сряда, 15 юли 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  26530 прочитания

  Как се измерват земетресенията?

  Какво всъщност означава 4.1 по Рихтер?
  31 декември 2019, 10:11 a+ a- a

  Земетресение с магнитуд 4.1 степен по скалата на Рихтер разлюля България. Какво обаче означават тези стойности?

  Земетресенията се измерват чрез два вида скали. Докато едните показват силата (магнитуда) на трусовете, другите отчитат разрушителността им. Към първите спада скалата на Рихтер, а към вторите спада скалата на Медведев-Шпонхоер-Карник (MSK).

  Скалата на Рихтер е логаритмична, тоест разликата между земетресение с магнитуд 5 и такова с магнитуд 6 е доста по-голяма, отколкото предполага повишението с 1 единица. Така например земетресение с магнитуд 6 притежава 32 пъти повече енергия, отколкото такова с магнитуд 5. При разлика от две нива обаче – от 5 до 7, земетресението ще е почти 1000 пъти по-силно.

  Земетресения като това с епицентър между Перник и Рударци през 2012 (с магнитуд от 5 до 5.9) се определят като умерени. Те могат да нанесат съвсем леки щети на здравите и стабилни сгради. На зле конструираните постройки обаче може да причинят сериозни щети, когато се построени на малко разстояние една от друга. Могат да се случат до 1319 пъти на година.

  За силни се считат земетресенията с магнитуд от 6 до 6.9. Те могат да нанесат сериозни щети в голям радиус. Случват се до 134 пъти годишно.

  Като големи се определят трусовете с магнитуд от 7 до 7.9. Могат да нанесат сериозни щети на големи разстояния. Случват се до 15 пъти годишно. Такова е разрушителното земетресение (7.6) в Турция през 1999.

  Земетресения с магнитуд от 8 до 8.9 се определят като много големи. Могат да опустошат всичко на разстояние от стотици километри. Могат да се случат до 1 път годишно. Такова е земетресението в Чили през 2010. То е със сила 8.8 по скалата на Рихтер.

  Като изключително силни се определят трусовете с магнитуд от 9 до 9.9. Те нанасят огромни щети в радиус от хиляди километри. Възможни са дори мащабни промени в релефа близо до епицентъра. Случват се един път за 10 години. Такова беше земетресението в Япония от 2011. То е с магнитуд 9 по Рихтер.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 11 часа
  Проучване: Пандемията е ударила финансово българина по-сериозно от средния европеец
  Половината българи подкрепят по-голям бюджет на ЕС за борба с COVID-19 с приоритети здравеопазване и икономическо възстановяване
  преди 12 часа
  ЕК: Без държавна подкрепа за фирми, избягващи данъци чрез данъчни убежища
  Ограничения да се прилагат и за дружества, осъдени за финансови измами, корупция и др., препоръчва Брюксел
  преди 12 часа
  МОН с платформа за онлайн кандидатстване на българи от чужбина в държавни университети
  Платформата ще може да се използва и от граждани на Северна Македония, които искат да следват у нас
  преди 14 часа
  Трета вълна на коронавируса в Хонконг
  Спортни зали и кина отново затварят врати, храненето на закрито вечер се забранява
  преди 15 часа
  Заразените с коронавирус по света надхвърлиха 13 млн. души
  Жертвите на заболяването са близо 600 хил., оздравелите – 7,3 милиона