понеделник, 10 май 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  384 прочитания

  Лек ръст на бизнес климата през февруари

  Подобрение се наблюдава в строителството и сектора на услугите, показват данните на НСИ
  26 февруари 2021, 11:20 a+ a- a

  През февруари 2021 г. общият показател на бизнес климата нараства с 1,8 пункта в сравнение с предходния месец, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). Подобрение на стопанската конюнктура е регистрирано в строителството и сектора на услугите, докато в промишлеността и търговията на дребно показателят остава приблизително на равнището си от януари.

  Съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ остава приблизително на нивото си от предходния месец. Промишлените предприемачи са умерени в оценките си относно настоящата производствена активност, докато очакванията им за дейността през следващите три месеца са по-благоприятни.

  Бизнес климатът в строителството се увеличава с 3,6 пункта, което се дължи на подобрените очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Прогнозите им за строителната активност през следващите три месеца са също по-оптимистични, което е съпроводено и с известни очаквания за допълнително наемане на персонал.

  Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно“ запазва приблизително януарското си равнище. Прогнозите на търговците на дребно както за обема на продажбите, така и за поръчките към доставчиците през следващите три месеца са по-благоприятни.

  Бизнес климатът в сектора на услугите се покачва с 5,3 пункта в резултат на по-благоприятните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. По отношение на търсенето на услуги настоящата тенденция се оценява като леко подобрена, като и очакванията за следващите три месеца остават оптимистични.

  Най-сериозните затруднения за дейността на предприятията от всички сектори остават несигурната икономическа среда, факторът „други“, конкуренцията в бранша, недостига на работна сила и недостатъчното търсене, .

  Относно продажните цени, мениджърите в промишлеността предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца. В останалите сектори се увеличава делът на тези, които очакват повишаване на цените, но преобладаващата част не очакват промяна.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 26 минути
  Русе и ТИЗ създават нов индустриален парк край Дунав
  Новата индустриална зона ще бъде наречена на река Дунав и ще разполага с административен център
  преди 44 минути
  От 1 юни България се включва към "зелния сертификат" на ЕС
  На 14 май предстои приемателно тестване
  преди 50 минути
  Проучване: Българите на възраст между 40 и 50 г. са по-склонни да се обучават за нова професия
  Почти 80 000 българи са преминали през курсове за квалификация и преквалификация през миналата година
  преди 1 час
  241 са новите случаи на коронавирус у нас
  Положителни са малко над 4% от изследваните
  07 май 2021, 16:18
  Великобритания съветва хората под 40 години да не се ваксинират с AstraZeneca
  По-рано това се отнасяше само за хората под 30 години
  07 май 2021, 15:15
  Ваксините стават задължителни за служителите в Саудитска Арабия
  Целта е ограничаване на разпространението на вируса