сряда, 29 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3071 прочитания

  Уязвимите Балкани

  Страните от региона страдат най-много от икономическата криза, твърди анализ на Economist Intelligence Unit
  20 юни 2012, 10:56 a+ a- a

  Балканските икономики са най-потърпевши от глобалната рецесия през 2008 – 2009, показва изследване на Economist Intelligence Unit – анализаторска компания към авторитетното издание Economist. Икономиката на страните от региона (Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Македония, Черна гора, Румъния и Сърбия) се сви средно с 5,2% през 2009 и рецесията продължи до 2010, когато спадът на БВП беше 0,4%, заради срива на производството в най-голямата икономика сред тези страни – Румъния. В останалите през 2010 възстановяването беше слабо, а през 2011 регионът имаше умерен ръст от 1,9%, което е далече под предкризисните нива. Очакванията за тази година пък са за икономически растеж от едва 0,7 на сто.  Той обаче е под въпрос, при това дори ако предполагаемият колапс на еврозоната бъде избегнат.

  Рисковете от еврокризата се увеличават от факта, че балканските страни имат сериозни икономически отношения с Атина. Особено България, Македония, Черна гора и Албания, при които между 10 и 12% от износа на стоки е за Гърция. Заедно с това пазарният дял на клоновете на гръцките банки в Югоизточна Европа е около 20%. 

  Кризата донесе и социални последици, сред които намаляване на заетостта и увеличаване на бедността в региона. Държавите на Балканите имат най-високите нива на безработица и бедност в Европа – около една четвърт от икономически активното население е без работа. 

  Въпреки това развитие, то не доведе до последици в политическия живот, а социалните вълнения са силно ограничени. Например Сърбия наскоро проведе мирни и безпроблемни парламентарни и президентски избори, а за разлика от други европейски страни неофашистката партия в страната не получи депутатски места. В повечето страни от време на време има ограничени протести, но като цяло социалният мир оцеля. И то при положение, че балканските страни традиционно са предразположени към размирици – етнически и териториални спорове, проблемна демокрация, високи нива на обществено недоволство, широко разпространена корупция и ниски нива на доверие в институциите. 

  Този почти парадокс може да бъде обяснен с три фактора. На първо място регионът има някои предимства, които попречиха на населението да усети ефектите от кризата с цялата им сила – голяма част се прехранват от земеделие и е разпространено съжителството на големи фамилии в един дом. Второто е, че залезът на традиционното ляво и профсъюзите в повечето страни в региона означава, че много малко социални или политически сили могат да организират демонстрация, която да не е спонтанна и да е достатъчно голяма. И накрая – проучванията на общественото мнение показват широко разпространена апатия, заради която хората не са склонни да бъдат много активни. 

  Големият въпрос обаче е дали този привиден социален и политически мир е устойчив. Дали това не е затишие пред буря, която може да избухне при задълбочаване на икономическата криза в региона? И то след като единственият фактор, който би могъл да стабилизира Балканите – Европейския съюз, също е в дълбока криза.

  Заглавието е на Economist Intelligence Unit; със съкращения

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 31 минути
  xAI е оценена на $24 млрд.
  Компанията на Мъск за изкуствен интелект набра $6 млрд. в нов кръг финансиране
  преди 17 часа
  МФ: Очакваме да покрием инфлационния критерий за еврозоната до края на годината
  Парламентът може да приеме закона за еврото до края на лятото
  преди 18 часа
  Разкриват 5 нови паралелки за дрогеристи у нас
  За първи път в Бургас се обявява прием за ученици след 7-ми клас за дрогеристи по австрийска програма
  преди 19 часа
  Logiscool обяви сътрудничеството си с EtonX
  Веригата предлага и обучение по Python и AI в своите школи в София, Пловдив, Плевен и Варна
  преди 23 часа
  Държавата пое дълг за още 300 млн. лева
  Това е третият за тази година аукцион
  преди 2 дни
  Китай ще подпомага производството на чипове с $47,5 млрд.
  Една от основните области, върху които ще се фокусира третата фаза на фонда, е оборудването за производство на чипове