събота, 20 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4197 прочитания

  Ускори ли пандемията развитието на ИКТ индустрията у нас?

  Русе, Велико Търново, Стара Загора и Благоевград са сред градовете, които имат потенциал за развитие на ИКТ индустрията у нас - Людмил Стойчев, управляващ партньор в CBN Panoff, Stoycheff & Co., пред Economy.bg
  02 февруари 2021, 16:51 a+ a- a

  ИКТ индустрията се изкачва стремително и през 2021 е много вероятно да се нареди сред най-силните 3 от общо 18-те индустрии в България, а по много ключови показатели да стане и най-важна както за икономиката, приходите в бюджета, така и за живота на хората, отбелязаха наскоро в свой анализ от CBN Pannoff, Stoycheff & Co.

  Ускори ли пандемията развитието на ИКТ индустрията у нас, какви са предизвикателствата, кои градове имат потенциал за развитие на ИКТ, какви са тенденциите на пазара на ИТ кадри, защо напоследък доста големи инвеститори сякаш заобикалят България – тези и други въпроси коментирахме с Людмил Стойчев, управляващ партньор в CBN Panoff, Stoycheff & Co.

  Г-н Стойчев, в началото на януари прогнозирахте, че през 2021 ИКТ ще е сред 3-те най-силни индустрии у нас. Пандемията ли подкрепи растежа й, или това е логичното развитие на индустрията?
  Може би и двата фактора. Пандемията определено изигра роля на ускорител на процесите и приходите в ИКТ почти в цял свят. България не беше и няма да бъде изключение и през тази година.

  Какви са най-големите предизвикателства, които пандемията отправя към ИКТ индустрията у нас?
  ИКТ индустрията в България е една от малкото изключително планово ориентирани и дигитално управлявани индустрии в държавата, свързана хоризонтално с всички останали индустрии както в страната, така и в чужбина.
  В тази връзка основното предизвикателство, което ние като анализатори виждаме, е свързано с бизнеса с клиенти от изцяло или частично затворени индустрии – тези взаимоотношения според нас следва бързо да се предоговорят, като се проучи пазара и се вземе предвид спада в съответния сектор. Вторият проблем според нас е цената на труда. Рискът от cash-flow проблеми и дори от частична неплатежоспособност от неточна преценка на пазара на труда става все по-голям в условията на криза. От друга гледна точка, никой добър професионалист не иска да губи пари. Ще видим.

  Какви са Вашите наблюдения - местните или чуждите ИТ компании с операции у нас преминават по-леко през кризата?
  Никога не сме разделяли компаниите на местни и чужди. Всичко е въпрос на мениджмънт, маркетинг, екип, а както се видя в условия на пандемия и късметът играе роля. Логично е чуждестранният бизнес в индустрията да има по-добри и проверени практики и възможности за финансиране, което неминуемо се отразява и на сигурността. Но има български компании, с които и ние работим и които са изключително ефективни за клиентите си в тази дълга извънредна ситуация.

  Освен в София в кои други български градове има потенциал за развитие на ИКТ индустрията у нас?
  Последните резултати от ежегодното изследване на CBN сочат невероятни резултати - над 15 000 ИКТ бизнеси в над 450 населени места във всичките 28 области в България. Отнасям Вашия въпрос по-скоро към темата за развитие на софтуерния сектор и контактните центрове, като ще добавя от моя гледна точка и дигитални агенции, гейминг компании и ИКТ системни интегратори, работещи за чужбина. Резултатите на CBN сочат, че шанс имат най-вече големите областни центрове в страната с над 100 000 население и университет. Такива са Пловдив, Варна, Бургас, а аз бих добавил Русе, Велико Търново, Стара Загора и Благоевград. Има и изненади – малки градове новоизгряващи звезди, но трябва да се видят числата с оборотите.

  Какви са тенденциите на пазара на ИТ кадри? Ще се ускори или ще намалее търсенето? Границата от 100 000 служители (данни на CBN) ИКТ индустрията в България задмина още през 2017. За момента нямаме информация и не наблюдаваме някаква причина търсенето на кадри да намалява осезаемо, но ако кризата и локдауните продължат по-дълго, това неминуемо ще се случи. 2021 година обаче едва ли ще е годината на двуцифрен ръст в нови работни места. Поне не във всички сектори на индустрията. Напълно възможно е да видим ръст в out-staffing бизнеса, който вече има три години възходящо развитие.

  Какви специалисти се търсят най-вече? По-опитни и съответно скъпоплатени или обратно?
  Доколкото ние разполагаме с информация – търсят се специалисти от целия спектър и от всички възрастови групи, макар че вече се усеща ageism в различни форми. Опитът решава проекта, младостта идва с нови сили и идеи. Основно оценката, която ние препоръчваме, се базира на един базов KPI - приход на зает. Той дефинира и заплащането.

  Защо напоследък доста големи инвеститори сякаш заобикалят България? Каква според Вас е причината съседните ни страни да са по-предпочитани инвестиционни дестинации по отношение на ИКТ индустрията?
  Преди година в интервю дадох гласност на една дълго обмисляна идея с налични при нас доказателства – България може да привлече стратегическа ИТ корпорация за изграждане на Data Centre на територията на страната. Никой, както обаче казват, не е пророк в собствената си страна.
  Когато Microsoft подписа с Гърция, логично видяхме обяснителен режим.
  Балканите тепърва ще се откриват. Страната ни все още има шанс, но е необходим съвършено друг подход и представяне особено когато става дума за невиждани до момента в България инвестиции в еднократен размер между 0.5-1 млрд. лева. Ако не се мисли в дълбочина и не се намери най-правилният подход, ще слушаме отново за Гърция, Румъния, Турция, но България няма да присъства на ИКТ картата на света.
  И още нещо. Идват избори, а инвеститорите гледат и партийни програми по отношение на ИКТ. На миналите избори внимателно се запознах с платформите на големите партии за ИКТ. Само в една партийна платформата имаше нещо… загатнато.

  Ще продължи ли според Вас тенденцията ИКТ индустрията да привлича най-много чуждестранни инвеститори у нас?
  Аз бих променил въпроса в малко по-друг аспект – какво би попречило на ИКТ индустрията да е една от най-привлекателните за чуждите инвеститори в България? Отговорът виждам в две посоки – ако политиката се намеси необмислено в бизнеса и ако бизнесът влезе в политиката без достатъчен анализ и приоритети. Да добавим и още един фактор – макроикономическата стабилност в страната, която отсега не е много ясна за 2021. Пожелавам на всички бизнеси и екипи да намерят правилния път за нелеката 2021 година и да следят нашите независими анализи и резултати.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 17 часа
  Wizz Air празнува 20 млн. превозени пътници от летище София
  Авиокомпанията и стартира нов маршрут – до Лион
  преди 17 часа
  Онлайн продажбите в САЩ достигнаха $7,2 млрд. в първия ден на Amazon Prime Day
  Продажбите са с над 10% повече спрямо миналата година
  преди 22 часа
  Глобално кибер прекъсване приземи полети по целия свят
  Проблемът засегна и работата на банки и медии в различни точки на света
  преди 22 часа
  Президентът ще връчи втория мандат на 22 юли
  На кандидата за премиер, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание
  преди 24 часа
  WordPress Engine придобива българската NitroPack
  Основателите Георги Петров и Михаил Стойчев ще работят върху нов проект