петък, 14 май 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  718 прочитания

  Вълчев: Ще имаме близо 270 училища със STEM центрове

  Днес децата учат повече от електронни устройства и източници, заяви министърът на образованието
  26 февруари 2021, 14:38 a+ a- a

  STEM центровете, които изграждаме, не са само обзаведени кабинети, а нов модел на учене с обучени учители, които преподават с иновативни методи. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев при посещението си в СУ „Йоан Екзарх Български“, където е изграден такъв център.

  Той отбеляза, че през миналата година е финансирано израждането на модерни центрове като комплекс от кабинети в 150 училища, а предстои да се финансират още 120. „ Ще имаме близо 270 училища със STEM центрове, където се учат природни науки, математика, техника, физика, химия, биология. По тези предмети имаме най-голямо предизвикателство за интереса на учене на днешното поколение ученици. Факт е, че когато те са в модерна среда, учат много повече и мотивацията им за учене е по-добра“, посочи Вълчев. Той отбеляза, че днес децата учат повече от електронни устройства и източници. „Иска ни се всички училища да имат такива STEM центрове, планирали сме го и да има повече образователни иновации. Това е търсене на подходи за това да мотивираме в по-голяма степен учениците да учат“, каза министърът.

  Центърът в СУ „Йоан Екзарх Български“ се състои от три лаборатории, кореспондиращи с основните STEM направления - „Под повърхността“, „Космосът и ние“ и „Вътрешността на машините“. Тук учениците ще бъдат откриватели и изследователи с помощта на образователни научни лаборатории, технологични станции за сглобяване и програмиране на роботи, компютърни системи със софтуер за 3D моделиране и други. В STEM центъра е и изцяло обновената и осъвременена училищна библиотека. В СУ „Трайко Симеонов“ в Шумен също ще е финансиран проект по Националната програма „Изграждане на училищна STEМ среда“.

  Вълчев посети и центъра в Основно училище „Христо Ботев“ в село Зелена морава в община Омуртаг. В това училище е създадена дигитална класна стая, където учениците работят на малки групи. Има място за учене, но също и за разговори и социализация, за учене чрез преживяване и „правене“. В училището имат интегрирана ИКТ технология - всички бюра интегрират високите технологии в стаята, създават по-голяма ангажираност на учениците по време на часа чрез иновации, базирани на ИКТ.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 часа
  Над 81 000 дози ваксини пристигнаха у нас
  В понеделник пристигат над 270 хил. дози от производителя Pfizer/BioNTech
  преди 7 часа
  В „Пирогов“ намаляват цената на PCR теста
  Ваксинационните зони в болницата ще работят без почивен ден, а в „Александровска“ и в събота
  преди 7 часа
  Отпада карантината при пътуване до щата Ню Йорк
  Остават в сила въведените на федерално ниво изисквания за пътуване до САЩ
  преди 8 часа
  Италия глоби Google
  €102 млн. за злоупотреба с господстващо положение
  преди 10 часа
  Ректорите искат отваряне на университетите
  В момента присъствено се провеждат само практически занятия, обучения и изпити по практика на студенти, специализанти и докторанти
  преди 11 часа
  НСИ: Средната заплата за първото 3-месечие у нас е 1454 лв.
  Тя бележи близо 2% ръст спрямо края на миналата година