неделя, 24 януари 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  582 прочитания

  Tiffany съди LVMH заради отказ от сделка за $16 милиарда

  Френското правителство е поискало от LVMH да отложи сделката заради споровете със САЩ за допълнителни мита
  10 септември 2020, 09:41 a+ a- a

  Tiffany & Co съди LVMH, след като френският гигант за луксозни стоки заяви на американския бижутер, че не може да завърши сделка за придобиването му на стойност 16 милиарда долара заради искане на френското правителство и въздействието на коронавируса, съобщи „Ройтерс“.

  LVMH, водена от милиардера Бернар Арно, съобщи, че бордът ѝ е получил писмо от френското външно министерство с молба да отложи придобиването до 6 януари 2021 г., предвид заплахата от допълнителни американски мита върху френските продукти.

  Това, твърди LVMH, прави невъзможно спазването на договорения срок до 24 ноември за завършване на придобиването. От компанията добавиха, че не желаят да удължават споразумението допълнително. Намесата на френската държава бележи последния обрат в опита да се слеят някои от най-известните луксозни марки в света на модата, отбелязва още агенцията.

  „Сигурен съм, че ще разберете необходимостта да участваме в усилията на страната ни за защита на нейните национални интереси“, пише външният министър на Франция Жан-Ив Льо Дриан до Арно, според английски превод на писмото от 31 август, което Tiffany e получила от LVMH и публикува в сряда (9 септември).

  „Сделката не може да се случи. Забранено ни е да я завършим“, каза финансовият директор на LVMH Жан Жак Гуони пред репортери по време на конферентен разговор. Bloomberg News съобщава, цитирайки източник, който не е идентифицирал, че Арно е поискал помощ от френското правителство, за да се оттегли от сделката с Tiffany, но Гуони каза, че писмото е непоискано и е пълна изненада за LVMH.

  Източник от френското правителство заяви, че писмото има „политическа стойност“ и има за цел да предупреди LVMH за рисковете от сключването на сделката, точно когато Франция спори със Съединените щати за търговските мита, но то е консултативно и необвързващо.

  Финансовите последици от пандемията направиха цената на сделката по-малко привлекателна за LVMH. Продажбите на Tiffany в световен мащаб са паднали с 29% до 747,1 милиона долара за трите месеца, приключили на 31 юли. Очакванията за периода бяха на стойност 772 милиона долара. Гуони нарече финансовото представяне на Tiffany през последните месеци „слабо“.

  Не е ясно дали LVMH се стреми да се оттегли от придобиването на Tiffany или използва препятствията пред сделката като инструмент за предоговаряне на цената. До момента Tiffany се противопоставяше успешно на опитите за възобновяване на преговорите за цената.

  Tiffany заведе делото срещу LVMH в Делауеър - щатът, в който е регистрирана базираната в Ню Йорк компания, за да я принуди да завърши сделката, както беше договорено миналата година.

  До момента LVMH остави договора си за сделката с Tiffany да остане в сила. Tiffany иска съдът в Делауеър да принуди LVMH да се съобрази със задълженията си да приключи сделката или да плати щети. До сряда (9 септември) следобед LVMH все още не е отговорила на иска на Tiffany със съдебна декларация.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  22 януари 2021, 15:10
  Гърция удължи до 8 февруари ограниченията за влизане в страната
  Бизнес пътуване е разрешено единствено по изключително неотложни причини
  22 януари 2021, 14:48
  Великобритания обмисля пълно затваряне на границите си
  За да ограничи евентуално навлизане на нови вирусни варианти в страната
  22 януари 2021, 14:13
  България може да купи всяка ваксина срещу Covid-19, стига да е одобрена на европейско ниво
  От 4 февруари в клас се връщат до 40% от учениците от 5 до 12 клас
  22 януари 2021, 11:57
  Медици във Франция стачкуват с искане за повече ресурси за болниците
  Баровете и ресторантите са затворени от месеци, а правителството предупреди, че ски курортите вероятно няма да отворят и през февруари
  22 януари 2021, 11:42
  ЕП поиска от страните в ЕС да вземат мерки относно поскъпващите жилища
  Чуждестранните инвестиции покачват местните цени на жилищата, а платформи като Airbnb ограничават предлагането на жилища