четвъртък, 03 декември 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1935 прочитания

  Как да се справим с тревожността?

  Оливия Ремес от Кеймбриджкия университет предлага три механизма
  04 септември 2020, 12:04 a+ a- a

  Тревожноста е едно от най-разпространените психични разстройства, което често води до депресия, нетрудоспособност и изисква медицинска помощ, която много малко хора, нуждаещи се от лечение в действителност получават. А днес, в условията на пандемия и много неизвестни, тревогите са неизменна част от ежедневието на мнозина от нас. 

  На сцената на TED Оливия Ремес от Кеймбриджкия университет споделя своя поглед върху тревожността и разкрива начини за справяне с нея. Тя набляга на това колко е важно да вземем контрол над себе си и предлага три механизма за справяне с тревожността.

  Правете нещата зле

  Да, звучи парадоксално, но според Ремес това е пътят към преодоляване на отлагането, което подсилва тревожността.

  Хората, които чувстват, че имат по-голям контрол над живота си имат по-добро психично здраве. Ако усещате, че ви липсва контрол в живота ви, учените препоръчват да се заемете с неща, които ви дават по-голямо усещане за такъв. Хващате ли се понякога, че отлагате започването на нещо, просто защото не се чувствате достатъчно готови? Намирате ли за трудно да взимате решения от рода на какво да облечете или ядете, с кого да се срещате, какво да работите? Имате ли склонност да губите много време, решавайки какво да правите, докато нищо не правите? Начинът да преодолеем нерешителността и липсата на контрол над живота е да правим нещата зле, казва Ремес.

  Писателят и поет Г. К. Честъртън има едно изказване: „Всичко, струващо си да бъде направено, си заслужава да бъде зле първия път“. Причината това да работи толкова добре е, че започваме по-бързо да вземаме решения и директно преминаваме към действия вместо да прекарваме часове в планиране как да постъпим или какво да направим.

  Често се стремим да бъдем перфектни и в крайна сметка никога нищо не правим, защото летвата, която си поставяме, е твърде висока, твърде плашеща. Това ни стресира, кара ни да отлагаме или дори да зарежем всичко. Да го направите зле ви освобождава да предприемете действия, казва ученият.

  Простете си

  Тревожните хора мислят много за грешките си, за техните тревоги и колко зле се чувстват. Представете си, че имате приятел, който непрекъснато ви натяква за всичко, което правите погрешно и за всичко, което не е наред в живота ви. Най-вероятно ще искате  да се отървете от този човек незабавно, нали? Е, хората с тревожност си причиняват това през целия ден. Те не са добри към себе си. Ето защо е важно да бъдем състрадетелни към себе си и да се самоподкрепяме. И начинът да направим това, е като си простим всяка грешка. 

  Имайте цел, търсете смисъл

  Да имаме цел и смисъл в живота е много важен механизъм за справяне с тревожността. Каквото и да правим в живота си, каквато и работа да вършим, колкото и пари да получаваме, не можем да сме напълно щастливи преди да разберем, че някой друг има нужда от нас, че някой друг зависи от нас или от любовта ни. И не защото имаме нужда от добрите думи на хората, за да продължим да живеем, а защото, ако не направим нещо за някого другиго, то тогава рискът от влошено психично здраве се повишава. Известният невролог д-р Виктор Франкъл е казал: „Хората, които мислят, че няма за какво да живеят и че вече не очакват нищо от живота, трябва да разберат, че животът все още очаква нещо от тях“. Да правим нещо за някого другиго помага да преминем през най-трудните времена.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 13 часа
  БНБ ще удължи разсрочването на кредитите до 31 март 2021
  Това става, след като Европейският банков орган (ЕБО) позволи на банките ново разсрочване на кредитите за клиенти, пострадали от втората вълна на пандемията от COVID-19
  преди 14 часа
  Великобритания започна приемането на молби за виза
  Страната е готова да приложи новата си емиграционна система след края на преходния период по Брекзит
  преди 14 часа
  България ще получи 11,44 млрд. евро от еврофондовете до 2027
  Европейското съфинансиране за най-бедните региони да остане 85%, се договориха Европейският парламент и Съветът на ЕС
  преди 15 часа
  Канада обяви плановете си за въвеждане на „дигитален данък“
  Страната иска да таксува допълнително компании като Facebook и Google
  преди 16 часа
  преди 17 часа
  Парламентът прие на първо четене закона за индустриалните паркове
  Законопроектът дели индустриалните паркове по два критерия