неделя, 19 септември 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  589 прочитания

  Франция влиза в нова национална карантина

  Тя ще продължи поне до 1 декември
  29 октомври 2020, 11:42 a+ a- a

  Франция обявява нова национална карантина, която влиза в сила в четвъртък (29 октомври) и ще продължи поне до 1 декември. Това съобщи в обръщение към нацията президентът Еманюел Макрон. 

  Според президента властите нямат друг избор във връзка с ограничените възможности на здравната система и увеличаващите се случаи на Covid-19 в страната.

  Този път обаче властите дават приоритет на запазването,а отворени училища и някои икономически дейности, за разлика от пролетта, когато движението беше силно ограничено в голяма част от Западна Европа и на много фирми беше наредено да затворят.

  Макрон подчерта, че голяма част от Европа е изправена пред подобна ситуация, „погълната от втора вълна, за която сега знаем, че вероятно ще бъде по-трудна и по-смъртоносна от първата“.

  Както през пролетта, повечето несъществени фирми ще затворят - включително барове и ресторанти - движението извън дома ще бъде строго ограничено, а частните и публичните събирания ще бъдат забранени. Университетите ще се насочат към онлайн класове.

  Някои работни места, включително в обществени услуги, фабрики, ферми и строителство, ще останат отворени. Докато някои хора могат да пътуват до работните си места, работата от вкъщи ще стане норма, когато е възможно, каза той. Ограниченията за посещения на домове за пенсиониране и погребения няма да бъдат толкова строги, колкото през пролетта.

  „Познавам умората и усещането за безкраен ден“, каза г-н Макрон, но призова французите да останат „единни“.

  Карантината влиза в сила в четвъртък вечерта и ще остане в сила поне до 1 декември с финансова помощ за засегнатите фирми и наематели, каза той.

  Около две трети от населението на Франция вече е обект навечерен час, обявен преди две седмици. И все пак случаите продължават да нарастват: Франция съобщи за 527 смъртни случая от коронавирус във вторник (27 октомври), най-големият брой в страната от април.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  В тези изнесени пунктове в страната ще има ваксинации през уикенда
  Вижте къде ще се правят ваксинации и в София
  преди 2 дни
  преди 2 дни
  Чуждите инвестиции у нас със спад от 64% до юли
  Най-големите нетни потоци от преки инвестиции в страната за първите 7 месеца на 2021 са от Люксембург, Нидерландия и Германия
  преди 2 дни
  Румъния отново включи България в „жълтата зона“
  Вижте какво се променя за българите
  преди 2 дни
  Карантинирани са по-малко от 1% от учителите и учениците
  До момента министърът на образованието и науката не е издал заповед за преминаване към дистанционни занятия на випуски или училища
  17 септември 2021, 13:11
  Преброителите започват обхода утре
  Те ще минават между 8.00 и 20.00 часа всеки ден