сряда, 29 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5706 прочитания

  BTL Industries: Започваме строителството на втората си фабрика в Пловдив през юни 2021

  Каква беше годината за производителя на медицинска апаратура и какви са плановете за 2021 - Георги Петков, изпълнителен директор на BTL България, пред Economy.bg
  22 декември 2020, 09:25 a+ a- a

  Георги Петков е изпълнителен директор на BTL България. Георги има богат опит в сферата на производството на медицинска апаратура. Кариерният му път включва също и позиции, свързани с продажби, дистрибуция и управление на търговски представителства. От 17 години е част от екипа на BTL Industries България, където последователно е мениджър „Логистика“ и оперативен мениджър. От март 2011 г. е изпълнителен директор на компанията. Притежава магистърска степен по индустриален мениджмънт.

  BTL Industries е специализирана в разработването, производството и търговията на електронна медицинска апаратура в глобален мащаб. Компанията се развива успешно от 22 години на българския пазар. Производствената й база се намира в Пловдив, разполага и с R&D център.  Компанията произвежда високотехнологична медицинска апаратура в 3 основни направления – физиотерапия, кардиология и естетична медицина, като продуктите й се предлагат в повече от 120 страни на 6 континента. Апаратите, произведени от BTL Industries, са отличени с редица награди за иновативност, дизайн и принос в развитието на медицината в световен мащаб. В края на 2019 г. BTL Industries получи сертификат за инвестиция клас „А“ за изграждането на нова производствена база в Пловдив. 

  Каква беше годината за един от водещите производители на медицинска апаратура във време на коронавирус, промени ли се производството в отговор на пазарните нужди, кога стартира строителството на новата фабрика и какво ще произвежда? Вижте какво коментира пред Economy.bg Георги Петков, изпълнителен директор на BTL България.

  Каква беше 2020 за дейността на BTL Industries в България?
  2020 г. беше необичайна година, която изправи света пред изцяло нова реалност. Ние също се сблъскахме с непредвидени ситуaции и трябваше да взимаме бързи и стратегически решения. Въпреки че отчетохме спад през първото полугодие, смятам, че преминахме успешно през всички предизвикателства. Така през втората половина на годината възстановихме нивата от 2019 г. и продължихме нормалното си развитие. Най-важното обаче е, че дори и в тези несигурни времена запазихме екипа си и го направихме дори още по-обединен и мотивиран отпреди. Ако трябва да обобщим, можем да кажем, че 2020 г. беше трудна, но ни направи по-силни.
   
  Промени ли се и как производството с оглед на пандемията и нарасналото търсене на медицинска апаратура за лечението на коронавирус?
  COVID-19 доведе до спад в секторите, в които BTL Industries оперира – кардиология, физиотерапия и естетична медицина. Причината е, че хората ограничиха посещенията си при лекар за заболявания, различни от коронавирус. Затова трябваше бързо да реорганизираме дейността си и да се адаптираме към новите условия на пазара. Така започнахме производството на респиратори и маски и успяхме да възстановим продажбите си с нивата им от 2019 г. За това допринесе и пускането на нов уред за оформяне на тялото, който постигна много добри резултати. 

  Какво произвежда фабриката ви в Пловдив в момента и кои са основните Ви пазари и клиенти? 
  Въпреки ситуацията продължаваме да произвеждаме всички продукти от водещите направления за BTL Industries – кардиология, физиотерапия и естетична медицина. След началото на пандемията към портфолиото си добавихме респиратори за обдишване на пациенти и предпазни маски. Основните ни пазари остават същите като тези от преди COVID-19 – Европа, САЩ, Азия и Латинска Америка. Клиентите ни са големи болници и медицински и естетични центрове.

  Колко души работят в компанията и увеличихте ли екипа си през 2020?
  В момента в BTL Industries работят над 350 души. През 2020 г. не увеличихме екипа си, но предвиждаме това да се случи през следващата година. Надяваме се да няма нови непредвидени ситуации и да реализираме плановете си.

  Променихте ли възнагражденията?
  Едно от най-важните ни постижения през тази година е фактът, че запазихме възнагражденията на служителите на нивата отпреди пандемията. Спадът през първите 6 месеца не повлия на заплащането на колегите и се радвам, че успяхме да им осигурим повече спокойствие и сигурност.

  Как ангажирате и мотивирате хората си в тези предизвикателни времена?
  BTL Industries винаги е имала много силна корпоративна култура и ценности Именно те ни помогнаха по-лесно да се справим с предизвикателствата, пред които COVID-19 ни изправи. Хората винаги са били най-ценният ни капитал и една от основните ни цели в момента е да поддържаме служителите си мотивирани, щастливи и спокойни. Мисля, че се справяме успешно с тази задача най-вече като поддържаме приятелска атмосфера в екипа. Това винаги е било така, но в моменти като сегашния е по-необходимо от всякога. Освен това непрекъснато държим колегите в течение на случващото се във фирмата. Те са наясно с всичките ни стъпки за справяне с настоящата ситуация, както и с резултатите, които постигаме на пазара. Това ги мотивира допълнително и изгражда чувство за принадлежност у тях.

  Върху какво работи R&D центърът Ви в София, разработвате ли нови продукти, свързани с Covid-19?
  В R&D центъра на BTL Industries в София в момента се разработват нови продукти в сферата на рехабилитацията, физиотерапията и естетичната медицина.

  Обявихте плановете си да построите нова фабрика в Пловдив, в която се очаква да работят 500 души. На какъв етап е проектът и кога се очаква да стартира?
  В момента сме в процес на проектиране, което предвиждаме да приключи до края на март 2021. След това ще изберем изпълнител на проекта и ще стартираме строителството в началото на юни 2021. Ако плановете ни се реализират, сградата трябва да е готова в края на следващата година.

  Какво ще произвежда новата фабрика в Пловдив?
  В новата фабрика ще се произвежда пълното портфолио на BTL Industries в направленията кардиология, физиотерапия и естетична медицина. Също така ще продължим да изработваме маски и респиратори за обдишване.

  От какви специалисти ще имате нужда?
  Развитието на BTL Industries в България е изключително успешно и затова имаме дългосрочни планове да продължим да разширяваме дейността си. За да постигнем тази цел, имаме нужда от специалисти в редица направления –производство, индустриализация, разработка, логистика, доставки, производство, складове. 

  Освен новата фабрика, какви са плановете Ви за развитие през 2021?
  Силно се надяваме, че 2021 г. ще бъде по-спокойна и по-предвидима в сравнение с 2020. За следващата година планираме внедряването в производство на два нови продукта в областта на физиотерапията и кардиологията, което ще ни позволи да разширим продуктовото си портфолио и да увеличим пазарния ни дял. Разбира се, това ще доведе и до увеличаване на екипа.

   Наскоро обявихте, че сте дарили 15 апарата за обдишване на пловдивски болници Ще продължите ли да подкрепяте лечебните заведения в България?
  Освен тези 15 апарата, дарихме 100 000 защитни маски на 17 пловдивски болници и една в Димитровград. Осигурихме уред за обдишване и на МБАЛ – Карлово, където имаха спешна нужда от подобна апаратура. Общата стойност на дарението е 1 милион лева. Мисията на BTL Industries винаги е била да помага на хората да бъдат по-здрави и да допринася за развитието на здравеопазването в глобален мащаб. В тази безпрецедентна ситуация, пред която всички сме изправени, смятаме, че е наш дълг да подкрепим медиците на първа линия, както и всички пациенти, които се борят с вируса. 

  Винаги сме готови да предложим нашата помощ, ако разполагаме с необходимите ресурси. Вярваме, че можем да се справим с трудностите само ако всеки допринесе с каквото може. Искам да използвам платформата на вашата медия, за да благодаря на всички лекари, които всеки ден спасяват животи и помагат на обществото ни по-бързо да преодолее кризата. Те са нашите герои и е важно да ги ценим и уважаваме.

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 17 часа
  МФ: Очакваме да покрием инфлационния критерий за еврозоната до края на годината
  Парламентът може да приеме закона за еврото до края на лятото
  преди 18 часа
  Разкриват 5 нови паралелки за дрогеристи у нас
  За първи път в Бургас се обявява прием за ученици след 7-ми клас за дрогеристи по австрийска програма
  преди 18 часа
  Logiscool обяви сътрудничеството си с EtonX
  Веригата предлага и обучение по Python и AI в своите школи в София, Пловдив, Плевен и Варна
  преди 22 часа
  Държавата пое дълг за още 300 млн. лева
  Това е третият за тази година аукцион
  преди 2 дни
  Китай ще подпомага производството на чипове с $47,5 млрд.
  Една от основните области, върху които ще се фокусира третата фаза на фонда, е оборудването за производство на чипове
  преди 2 дни
  Paysera България дебютира на ВЕАМ пазара на БФБ
  Компанията за дигитални платежни услуги планира да увеличи капитала си с 2 млн. лв.