четвъртък, 18 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  6046 прочитания

  ЕК: Кризата унищожи средните трудови позиции

  Нараства несъответствието между предлагането и търсенето на пазара на труда
  15 декември 2011, 17:37 a+ a- a

  Тревожни тенденции за пазара на труда разкри Европейската комисия в първия си годишен доклад за заетостта и социалното развитие в Европа.

  От него става ясно, че заетостта в Европа през последните две години расте с по-бавен темп, отколкото безработицата. Новосъздадените работни места до средата на 2011 са едва 1.5 милиона, докато за същия период кризата е унищожила 6 милиона позиции. Интересното е, че голяма част от новонаетите са на временни договори. 23.5 милиона души в ЕС си търсят работа в момента, сочат данните на Еврокомисията.  

  Тревожна е тенденцията на увеличаващата се безработица сред младежите. Над 5 милиона млади европейци или близо 20% в момента са без работа. В 10 страни от ЕС безработицата сред младежите е над 25%, а в Испания броят на незаетите младежи достига 48%.

  Любопитно е, че въпреки високите нива на безработица се увеличават и свободните позиции. Това според ЕК свидетелства за нарастващото несъответствие между предлагането и търсенето на пазара на труда.  

  Оказва се, че икономическата криза е увеличила и дългосрочната безработица в Европа, която вече достига 40% от общата и има опасност да расте още.  

  Друга тенденция е поляризацията на пазара на труда в ЕС. Новосъздадените работни места преди кризата са били основно за ниско- и високоплатени позиции в сектора на услугите. Рецесията засилва тази тенденция, което довежда до масово унищожаване на средноплатените позиции в строителството и производството. Единственият сегмент, където са създадени повече работни места, отколкото са унищожени, е този на високоплатените позиции, отбелязва ЕК.  Все пак експертите от Брюксел подчертават, че позициите за нискоквалифицирани хора ще продължат да съществуват, но за тях ще се изисква по-висока грамотност и базови способности.

  Увеличаването на позициите за висококвалифицирани служители не гарантира автоматично, че всички висшисти ще могат да си намерят работа, освен ако образованието не се адаптира към нуждите на бизнеса.

  ЕК обръща внимание и на друго притеснително явление – т. нар. „работещи бедни”. Това са хора, които имат работа, но попадат в категорията „бедни”. Над 8% от европейците се определят като „работещи бедни”. Най-висок риск да попаднат в тази категория има за хората на временни договори или с ниско образование и за работещи на непълно работно време.

  Резултатите от доклада представи еврокомисарят по заетостта Ласло Андор. Той апелира и за отпадане на трудовите бариери за български и румънски работници. „Призовавам страните членки на ЕС, в които още действат ограничения при наемането на работа на граждани на България и на Румъния, да отменят този режим”, подчерта Андор.  Все още 10 държави от ЕС не са отворили напълно трудовите си пазари за работници от двете балкански страни. До края на 2011 те трябва писмено да мотивират решенията си за евентуалното запазване на ограниченията до декември 2013, когато изтича максимално допустимият срок.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 часа
  Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
  Подпомогната от промишленото производство
  преди 3 часа
  България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
  Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава
  преди 3 часа
  преди 19 часа
  Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
  Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
  преди 20 часа
  В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
  ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
  преди 20 часа
  ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
  Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата