вторник, 23 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4771 прочитания

  Европа бори кризата с общо финансово министерство?

  Германия и Испания призовават за създаването на общ фискален съюз
  04 юни 2012, 10:52 a+ a- a

  Когато миналия юни Жан-Клод Трише призова за създаване на Европейско финансово министерство с контрол над националните бюджети, идеята изглеждаше като далечна мечта, реализирането на която ще отнеме години, дори десетилетия, ако изобщо се осъществи. Една година по-късно, когато дълговата криза заплашва да разкъса еврозоната, Германия призовава партньорите си да направят точно такъв голям скок към фискален съюз, отбелязва Reuters.

  След като идеята на Ангела Меркел за фискален пакт и за строга бюджетна дисциплина срещна сериозна критика, сега германският канцлер се опитва да прокара по-амбициозни мерки, включително създаване на централна институция, която да управлява финансите на всички в еврозоната, както и да се дадат повече правомощия на Европейската комисия, Европейския парламент и Съда на ЕС.

  Докато другите държави не се съгласят на тези мерки и не приемат безпрецедентния отказ от национален суверенитет, Берлин ще откаже обсъждането на други инициативи като пускането на еврооблигации или „банков” съюз с трансгранично гарантиране на депозитите, разказват пред Reuters германски официални лица.

  Целта е на срещата на върха на 28-29 юни европейските лидери да договорят пътна карта за създаването на „фискален съюз”.

  „Основният въпрос е дали нашите партньори искат повече Европа или повече германски пари”, подчертава представител на кабинета в Берлин.

  Ако страните членки приемат идеята за общия фискален съюз, това ще е най-решителната политическа крачка към интеграция от приемането на еврото и въвеждането на контрол над националните монетарни политики преди 13 години.

  Пречките пред реализирането на идеята обаче изглеждат трудно преодолими, коментира Reuters.

  Засега Меркел може да разчита на подкрепата на Испания. Премиерът Мариано Рахой подкрепи създаването на нов фискален орган в еврозоната, който да контролира и координира националните бюджети и да управлява европейските дългове.

  Други страни обаче, включително втората по големина европейска икономика – Франция, имат дълбоки резерви към толкова голям отказ от суверенитет.

  Скептични към идеята са също Австрия и Финландия, посочва Reuters.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 16 часа
  С 1 софийска заплата може да си купите 1 кв.м. жилищна площ в столицата
  Търсенето ще остане голямо, а ръстовете в цените ще бъдат малко над очакваните нива от 5-10%, сочи анализ на Bulgarian Properties
  преди 17 часа
  Lidl открива аутлет магазин за нехранителни стоки
  Селекцията от продукти се различава от останалите обекти
  преди 18 часа
  преди 18 часа
  Tesla намали допълнително цените в САЩ и Китай
  В Азия цената е намалена с около $2000
  преди 19 часа
  НС отложи на първо четене пълната либерализация на пазара на ток
  Либерализацията на пазара на ток за бита се отлага с година
  преди 22 часа
  Ocado Technology създава ново звено в България
  Дивизия за мониторинг и техническа поддръжка на автоматизираните и роботизирани складове на компанията се създава в софйския й офис