неделя, 24 януари 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2557 прочитания

  Колко е смъртоносен новият коронавирус?

  Показателят варира от под 1% до 14% в различните държави, но учените са изчислили каква е стойността му на глобално ниво
  06 юли 2020, 09:50 a+ a- a

  Повече от половин година след появата на новия коронавирус все още има много неясноти около SARS-CoV-2, но едно от най-важните неща, които все още не знаем за него, е колко е смъртоносен. Точна оценка на това каква част от заболелите няма да успеят да се преборят с вируса би дало ясна визия на правителствата какво точно ще се случи, ако вирусът излезе от контрол, пише New York Times.

  Смъртността може да даде представа на здравните власти какво да очакват при разрастването на пандемията в гъсто населени региони като Бразилия, Индия и Нигерия. В по-бедните държави тази стойност може да помогне на здравните власти да преценят как да разпределят бюджета си - за повече респиратори или за повече ваксини за шарка и мрежи за комари, пише още изданието.

  В момента държавите имат много различни стойности на смъртността, измерена спрямо официално потвърдените случаи на Covid-19. В общия случаи тя е по-висока в държави, в които вирусът циркулира от по-дълго време.

  Така например, по данни на New York Times в Китай има 90 294 потвърдени случая на заболяването и смъртност от 5%. САЩ, която има рекорден брой потвърдени случаи – над 2,8 млн. има смъртност от около 4,6%.

  10 големи държави, повечето в Западна Европа, са тествали по-голяма част от населението си от САЩ. При тях смъртността варира в широки граници – в Исландия тя е под 1%, в Нова Зеландия и Израел е под 2%, в Белгия е 16%, а в Италия и Великобритания – 14%.

  До миналата седмица Световната здравна организация нямаше официални данни за смъртността на новата инфекция. Организацията разчита на смесица от данни, подадени от страните-членки и академични групи, както и на анализи, направени през месец май от учени в университетите Уолонгонг и „Джейм Кук“ в Австралия.

  Тези учени са прегледали 267 проучвания в повече от 12 държави, след което са избрали 25, които са счели за най-точни. На база анализ те пресметнали, че смъртността на новия коронавирус в глобален мащаб е 0,64%.

  На 2 юли, след като СЗО организира 2-дневна онлайн среща с 1300 учени от цял свят, главният учен на организацията д-р Соумя Сваминатан, заяви, че консенсусната цифра за смъртността на новия коронавирус е около 0,6%, което означава, че рискът от фатален изход е под 1%. Въпреки това, спрямо населението на планетата това са 47 милиона души.

  Този процент е много по-нисък от 2,5% смъртност от грипа през 1918 г., но въпреки това е трудно да се измери колко точно е смъртността от дадено заболяване по време на пандемия, особено в нейното начало, отбелязва още изданието.

  До момента в повечето държави, около 20% от всички потвърдени случаи на Covid-19 се разболяват до степен да имат нужда от кислородна терапия и дори по-напреднало болнично лечение, обяснява д-р Джанет Диаз, началник клинична грижа към спешната програма на СЗО. Дали тези пациенти ще оцелеят зависи от множество фактори включително възраст, придружаващи заболявания и ниво на наличната медицинска грижа.

  Очаква се смъртността да е по-ниска в държави, в които има повече млади хора и по-малко затлъстяване, често това са бедните държави. В същото време се очаква смъртността да е по-висока в държави, където липсват кислородни апарати, вентилатори и машини за хемодиализа и където голяма част от хората живеят далеч от болниците. Това също са бедните държави, отбелязва New York Times.

  Сега към уравнението, което трябва да изчисли каква е смъртността от новия коронавирус се добавят нови фактори. Пример за това са нови доказателства, според които хората с кръвна група тип А е по-вероятно да се разболеят тежко и дори фатално от Covid-19. Този тип кръвна група е сравнително рядък в Западна Африка и Южна Азия и много рядък сред местното население на Южна Америка.

  Текущата оценка на СЗО е базирана на големи проучвания, които показват колко хора имат антитела в кръвта си. Бъдещи проучвания могат да намалят допълнително числото, казва д-р Оливър Морган, директор по кризисно здравеопазване и оценка на риска в СЗО.

  Смъртността може да се промени значително в по-богатите държави с наближаването на зимата. По-голямата част от разпространението на вируса в Европа и Северна Америка се случи, когато времето бе меко или топло – през пролетта и лятото. Много експерти изразяват опасения, че инфекциите и смъртните случаи ще се увеличат през есента, когато студеното време ще затвори хората вътре, където е по-вероятно да се заразят. Тогава дисциплината за носене на маски ще е още по-важна.

  При всички 8 пандемии на инфлуенца, които са се случили в САЩ от 1763 година насам, има сравнително лека първа вълна, без значение по кое време на годината се случва, след което, няколко месеца по-късно настъпва по-голяма и много по-смъртоносна вълна, отбелязва Майкъл Т. Остерхолм, директор на Центъра по изследване на инфекциозни заболявания към Университета в Минесота. 

  Повече от една трета от загиналите от Испанския грип, който е продължил от март 1918 г. до края на 1920 г., са починали в периода между септември и декември 1918 г., около 6 месеца след появата на първата, сравнително лека версия, на това, което вероятно е било същия вирус, в Канзас.

  „Ще има много повече случаи в следващите 12 до 18 месеца“, казва д-р Остерхолм. Тъй като това е коронавирус, а не инфлуенца, може би няма да следва същия модел, но той „се предава много по-ефикасно от инфлуенцата“.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  Гърция удължи до 8 февруари ограниченията за влизане в страната
  Бизнес пътуване е разрешено единствено по изключително неотложни причини
  преди 2 дни
  Великобритания обмисля пълно затваряне на границите си
  За да ограничи евентуално навлизане на нови вирусни варианти в страната
  преди 2 дни
  България може да купи всяка ваксина срещу Covid-19, стига да е одобрена на европейско ниво
  От 4 февруари в клас се връщат до 40% от учениците от 5 до 12 клас
  преди 2 дни
  Медици във Франция стачкуват с искане за повече ресурси за болниците
  Баровете и ресторантите са затворени от месеци, а правителството предупреди, че ски курортите вероятно няма да отворят и през февруари
  преди 2 дни
  ЕП поиска от страните в ЕС да вземат мерки относно поскъпващите жилища
  Чуждестранните инвестиции покачват местните цени на жилищата, а платформи като Airbnb ограничават предлагането на жилища