четвъртък, 03 декември 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1902 прочитания

  Covid-19 предизвиква увреждания на мозъка

  При сравнително малка част от пациентите новия коронавирус се отразява върху мозъка, като понякога предизвиква и тежки мозъчни увреждания
  09 юли 2020, 16:24 a+ a- a

  Ново проучване, публикувано в Journal Brain показва, че коронавирусната инфекция може да предизвиква мозъчни увреждания с различна тежест при пациентите. Лекари може и да пропускат знаците на сериозни и потенциално фатални мозъчни увреждания, отключени от Covid-19, тъй като те се появяват при хората, които преболедуват с леки симптоми или при вече възстановяващи се пациенти, предупреждават учените.

  Проучването е базирано на наблюдение на повече от 40 пациенти с Covid-19 във Великобритания. Техните усложнения варират от възпаление на мозъка и делириум до увреждане на нервите и инсулт. В някои случаи, неврологичните проблеми са първият и основен симптом на заболелите от коронавирус.

  Проучването описва повишаване на случаите на Остър дисеминиран енцефаломиелит след преминаването на първата вълна от коронавирус през Великобритания, отбелязва The Guardian. В Института по неврология UCL, случаите на това заболяване са се увеличили от 1 месечно до 2-3 седмично през април и май. Жена на 59 години умира от усложнения, свързани със заболяването.

  12 пациенти са имали възпаление на централната нервна система, 10 са страдали от мозъчно заболяване, включващо делириум или психоза, 8 са получили инсулти, други 8 са имали проблеми с периферната нервна система, повечето са диагностицирани със синдрома на Гилен-Баре – имунна реакция, която атакува нервите и причинява парализа. Фатален е в 5% от случаите.

  Според Майкъл Занди, старши автор на изследването и консултант в Института и Фондацията на университетските болници в Лондон, видяното при наблюдаваните пациенти показва, че човек може да има тежка неврология, може да е много болен, но всъщност да има тривиално заболяване на белите дробове. В биологичен план острият дисеминиран енцефаломиелит много наподобява множествената склероза (МС), но протича по-тежко и обикновено е еднократен (при МС пристъпите продължават години наред). Някои пациенти остават с дълготрайни дисфункции, други се възстановяват добре, обяснява още Занди.

  Случаите на това заболяване добавят още притеснения за дълготрайния ефект от Covid-19, който оставя някои пациенти със задух и умора дълго след като са изчистили вируса от тялото си, а други страдат от изтръпвания, слабост и проблеми с паметта.

  Искаме лекарите по света да имат предвид тези усложнения при коронавируса, обяснява Занди. Той призова лекари, лични лекари и работници в системата на здравеопазването, които имат пациенти с когнитивни симптоми, проблеми с паметта, умора, изтръпналост или слабост, да ги обсъдят с невролог.

  „Изглежда мозъкът е включен в това заболяване“, казва още той. Все още не са описани всички видове мозъчни увреждания, които Covid-19 причинява, за това са необходими още изследвания, уточнява Занди. 

  Сред притесненията на учените е, че заболяването може да остави малка част от обществото с леки мозъчни увреждания, които да се развият във времето. Точно това може би се е случило по време на грипната пандемия през 1918 г., когато близо 1 милион души са развили мозъчни увреждания. 

  Според Дейвид Стрейн, старши лектор по клинична медицина в Медицинското училище към университета „Екзитър“, само малка пропорция от пациентите развиват сериозни неврологични усложнения и е необходимо да се направят още проучвания в тази насока. „Това е много важно в процеса на подготовка на програмите за рехабилитация след Covid-19. Вече знаем, че повечето хора с Covid-19 се нуждаят от дълга рехабилитация както физическа, като упражнения, така и рехабилитация за мозъка. Трябва да разберем повече за влиянието на това заболяване върху мозъка“, казва още той.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 13 часа
  БНБ ще удължи разсрочването на кредитите до 31 март 2021
  Това става, след като Европейският банков орган (ЕБО) позволи на банките ново разсрочване на кредитите за клиенти, пострадали от втората вълна на пандемията от COVID-19
  преди 14 часа
  Великобритания започна приемането на молби за виза
  Страната е готова да приложи новата си емиграционна система след края на преходния период по Брекзит
  преди 15 часа
  България ще получи 11,44 млрд. евро от еврофондовете до 2027
  Европейското съфинансиране за най-бедните региони да остане 85%, се договориха Европейският парламент и Съветът на ЕС
  преди 15 часа
  Канада обяви плановете си за въвеждане на „дигитален данък“
  Страната иска да таксува допълнително компании като Facebook и Google
  преди 16 часа
  преди 17 часа
  Парламентът прие на първо четене закона за индустриалните паркове
  Законопроектът дели индустриалните паркове по два критерия