петък, 14 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4962 прочитания

  Moody's наказа банковия свят

  Рейтинговата агенция понижи оценките си за 15 от най-големите банки в света
  22 юни 2012, 10:47 a+ a- a

  Лоши оценки на водещи финансови институции постави Moody's. Рейтинговата агенция понижи средно с две степени оценките си за 15 от най-големите банки в света.

  Сред тях са американските Bank of America, Citibank, Goldman Sachs, Morgan Stanley и JPMorgan Chase, британските HSBC, Barclays и Royal Bank of Scotland, френските BNP Paribas, Credit Agricole и Sciete Generale, швейцарската Credit Suisse и немската Deutche Bank.

  Рейтингът на четири организации е смъкнат с по 1 пункт, на десет – с по 2, а този на Credit Suisse – с 3. Най-сериозно е намалението при Bank of America и Citigroup – до Ваа2.

  Информационните агенции отбелязват, че всички американски банки, които бяха спасени от правителството с мотива, че са „твърде големи, за да бъдат оставени да фалират”, попадат в списъка на Moody's.

  За някои банки перспективата е негативна, което означава, че оценката им може да бъде коригирана още надолу през следващите месеци.

  Агенцията мотивира решението си с риска банките да отбележат значителни загуби заради все по-нестабилните капиталови пазари.

  Понижаването на рейтингите означава, че банките ще бъдат принудени да правят по-големи разходи за набиране на средства. Това пък може да повиши стойността на кредитите за бизнеса и населението.

  Засегнатите банки категорично отхвърлиха оценките на Moody's.

  През май агенцията смъкна рейтингите на 26 италиански и 16 испански банки, а през юни на 6 немски и 3 австрийски кредитори. Като причина анализаторите от Moody's изтъкнаха риска, свързан със задълбочаване на дълговата криза в еврозоната.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 10 часа
  преди 12 часа
  Телерик Академия ще се фокусира повече върху доквалификацията на специалисти
  За 5 години Академията утроява броя на Upskill програмите за повишаване на знанията и добавя към портфолиото си нови формати
  преди 12 часа
  Проучване: Липсата на умения за работа с AI забавя иновациите в 62% от компаниите
  2/3 от компаниите не притежават достатъчни умения за работа с AI, а 41% от организациите изпитват затруднение в намирането на служители с опит и знания в изкуствения интелект
  преди 15 часа
  София Тех Парк получи български електрически камион
  Първият български мини товарен автомобил на ток има пробег от 300 км с едно зареждане
  преди 16 часа
  НАП: Клиентите могат да задържат плащането, ако не получат касова бележка
  Агенцията санкционира 433 търговци край морето за неиздаване на фискален бон