петък, 14 май 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  293 прочитания

  Европейската космическа агенция подкрепя курсове по космически технологии у нас

  Идеята е да се засили подготовката на млади кадри за космическата индустрия
  22 февруари 2021, 10:50 a+ a- a

  За първи път Европейската космическа агенция подкрепя разработката на университетски курсове в България. По проекта ще бъдат разработени 9 съвременни курса по космически технологии и техните приложения, съобщиха от Софийския университет "Св. Климент Охридски"

  През февруари 2021 стартира изпълнението на проект Space Education for Bulgaria (SpaceEdu4BG), финансиран от Европейската космическа агенция в рамките на Плана за европейските коопериращи държави (PECS).

  Целта на проекта и основната дейност е разработка на девет съвременни университетски курса, включително учебни планове, лекции и презентации, по водещи теми от космическите технологии и техните приложения. Курсовете ще бъдат на теми, които са идентифицирани като основни в работа на Европейската космическа агенция (ЕКА). Това ще засили теоретичната и практическата подготовка на млади кадри за космическата индустрия, както и ще утвърди привлекателността на Физическия факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ като желано и водещо място за приложно обучение в областта на космическите изследвания.

  Проектът е с продължителност от две години и се координира от катедра „Астрономия“ към Физическия факултет на Софийския университет.

  Сред авторите на курсовете са учени от Алма матер, от Института по астрономия с Националната астрономическа обсерватория „Рожен“ към Българската академия на науките, представители на бизнеса и индустрията.

  Планира се курсовете да бъдат разработени, да стартират и да бъдат включени в учебните програми на Физическия факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ за учебната 2022/2023 г.

  Успешното изпълнение на проекта ще доведе както до по-добра синергия в областта на космическите изследвания и техните приложения у нас, така и до засилване на връзката между българската научна общност и ЕКА.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 часа
  Над 81 000 дози ваксини пристигнаха у нас
  В понеделник пристигат над 270 хил. дози от производителя Pfizer/BioNTech
  преди 7 часа
  В „Пирогов“ намаляват цената на PCR теста
  Ваксинационните зони в болницата ще работят без почивен ден, а в „Александровска“ и в събота
  преди 7 часа
  Отпада карантината при пътуване до щата Ню Йорк
  Остават в сила въведените на федерално ниво изисквания за пътуване до САЩ
  преди 8 часа
  Италия глоби Google
  €102 млн. за злоупотреба с господстващо положение
  преди 10 часа
  Ректорите искат отваряне на университетите
  В момента присъствено се провеждат само практически занятия, обучения и изпити по практика на студенти, специализанти и докторанти
  преди 12 часа
  НСИ: Средната заплата за първото 3-месечие у нас е 1454 лв.
  Тя бележи близо 2% ръст спрямо края на миналата година