ, което според Ливингстън е положително, но високата ликвидност води до увеличаване на задлъжнялостта. „Въпросът е какви дейности ще финансират подкрепяните компании, как инвестициите ще се използват в икономиката“, посочи той.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 часа
  Пускат допълнителен нощен влак между София и Бургас
  Той ще пътува до края на летния сезон
  преди 7 часа
  ТЕЦ „Марица Изток 2“ включи допълнителни мощности
  В резултат цената на електроенергията на свободния пазар падна със 70 лв. за МВтч за ден
  преди 8 часа
  МЗ препоръчва да не се пътува до Кипър, Гърция и Турция
  Препоръката е заради високите нива на заболяемост в тези страни
  преди 9 часа
  Индустрията ще спира производства заради скъпия ток
  Бизнесът настоява за временно ограничаване на износа на ток, в готовност е за протести
  преди 10 часа
  Бизнес активността в еврозоната с 15-годишен връх
  Скокът се дължи основно на възобновяване на сектора на услугите, показва проучване на Markit
  преди 10 часа
  МЗ: До дни България влиза в оранжевата зона
  Предстои затягане на мерките, заяви заместник-министърът на здравеопазването