понеделник, 19 април 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  588 прочитания

  Великобритания одобри и ваксината на AstraZeneca и Оксфорд

  В страната ще се ваксинират максимален брой хора с една доза, за да се осигури поне частично покритие на максимален брой хора
  30 декември 2020, 12:19 a+ a- a

  Великобритания стана първата държава в света, която даде спешно разрешение за коронавирусната ваксина, разработена от AstraZeneca и Университета в Оксфорд, откривайки път за евтин и лесен за съхранение препарат, на който голяма част от света ще разчита, за да помогне за прекратяване на пандемията, отбелязва The New York Times.

  В смело решение за ускоряване на ваксинациите, британски правителствен консултативен орган нареди на лекарите да дадат на възможно най-много хора първата си доза ваксина, без да резервират запаси за планираните втори дози.

  Вместо да направят двете инжекции в рамките на един месец, лекарите ще изчакат до 12 седмици, за да дадат на хората вторите дози, заяви правителството. Решението се отнася за ваксината на Oxford-AstraZeneca, както и за тази на Pfizer-BioNTech, разрешена от Великобритания в началото на този месец.

  Тъй като ваксинирането се случва бавно както във Великобритания, така и в САЩ, британските служители се вслушваха в призивите за отлагане на втората доза като начин за осигуряване на частична защита на повече хора с една доза. Мат Ханкок, здравен секретар, каза, че хората ще започнат да получават ваксината на AstraZeneca в началото на следващата седмица.

  За Великобритания, където болниците са потънали в случаи на нов, по-заразен вариант на вируса, решението на нейния лекарствен регулатор дава известна надежда за възстановяване. Здравната служба се готви скоро да ваксинира милион души седмично на импровизирани места във футболни стадиони и състезателни писти.

  Ваксината на AstraZeneca е готова да се превърне в доминираща форма на инокулация в света. При доза от 3 до 4 долара това е малка частица от цената на някои други ваксини. И може да се изпраща и съхранява при нормални температури на охлаждане в продължение на шест месеца, вместо в ултра студените фризери, изисквани от конкурентни ваксини от Pfizer-BioNTech и Moderna, което улеснява администрирането на хора в по-бедните и труднодостъпни части на света.

  Обявявайки разрешението си, британското министерство на здравеопазването не посочи веднага кой режим на дозиране е разрешен или дали на лекарите ще бъде дадена свобода да избират между двете.

  Освен въпросите за дозирането, британската здравна служба трябва също да измисли как да убеди хората да вземат ваксина, която изглежда по-малко ефективна от другите налични, но въпреки това може да ускори края на пандемия, която убива стотици хора всеки ден във Великобритания и хиляди други по света.

  Разрешението се основава на данни от последни клинични изпитвания във Великобритания и Бразилия. 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  16 април 2021, 16:05
  НАП: 84% от данъкоплатците са подали декларациите си по интернет
  Срокът за обявяване на доходите е до 5 май
  16 април 2021, 16:04
  JPMorgan Chase отпуска $2,5 трилиона до 2030 г.
  Средствата са предназначени за проекти в сферата на изменението на климата и устойчивото развитие
  16 април 2021, 15:48
  ЕК одобри средства за инфраструктура и здравеопазване за България
  Това става след изменение на Оперативна програма „Региони в растеж“
  16 април 2021, 15:24
  Полша стартира имунизацията с ваксината на J&J
  Здравните власти в страната смятат, че потенциалните рискове са малки и далеч по-малко сериозни от коронавируса
  16 април 2021, 15:13
  Германската Meggle затваря завода си в Шумен
  Трудовите договори на около 95 служители ще бъдат прекратени
  16 април 2021, 14:18
  Фандъкова: На 24 април пускаме метрото до „Горна Баня“
  Гражданите, които ще пътуват с метрото, достигат 500 000 на ден, коментира столичният кмет