петък, 04 декември 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  897 прочитания

  По-тревожни ли сме във време на Covid-19 и как се справяме със стреса?

  Вижте какво установи проучване на Huawei в 12 държави, сред които и България
  16 октомври 2020, 11:04 a+ a- a

  Модерният начин на живот, паралелно с всички технологични чудеса, които го правят по-удобен и вдъхновяващ, поставя и все по-завишени изисквания в професионален и личен план. Настоящата година прибави допълнителни предизвикателства към хората от цял свят, които обаче се различават в детайлите според специфичната икономическа, културна и епидемиологична обстановка в страната. Huawei инициира социологическо проучване в 12 държави, сред които и България, как нивото на стрес и тревожност са се променили през последните месеци, кои са основните източници на стрес и как хората се справят с него.  

  Нови предизвикателства

  Все по-често за стреса се говори като за една от чумите на 21 век, една от основните болести на модерното общество, за която не е намерено работещо решение. Постоянен живот на пълна скорост, натиск от страна на обкръжението – дори от страна на семейството и приятелите, високи амбиции – това са само част от отключващите и натрупващи се фактори на стреса. Последните месеци се асоциират и с нарастваща несигурност в много аспекти от живота, неясно бъдеще, които ни кара да се чувстваме дори по-стресирани и нещастни от обикновено. 

  Защо са нещастни българите?

  Щастието е въпрос на субективна преценка, но на конкретен въпрос „Какво ви кара да се чувствате нещастни“, 42% от българите посочват финансовото си състояние. Следващите най-много посочвани причини за нещастие у нас са цялостното качество на живот и качеството на съня (24%), следвани със съвсем малка разлика от трудности в балансирането на личния и служебния живот. 

  Интересно е, че например в Полша водещият отговор е физическата форма (29%), докато в България той фигурира, но в много по-малка степен от горепосочените (17%). Интересно е и друго – текущото финансово състояние като основна причина да се чувстваме нещастни е посочено от над 40% от анкетираните само в две държави – България (42%) и Гърция (45%). 

  На въпрос, много по-директно ориентиран към стреса – „Кое ви стресира най-много“, 49% от българите отново посочват финансовите проблеми. Разликата е, че при така поставен въпрос, търсещ най-силния стрес-фактор, финансовите проблеми са топ отговор в порядъка на около 50% във всички държави, включително Финландия, а в Гърция е посочен с най-висок дял от 60%. 

  Следващите по честота отговори в България са цялостното чувство за несигурност, лични проблеми със здравето и такива на роднините. В повечето изследвани държави картината е подобна, макар и личните здравословни проблеми и тези на роднините да са посочвани по-рядко.  

  Колко точно сме стресирани и как се променя това? 

  Към датата на провеждане на проучването – в края на август, 67% от българите се определят като силно или умерено стресирани. Въпреки че е доста повече от половината анкетирани и един от най-високите сред 12 държави, това не е най-високият процент в изследването – като по-стресирани от нас се определят държави като Турция, Полша и Литва, а Сърбия дори минава 80%. В „зелената“ зона – под 50%, попадат Унгария и Финландия. 

  Обезпокоителен детайл е, че 13% у нас се определят като много силно стресирани. Този негативен показател е още по-подчертан в Сърбия – 20%, и особено в Гърция с цели 32%.  

  Как се е променило нивото на стрес през последните месеци?

  Във всички държави се наблюдава чувствително повишаване на стреса през последните месеци. В България повишаване споделят 57% от анкетираните, докато при 7% то се е понижило. 

  Какво се обърка? 

  Логичният въпрос е какво, според самите хора, се е влошило през последните месеци, което е повлияло на нивото на стрес и цялостното им светоусещане. Ето какво споделят те, като сред отговорите отново се открояват финансовата ситуация, цялостното им качество на живот, качеството на съня и физическата им форма. 

  Кои са симптомите на стреса? 

  Стресът се характеризира със съвкупност от много симптоми, не всички от които изникват в съзнанието на хората, дори реално да ги проявяват. В България най-често посочваният, от 45% от анкетираните, симптом е цялостното изтощение, загуба на енергия и чувство за повишена умора. Впечатляващо висок е процентът – 39%, на тези, които споделят за проблеми със съня си, както и на тези, които идентифицират нездравословна тревожност – 33%. Други 30% споделят за цялостен спад на интерес и удоволствие от нещата, които правят, което може да е симптом и на депресивни състояния. 

  Има ли изход? Ето как се справят българите със стреса:

  Въпреки доста голямото разнообразие, прави впечатление, че преобладаващо хората се ориентират към пасивни начини – слушане на музика, социален контакт с най-близките, гледане на филми и други. Разходката като начин за разтоварване на напрежението се практикува от почти всички, но редовно я правят по-малко от половината анкетирани. А редовното ходене на фитнес и бягането са посочени едва от 10, респективно 8% от анкетираните. Съответно 29% и 37% практикуват фитнес или бягане „понякога“. 

  Промяната е в нашите ръце 

  Промяната винаги започва отвътре и първото – и най-трудно нещо, което можем да направим, е да променим начина си на мислене и вътрешната си нагласа. Паралелно с всички предизвикателства, които поставя настоящата година, е и това да се обърнем повече към себе си. Приоритетите се пренареждат, но нещо, което е полезно всички да осъзнаем, е че трябва да се грижим за своето тяло, мисли и емоции. Нуждите на всеки от нас са различни, реакциите ни на стреса също, затова и тук да опознаем себе си по-добре е първата крачка към това да променим и живота си към по-добро. 

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 12 минути
  ЕК призова България да представи стратегия за саниране на сградите
  Брюксел поиска от страната ни да ускори и прилагането на законодателството за опазване на природата
  преди 27 минути
  Ваксината на Moderna създава имунитет за поне 3 месеца
  Това са първите данни за период от няколко месеца, рецензирани от научно издание
  преди 55 минути
  Президентите Буш, Обама и Клинтън ще се ваксинират публично
  Целта им е да възстановят доверието в науката
  преди 2 часа
  преди 2 часа
  3280 нови случая на Covid-19 в страната
  Общият брой лабораторно потвърдени случаи на болестта от началото на пандемията е 155 193