четвъртък, 03 декември 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3958 прочитания

  Пет места за 1 ден с кола в Западна Стара планина

  Идеи за пътешествия тази есен пред Economy.bg споделя авторката на наръчника „Туризъм за заети хора: По билото на Балкана“
  15 септември 2020, 11:05 a+ a- a

  В началото на септември в България излезе наръчникът „Туризъм за заети хора: По билото на Балкана. Пътеводител за част I от Е-3 в България: Западна Стара планина“. В него журналистът Ива Петрони и фотографът Димитър Алексов ни повеждат по следите на най-популярния пешеходен туристически маршрут в България - Ком–Емине. 

  Маршрутът често внушава респект на планинарите със своите стръмни пътеки и 650 километра дължина, но няма причина любителите на върховете да странят от него, смята Ива. Специално за Economy.bg тя сподели 5 леснодостъпни и интересни места за 1 ден с кола в Западна Стара планина. Всички те са подходящи за начинаещи планинари.

   1. Лакатнишките скали 

  Изходна точка: село Гара Лакатник

  До природния феномен Лакатнишки скали се стига от с. Гара Лакатник (с кола  по пътя София – Мездра – разстоянието от София се минава за около 1,40 мин), с влак по жп линия София–Мездра и автобус.  

  Ясно маркираната екопътека започва от самия център на селото. Лакатнишките скалите са защитена местност от 1989 г., част от резервата Врачански Балкан. Името идва от характерния завой на р. Искър с формата на сгънат лакът. Достигат височина до 250 м. Наблизо са пещерите Темната дупка, Аржишка дупка, Свинска дупка, Вража дупка и др. 

  Струва си да се отдели време за Сини вир – водопад, образуван при водослива на р. Пробойница и Петараница. Водопадът е на 30-40 минути пеша от центъра на селото по ясно маркирана пътека с бяло-червена маркировка. Минава се по изключително красивия въжен мост над река Искър, откъдето се вижда част от живописното Искърското дефиле.

  В с. Гара Лакатник има много места за хранене. Подходящо за деца. Стабилна мобилна връзка. 

  2. Малиново вино на х. Тръстеная

  Изходна точка: с. Лакатник 

  ВАЖНО: с. Лакатник и с. Гара Лакатник са отделни населени места. Разстоянието помежду им е 6,5 км по асфалтов път. Достъпът до с. Лакатник е по отбивката на пътя София–Мездра (разстоянието от София се минава за около 2 часа). Може да се стигне с влак по жп линия София–Мездра и автобус първо до с. Гара Лакатник, а оттам до самото с. Лакатник – с кола, редовна маршрутна линия или по маркирана пътека за около 1,30 ч.)

  От центъра на с. Лакатник до хижа „Тръстеная” се стига за около 1,30 ч. пеша по ясно маркирана пътека с бяло-червена маркировка, както и по покрит с чакъл път за високопроходими автомобили. Минава се през букова гора и планински поляни с изглед към Лакатнишките скали, Кобилините стени и началото на Парк „Врачански Балкан“.

  Х. „Тръстеная” е известна с малиновото вино, което се произвежда на място, добрата храна на хижарката и факта, че е едно от малкото високопланински места, където може да се плаща с карта през ПОСТ терминал. Точно до хижата са останките от средновековния манастир „Св. Панталеймон“ с оброчен кръст, както и две свлачищни езера.

  Маршрутът е изключително подходящ за деца. Стабилна мобилна връзка. 

  3. Проходът Арабаконак 

  Изходна точка: Ботевград от Северна България и Горно Камарци от Южна

  Живописният проход, известен още като Ботевградски проход (носи името Арабаконашки до 29 юни 1942 г.), е най-високата точка – 970 м.н.в. – на пътя между с. Горно Камарци и Ботевград. Дълъг е 7 км и свързва Етрополската планина на изток и планината Мургаш на запад (части от Западна Стара планина).

  Пътят е прокаран през 1866 г. от Мидхат паша и до построяването на шосето през прохода Витиня през 1934 г. е основната връзка от София за Северна България. През септември 1872 г. тук е извършен Арабаконашкият обир на турската поща от Димитър Общи. По време на Руско-турската освободителна война през декември  1877 г. в прохода генерал Гурко води ожесточени боеве с османските войски. 

  До паметникът на загиналите воини се стига за 5 мин. пеша по каменни стълби и ясно маркирана в бяло и червено пътека. Указателният стълб с табели е на самото шосе. 

  Подходящо за деца. Стабилна мобилна връзка.

  4. Мостът до Буново 

  Изходна точка: с. Буново

  До с. Буново в Западна Стара планина се стига по 68 км асфалтов път от София през гара Яна и с. Мирково, от Пловдив – 123 км. през Пазарджик и Панагюрище, по автомагистрала „Хемус“ – през Витиня и с влак по Подбалканската ж.п. линия.

  Живописният каменен мост, който е „надвиснал“ над селото, е най-високият ж.п. на Балканите.

  Височината му е 30 метра. Под него може да се минава. От май до ноември тук се организират скокове с бънджи. Мостът е изходна точка за хижа „Чавдар” (2,30 ч.пеша по ясно маркирана с бяло и синьо пътека или по 11 км черен път с високопроходима кола). Самата хижата е междинен пункт от прехода Ком–Емине и трансевропейския пешеходен маршрут Е-3. 

  До с. Буново в Златишко-Пирдопската котловина има и няколко параклиса, сред които и този на Св. Богородица.

  Маршрутът е подходящ за деца. Стабилна мобилна връзка. 

  5. Проходът Кашана  

  Изходна точка: хижа „Кашана”

  До един от най-красивите проходи в Стара планина се стига с кола по асфалтово шосе – 15 км на север от Етрополе и 10 км от Златица. Въпреки че в официалната страница на АПИ проходът е отбелязан все още като затворен за ремонти, по него вече спокойно може да се мине с лека кола. 

  Проходът Кашана, известен още като Златишки проход, е границата между Западна и Средна Стара планина. Дължината му е 24 км. Използван е от тракийско и римско време за връзка между Мизия и Тракия. През него са преминавали войските на Александър Македонски, Исак I Комнин и Исак II Ангел. През 1443 г. тук се състои битка между кръстоносците на Владислав III и Янош Хуняди и турците.

  От най-високата му точка се откриват прекрасни обзорни гледки към Северна и към Южна България. А хижарката на х. „Кашана” – мама Данче – има славата на една от най-гостоприемните в цялата Стара планина, а за баницата ѝ с кисело мляко се носят легенди.

  Маршрутът е подходящ за деца. Понякога по завоите мобилната връзка се губи.

   

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 13 часа
  БНБ ще удължи разсрочването на кредитите до 31 март 2021
  Това става, след като Европейският банков орган (ЕБО) позволи на банките ново разсрочване на кредитите за клиенти, пострадали от втората вълна на пандемията от COVID-19
  преди 14 часа
  Великобритания започна приемането на молби за виза
  Страната е готова да приложи новата си емиграционна система след края на преходния период по Брекзит
  преди 14 часа
  България ще получи 11,44 млрд. евро от еврофондовете до 2027
  Европейското съфинансиране за най-бедните региони да остане 85%, се договориха Европейският парламент и Съветът на ЕС
  преди 15 часа
  Канада обяви плановете си за въвеждане на „дигитален данък“
  Страната иска да таксува допълнително компании като Facebook и Google
  преди 16 часа
  преди 16 часа
  Парламентът прие на първо четене закона за индустриалните паркове
  Законопроектът дели индустриалните паркове по два критерия