четвъртък, 30 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  6295 прочитания

  JOBS in BG: Какво е да работиш като Learning Specialist в Sitel

  За професията и възможностите разказва Силвия Трифонова, специалист „Обучения и развитие“ в софийския офис на компанията
  25 февруари 2021, 11:14 a+ a- a

  Силвия Трифонова, специалист „Обучения и развитие“ в Sitel Sofia

  Силвия Трифонова е специалист „Обучения и развитие“ (Learning Specialist) в Sitel Sofia. Завършила е ГПЧЕ „Никола Й. Вапцаров” в гр. Шумен с немски и английски език, а след това продължава обучението си в ТУ- София, специалност „Инженерен дизайн“ с направление „Интериорен дизай.

  Подобно на всички мениджмънт позиции в Sitel, Силвия получава и допълнителна работна квалификация, като преминава лидерски курс на обучение за тренер, на който натрупва нужните знания, а уменията си развива чрез практически задачи. 

  Свързахме се със Силвия, за да ни разкаже повече за работата си. За какво отговаря, какви умения и качества са необходими, как поддържа квалификацията си и кои са най-големите заблуди за професията.

  Началото на кариерата
  Преди повече от 3 години и аз започнах на агентска позиция също като 90% от мениджмънта в компанията. Работата ми беше свързана с това да предоставям техническа поддръжка на медицинска техника за чуждестранни клиенти. Възхищавах се от атмосферата, комуникацията и условията за работа в компанията, бях вдъхновена от начина, по който се водят обученията и колко по-различен е той от часовете в училище или в университета. Това ме накара да направя своя избор: да остана и да се развивам в Sitel дългосрочно. Скоро след това се освободи позиция във вътрешния Learning department (отдел „Обучения“) и след успешен за мен подбор, вече 2 години съм част от екипа в качеството си на Learning Specialist. 

  Какви са основните Ви отговорности на тази позиция?
  Заедно с всеки един наш клиент разработваме и водим продуктови обучения, съобразени с нуждите и стандартите им за качество. За да са ефективни, фокусът е върху няколко основни аспекта: процеси, продуктови познания, работа със системи и комуникативни умения.

  Нашата задача е да подпомагаме, консултираме и развиваме всеки един наш екип - от агентите до ръководните позиции (Team manager, Learning specialist, Quality analyst). Докато водим лидерски и продуктови обучения за тях, както и включвайки се в оперативните задачи, се запознаваме още по-добре със спецификите на всеки проект. На база на богатия си опит с останалите, можем да вземем вече работещо решение или добри практики, за да ги напаснем и използваме в разнообразните ситуации, които за нас са ежедневие. Освен това, глобалните оперативни стандарти на Sitel създават необходимата рамка от процеси – моя отговорност е да гарантирам правилното им разбиране и функциониране. Придържайки се към тях, но адаптирайки ги към обстоятелствата, подсигуряваме, че всеки един проект в Sitel София работи по най-добрия възможен начин.

  Как типично протича един работен ден?
  Преди започването на работния ден с моите колеги имаме традиция да пием по кафе, да се посмеем на някой виц и да се стиковаме за задачите. Както стана ясно, работата ми е динамична и изисква комуникация с различни нива в организацията и извън нея. Освен разнообразните обучения, които водя, участвам и в: екипни срещи, ежедневна комуникация с клиентите ни и съблюдаването на цялостната работа, коучинг и консултиране както на агентите, така и на мениджмънта. Това за мен означава, че трябва да бъда изключително дисциплинирана, както и винаги калибрирана с моите четирима колеги от отдела, за да можем максимално добре да покрием оперативните нужди.

  Какви умения и качества са необходими за тази професия?
  Всъщност ефектът от нашите обучения се измерва в много кратък срок след приключването им и има пряко значение за това как агентът ще комуникира и подхожда към клиентите или как мениджърът ще ръководи екипа си. Това налага не само фокусът да е върху практическите знания и умения, но и обучаващият да е изключително гъвкав, напасвайки се към конкретната група, изискванията на клиента, стандартите на Sitel и дори неочаквана ситуация по време на обучението. Затова един успешен тренер трябва да може да обясни с лекота дори най-сложните процедури, да е организиран и да предразполага хората към свободна комуникация и критично мислене, независимо от позицията им. Затова смятам, че необходимите умения и качества са: гъвкавост, самодисциплина, презентационни и комуникативни умения, както и такива за ефективно решаване на проблеми. 

  Как поддържате знанията и квалификацията си?
  Разполагаме с вътрешни платформи за комуникация и присъствие на уебинари със Sitel служители от цял свят, а по-конкретно с Learning departments от Източна Европа имаме регулярни срещи, в които обменяме опит, споделяме примери за най-добри практики и заедно намираме решения. Освен това, всеки от нас има различни интереси и области, където е по-добър или опитен от останалите. Едно от най- полезните за мен неща е, че културата на компанията ме предразполага да се уча от експертизата и идеите на моите колеги и същевременно да имам възможност да споделям своите. Понякога новодошли служители, споделяйки опита си, също могат да те накарат да погледнеш нещата и от друг ъгъл.

  Какви са възможностите за развитие?
  Тъй като позицията е изключително динамична и разнообразна дори след дълъг период от време има още и още знания и умения, които разбирам, че мога да усвоя. Припомняйки си дори само последната изминала година, мога ясно да видя предизвикателствата, които ми помогнаха да се развия: водене на преговори с клиенти, динамични проекти, в които процедурите се сменят ежечасово, организиране на смесени или онлайн обучения, поддържане на резултати и мотивиране на екип, който работи изцяло виртуално от вкъщи. Бизнесът на нашите клиенти е изключително разнообразен: техническа поддръжка на уреди, медицински и козметични услуги и продукти, хотели и туристически агенции, финансов сектор. Само по себе си това означава, че имам възможност да се докосна до много световноизвестни брандове и да работя в интернационална среда, а това разкрива прекрасни възможности.  

  Кои са най-големите заблуди за тази професия?
  На първо място, че работата на тренера е еднотипна и водим само определен набор от обучения. Помежду си обичаме да се шегуваме: моят мениджър всяка година ни обещава, че и тази ще е интересна и динамична и все се оказва прав! Всички служители в компанията идват с различен опит- ученици/студенти, лекари, адвокати, инженери, дипломати, учители, а дори и дизайнери като мен. Имам и щастието да работя с хора от различни култури и националности, говорещи над 32 езика. Това само по себе си налага персонализиран подход към всеки един- винаги се опитвам да свържа това, което преподавам с примери от предишния опит на хората, за да ме разберат по-добре. Трябва да опознаеш лично всеки човек, за да видиш как той мисли и съответно как учи по-добре. Работата с хора никога не може да бъде еднотипна.

  Какви са хобитата Ви и какво обичате да правите след края на работния ден?
  Харесва ми да се запознавам с различни култури и езици. Например, в момента съм се захванала с това да доразвия уменията си по корейски и турски. Спортни танци, експериментиране с екзотични кухни, компютърни игри и Формула 1 са част от нещата, които ми помагат да се заредя с енергия за новата динамична седмица, която предстои. 

  Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Sitel в JOBS.bg тук

  ВИЖТЕ ОЩЕ:

  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като аниматор в Anakatech
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of Delivery в Coretech?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като мениджър проекти в Шенкер?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен анализатор в Astea Solutions?

  JOBS in BG: Какво е да работиш като начален учител в Прогресивно училище?

  JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист „Подбор“ в Easy Consult?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като управител на филиал в Kaufland България?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като системен администратор в StorPool?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Quantitative Analyst/Statistician в Tek Expert
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като QA инженер в Astea Solutions?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като директор B2B партньорства в Rakuten Viber?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Java Team Lead в DHL ESS?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист клиентски запитвания в Regiocom?

  JOBS in BG: Какво е да работиш като главен бижутер-консултант в „Токаш”?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като инженер в „Райхле и Де-Масари България Пръдакшън”
  JOBS in BG: Какво е да работиш като ръководител сектор в Kaufland България?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър на StorPool?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като хардуерен инженер във Visteon?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Group Manager в Strypes?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като индустриален инженер в „Буллтек“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Automation QA в DHL Enterprise Software Solutions?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като спедитор в „Гопет Транс“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като учител по спорт в Прогресивно училище?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като 3D проектант на бижута в „Токаш“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като 3D артист в „Империя онлайн“? 
  JOBS in BG: Какво е да работиш като Project Operations Manager в Advent Group? 
  JOBS in BG: Какво е да работиш като мениджър по качеството в „Буллтек“? 
  JOBS in BG: Какво е да работиш като учител по английски език в Прогресивно училище?  
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като проектен мениджър в DataArt?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист „Развитие на търговски обекти“ във „Филип Морис“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като художник на игри в „Империя Онлайн“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като инженер/консултант по облачни услуги в HeleCloud?

  JOBS in BG: Какво е да работиш като учител по изобразително изкуство в Прогресивно училище?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър във „Филип Морис“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като гейм дизайнер в „Империя Онлайн”?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като JavaScript Developer в Tick42?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Data Platform архитект в „Инспирит“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист „Логистика“ в Kaufland България?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като старши програмист в Endava?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като консултант „Управление на риска“ в „Телелинк Бизнес Сървисис“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като тест инженер в Melexis?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Vendor Debit Desk специалист в Ingram Micro?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като тест инженер в Endava?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Level 2 Support в Taulia?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of Intelligent Systems в „Телелинк“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър в ТЕСИ?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като анализатор в Experian?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като .NET програмист в Tradologic?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of Project Infrastructure във Fadata?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като дрогерист в dm България?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър в aiko?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Taulia?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като главен инженер в „Планекс”?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ML Lead - Flex team в HyperScience?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като супервайзър „Продажби“ в „Монделийз България“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като Quotations Engineer в Lufthansa Technik Sofia?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като технологичен трейнър в Телерик Академия?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като директор „Софтуерно инженерство“ в Progress?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като координатор в Lufthansa Technik Sofia?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като глобален мениджър „Обучения“ в Bayer?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Progress?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър на Roo Brands?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Ocado Technology?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като глобален директор „Продажби“ в „Софтуер Груп“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър на игри в Playtech Bulgaria?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като QA инженер в Proxiad Bulgaria?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Implementation Development Team Lead в „Софтуер Груп“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като iOS разработчик в MentorMate?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като технически директор в „Мнемоника“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като брокер на бизнес имоти в MBL|CBRE?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен разработчик в Luxoft?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като лидер на екип във Visteon?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като ръководител на полети в ДП РВД?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ръководител на Android екип в MentorМate?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като данъчен консултант в EY?

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 12 часа
  Висшият мениджмънт в компаниите не е подгодтвен за изкуствения интелект
  Проучване на Adecco Group изследва промените в пазара на труда от гледна точка на топ мениджмънта в компаниите
  преди 14 часа
  SeedBlink пусна цялостна платформа за управление на собствен капитал и инвестиции
  Тя предоставя единен достъп до всички традиционни и нововъведени продукти за управление на собствен капитал и инвестиции
  преди 14 часа
  Fitch потвърди рейтинга на УниКредит Булбанк на 'BBB'
  Перспективата пред банката е стабилна
  преди 15 часа
  5% ръст на пътуванията на българи в чужбина през април
  С над 20% се увеличават пътуванията с цел почивка и екскурзия, показват данните на НСИ
  преди 18 часа
  ЕС одобри закон, който ще засегне вноса на газ
  Той въвежда лимити върху емисиите метан
  преди 19 часа
  xAI е оценена на $24 млрд.
  Компанията на Мъск за изкуствен интелект набра $6 млрд. в нов кръг финансиране