сряда, 17 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  6096 прочитания

  Сменете си паролата в LinkedIn

  След хакерска атака от бизнес социалната мрежа изтекоха данните на 6,5 милиона потребители
  07 юни 2012, 10:34 a+ a- a

  Над 6,5 милиона пароли на потребители на социалната мрежа с бизнес профили LinkedIn изтекоха в руски сайт. Това се е случило и с данни от сайта за запознанства eHarmony. От LinkedIn обявиха, че са деактивирали хакнатите акаунти, но препоръчаха на потребителите незабавно да си сменят паролите. В сайта са регистрирани 161 милиона души по света.

  В публикувания списък не фигурират email адреси или имена, но експертите предупреждават, че това не означава, че хакерите не разполагат с тях, както и с бизнес информацията в профилите. Според компанията за защита на интернет системи Cloudmark получените данни може да бъдат използвани за изнудване. Оттам предупреждават и че не е известно дали хакерите все още нямат достъп до мрежата. Ако е така, потребителите, които вече са си сменили паролите, ще трябва да го направят втори път.

  Паролата – на китайски

  След атаката срещу LinkedIn британското издание Economist публикува препоръки как да защитите акаунтите си.

  На първо място използвайте различна парола за всяка регистрация. Не използвайте думи, дори и да замествате част от буквите в тях с цифри или знаци. Ако го правите, нека това е цяла фраза. И най-добре на китайски – проучванията показват, че това е най-сигурният език за пароли. А най-добрата парола според Economist е несвързани по смисъл думи на различни езици.

  Единственият недостатък е, че това отнема доста време за изписване. 

  Допитване на Reuters до експерти по сигурността показва, че компанията няма най-добрите практики за защита на данни. Според тях LinkedIn ползва базова технология за криптиране, която позволява лесното разпознаване и подреждане на паролите.

  По такава причина наскоро социалната мрежа беше принудена да подобри приложението си за мобилни телефони, което синхронизира работните календари на потребителите си с профилите им – то позволява планираните им срещи да се виждат от въведените в календара участници в тях. За да се случи това обаче LinkedIn теглеше съответните данни от email адресите на тези, които са заявили че искат да ползват новата услуга. 

  Само часове преди изтичането на паролите LinkedIn публикува в корпоративния си блог разяснения, с които успокоява потребителите, които са решили да синхронизират календара си. Компанията уточнява, че не съхранява изтеглената информация на сървъри, че не я използва за други цели освен свързването на срещите с профилите на съответните хора, както и че не прави синхронизация, когато услугата не е заявена. 

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 часа
  Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
  Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
  преди 7 часа
  В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
  ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
  преди 7 часа
  ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
  Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата
  преди 9 часа
  Tesla ще съкрати над 10% от работната си сила
  Двама висши мениджъри също се оттеглят
  преди 10 часа
  Sameday планира 200% увеличение на точките за доставка извън дома в България
  Експанзията до 1500 точки до края на 2024 г. е част от регионален инвестиционен план в размер на €30 млн.