четвъртък, 03 декември 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  531 прочитания

  Нова книга събира славните български победи от родната история

  Изданието на „Софтпрес” излиза послучай Деня на Съединението
  04 септември 2020, 09:36 a+ a- a

  Историята на България пази безброй примери за смелост, доблест и саможертва. Разказва за герои, прославили българския народ – горд, упорит и непреклонен. Благодарение на тях миналото ни е изпълнено със славни подвизи и постижения, с тежки битки, завършвали с триумфален разгром над многохилядни армии.

  „Славни български победи“ от Христина Йотова с илюстрации на Калоян Стоянов („Софтпрес”) обединява най-бележитите, най-великите, най-изстраданите победи от родната история. 12 разказа, които рамкират миналото ни и като машина на времето връщат читателя назад в годините, правят го свидетел на най-ярките примери за свободолюбивия и борбен дух на българина.

  Пътешествието започва от най-емблематичните сражения по време на Първото българско царство – от основаването на българската държава след битката при Онгъла до обсадата на Константинопол при хан Тервел, разгрома на византийската армия при Върбишкия проход от хан Крум и триумфа на цар Симеон  край река Ахелой.  Отвежда до тежкото сражение при Клокотница по време на управлението на цар Иван Асен II и разказва за Шипченската епопея, която и до днес е синоним на жертвоготовност и вярност към родината. Проследява славните военни подвизи на българската армия в новата ни история – превземането на Одринската крепост,  победата над Калиманската позиция и героичната отбрана при Дойран.

   Христина Йотова е преводач, редактор и автор на детски книги – част от екипа на издателство „Софтпрес“. Тя създава своите текстове с убедеността, че малките читатели заслужават специално отношение и уважение; че българският език – богат, ярък, пъстър и многолик, е незаменимо средство за стимулиране на детското въображение; че онези, които от най-ранна възраст са привлечени от магията на писаното слово, стават искрени ценители на богатството и необятността на света на книгите. Сред заглавията, които бележат пътя й като автор, са „Великите българи“, „Левски“, „История на България в картини“.
   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 13 часа
  БНБ ще удължи разсрочването на кредитите до 31 март 2021
  Това става, след като Европейският банков орган (ЕБО) позволи на банките ново разсрочване на кредитите за клиенти, пострадали от втората вълна на пандемията от COVID-19
  преди 14 часа
  Великобритания започна приемането на молби за виза
  Страната е готова да приложи новата си емиграционна система след края на преходния период по Брекзит
  преди 15 часа
  България ще получи 11,44 млрд. евро от еврофондовете до 2027
  Европейското съфинансиране за най-бедните региони да остане 85%, се договориха Европейският парламент и Съветът на ЕС
  преди 15 часа
  Канада обяви плановете си за въвеждане на „дигитален данък“
  Страната иска да таксува допълнително компании като Facebook и Google
  преди 16 часа
  преди 17 часа
  Парламентът прие на първо четене закона за индустриалните паркове
  Законопроектът дели индустриалните паркове по два критерия