четвъртък, 03 декември 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1706 прочитания

  В София вече можем да опитаме менюто на българския царски двор

  Реплика на оригинални рецепти от царска България ще се приготвят в ресторанта на Гранд хотел София
  29 септември 2020, 17:03 a+ a- a

  От 1 октомври в ресторант Shades of Red в Гранд Хотел София могат да бъдат опитани оригинални ястия от менюто на българския царски двор, съобщиха от мениджмънта на хотела.

  Премиерата на специалното авторско меню, подготвено от шеф Таня Правчанова, се състоя на 24 септември. Гостите опитаха блюдата, сервирани на коронацията на княз Фердинанд - блини с червен хайвер, крем супа от аспержи и трюфел, мус от гъши дроб с порто, роле от Шапон с лимоново велуте и бомб пралина.

  „Вярваме, че за да съхраним историята и да  поддържаме традициите живи, трябва постоянно да ги променяме и приспособяваме към съвременния вкус. Идеята ни е да представим на нашите гости, както чужденци, така и българи, интересен и различен поглед към българската история, да покажем по убедителен начин, че имаме силни европейски традиции, да събудим по-задълбочен интерес към страната ни като туристическа дестинация и да им предоставим възможност да опитат най-доброто от София и нейната уникална история.“, каза главният мениджър на хотела Николай Русев.

  През целия зимен сезон гостите на хотела и ресторанта ще могат да посетят различни събития, в които ще се представят различни рецепти от българския царски двор, както и интересни артефакти и порядки от епохата. 

  По повод новото меню от Гранд Хотел София споделят любопитни факти за кулинарната история на българския царски двор:

  В българския царски двор, особено до края на Първата световна война, солидните менюта с изискани продукти са били почти ежедневие. Само месеци след възшествието на княз Фердинанд една истинска Европа буквално нахлува в българската столица. Тя е традиционна, парадна, светска, разкошна, щедра, лакома, с тенденция към кокетност, амбициозна и креативна, твърде имперска за отиващия си XIX век, твърде протоколна, с бурбонски етикет и най-вече напълно изумяваща населението от онова време.  Нейни протагонисти – поне в първите години в почти равностоен баланс – са князът и майка му Клементина Орлеанска, които са изпълнени с мисионерската роля да хвърлят върху прохождащия светски живот в страната ни плаща на френско-австрийското великолепие. Дори в ежедневния режим на хранене Софийският дворец хвърля сянка над скромните трапези на немалко европейски дворове и както отбелязват хроникьорите от онова време „в двореца храната е вкусна и обилна.“ 

  До 9 септември 1944 година, България неизменно е била на едно от първите 3 места по износ на аспержи в Европа, затова съвсем естествено крем супата от аспержи, поднесена в типично царски венец с малко пресен трюфел е блюдо, намерило място на трапезата на Фердинанд  в оригиналната рецепта на Мари Антоан Карем, така както той я е приготвял за негово величество Наполеон III, известен с трудния си кулинарен характер.

  Иконичният десерт бомб пралина е твърд фаворит на много царски величества през последните два века, но най-възторженият му почитател безспорно е кралица Елизабет II, която използва буквално всеки случай да награди небцето си с него. Затова дори на официалната вечеря по случай сватбата й с принц Филип освен задължителния  английски коронован десерт - плодов роял кейк  -  се сервира и бомб пралине. Не прави изключение и княз Фердинанд, който обичал десерта с допълнителна гореща шоколадова заливка, така както се сервира и в Гранд хотел София. 

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 13 часа
  БНБ ще удължи разсрочването на кредитите до 31 март 2021
  Това става, след като Европейският банков орган (ЕБО) позволи на банките ново разсрочване на кредитите за клиенти, пострадали от втората вълна на пандемията от COVID-19
  преди 14 часа
  Великобритания започна приемането на молби за виза
  Страната е готова да приложи новата си емиграционна система след края на преходния период по Брекзит
  преди 15 часа
  България ще получи 11,44 млрд. евро от еврофондовете до 2027
  Европейското съфинансиране за най-бедните региони да остане 85%, се договориха Европейският парламент и Съветът на ЕС
  преди 15 часа
  Канада обяви плановете си за въвеждане на „дигитален данък“
  Страната иска да таксува допълнително компании като Facebook и Google
  преди 16 часа
  преди 17 часа
  Парламентът прие на първо четене закона за индустриалните паркове
  Законопроектът дели индустриалните паркове по два критерия