събота, 31 юли 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3599 прочитания

  Covid-19 предизвиква увреждания на мозъка

  При сравнително малка част от пациентите новия коронавирус се отразява върху мозъка, като понякога предизвиква и тежки мозъчни увреждания
  09 юли 2020, 16:24 a+ a- a

  Ново проучване, публикувано в Journal Brain показва, че коронавирусната инфекция може да предизвиква мозъчни увреждания с различна тежест при пациентите. Лекари може и да пропускат знаците на сериозни и потенциално фатални мозъчни увреждания, отключени от Covid-19, тъй като те се появяват при хората, които преболедуват с леки симптоми или при вече възстановяващи се пациенти, предупреждават учените.

  Проучването е базирано на наблюдение на повече от 40 пациенти с Covid-19 във Великобритания. Техните усложнения варират от възпаление на мозъка и делириум до увреждане на нервите и инсулт. В някои случаи, неврологичните проблеми са първият и основен симптом на заболелите от коронавирус.

  Проучването описва повишаване на случаите на Остър дисеминиран енцефаломиелит след преминаването на първата вълна от коронавирус през Великобритания, отбелязва The Guardian. В Института по неврология UCL, случаите на това заболяване са се увеличили от 1 месечно до 2-3 седмично през април и май. Жена на 59 години умира от усложнения, свързани със заболяването.

  12 пациенти са имали възпаление на централната нервна система, 10 са страдали от мозъчно заболяване, включващо делириум или психоза, 8 са получили инсулти, други 8 са имали проблеми с периферната нервна система, повечето са диагностицирани със синдрома на Гилен-Баре – имунна реакция, която атакува нервите и причинява парализа. Фатален е в 5% от случаите.

  Според Майкъл Занди, старши автор на изследването и консултант в Института и Фондацията на университетските болници в Лондон, видяното при наблюдаваните пациенти показва, че човек може да има тежка неврология, може да е много болен, но всъщност да има тривиално заболяване на белите дробове. В биологичен план острият дисеминиран енцефаломиелит много наподобява множествената склероза (МС), но протича по-тежко и обикновено е еднократен (при МС пристъпите продължават години наред). Някои пациенти остават с дълготрайни дисфункции, други се възстановяват добре, обяснява още Занди.

  Случаите на това заболяване добавят още притеснения за дълготрайния ефект от Covid-19, който оставя някои пациенти със задух и умора дълго след като са изчистили вируса от тялото си, а други страдат от изтръпвания, слабост и проблеми с паметта.

  Искаме лекарите по света да имат предвид тези усложнения при коронавируса, обяснява Занди. Той призова лекари, лични лекари и работници в системата на здравеопазването, които имат пациенти с когнитивни симптоми, проблеми с паметта, умора, изтръпналост или слабост, да ги обсъдят с невролог.

  „Изглежда мозъкът е включен в това заболяване“, казва още той. Все още не са описани всички видове мозъчни увреждания, които Covid-19 причинява, за това са необходими още изследвания, уточнява Занди. 

  Сред притесненията на учените е, че заболяването може да остави малка част от обществото с леки мозъчни увреждания, които да се развият във времето. Точно това може би се е случило по време на грипната пандемия през 1918 г., когато близо 1 милион души са развили мозъчни увреждания. 

  Според Дейвид Стрейн, старши лектор по клинична медицина в Медицинското училище към университета „Екзитър“, само малка пропорция от пациентите развиват сериозни неврологични усложнения и е необходимо да се направят още проучвания в тази насока. „Това е много важно в процеса на подготовка на програмите за рехабилитация след Covid-19. Вече знаем, че повечето хора с Covid-19 се нуждаят от дълга рехабилитация както физическа, като упражнения, така и рехабилитация за мозъка. Трябва да разберем повече за влиянието на това заболяване върху мозъка“, казва още той.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Президентът връчи мандат за съставяне на правителство
  Пламен Николов е кандидат-премиерът на „Има такъв народ“
  преди 1 ден
  КВС Груп приключи придобиването на бизнеса на NN в България
  NN Пенсионно осигуряване се преименува на ОББ Пенсионно осигуряване, а NN Животозастраховане престава да съществува като отделно юридическо лице
  преди 1 ден
  Япония увеличи регионите в извънредно положение заради Covid-19
  По време на Олимпийските игри случаите в страната отбелязват рекордно увеличение
  преди 1 ден
  3 дни допълнителен отпуск за ваксинирани учители в София
  Към момента са ваксинирани около 40% от работещите в образователната система
  преди 1 ден
  Португалия започва облекчаване на мерките към „тотална свобода“
  Противоепидемичните мерки ще се отпускат постепенно, заедно с напредването на имунизацията
  преди 1 ден
  Над две трети от изследваните проби у нас са с Делта вариант
  Нови 57 случая на заразени с индийския вариант са установени в периода 29 юни до 16 юли