понеделник, 10 май 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1243 прочитания

  Ваксините на Pfizer и AstraZeneca с над 80% ефективност при хора над 80 години

  Междувременно Франция препоръча ваксината на AstraZeneca за хора над 65 години със съпътстващи заболявания
  02 март 2021, 10:11 a+ a- a

  Ваксините на Pfizer и AstraZeneca са повече от 80% ефективни за предотвратяване на хоспитализации от Covid-19 при лица над 80 години след една доза, съобщи Public Health England (PHE), цитирайки ново проучване, което все още не е публикувано в научно издание.

  PHE заяви, че проучването в реални условия също установява, че защитата срещу симптоматичен Covid при хората над 70 години варира между 57-61% за една доза ваксина на Pfizer-BioNTech и между 60-73% за Oxford-AstraZeneca четири седмици след поставянето ѝ.

  „Тези резултати могат да помогнат да се обясни защо броят на приема на Covid болни в отделения за интензивно лечение сред хора над 80 години във Великобритания е спаднал до единични стойности през последните няколко седмици“, каза британският здравен министър Мат Ханкок на пресконференция. „Това е сериозно обнадеждаващо“, каза още той, цитиран от „Ройтерс“.

  Понастоящем Великобритания е приложила първа доза ваксина Covid-19 на повече от 20 милиона души, или малко над 30% от населението, като възрастните хора са с приоритет.

  PHE представи своя анализ за партньорска проверка, след като предостави първоначални констатации за реалното въздействие на ваксините преди седмица. Отделно проучване сред здравни работници показва, че една доза ваксина може да намали със 70% броя на хората, хващащи асимптоматичен Covid-19.

  Здравният орган заяви, че доказателствата предполагат, че ваксината на Pfizer води до 83% намаление на смъртните случаи от Covid-19 сред хората над 80 години. Няма еквивалентни данни за ваксината AstraZeneca, която започна да се прилага на по-късна дата.

  Междувременно Франция разреши хората над 65-годишна възраст с хронични заболявания да бъдат ваксинирани с препарата на AstraZeneca, предаде France24. 

  Когато ваксината на AstraZeneca беше одобрена за употреба от регулаторните органи на Европейския съюз, Франция постанови, че тя ще отиде само за хора под 65 години, тъй като данните от опитите в по-възрастни групи са ограничени.

  Френският президент Еманюел Макрон заяви пред журналисти, че ваксината AstraZeneca е „квазиефективна“ за хора над 65 години. Тази позиция контрастира с Великобритания, която първа пусна ваксината на AstraZeneca и я одобри за употреба във всички възрастови категории.

  След това решение все повече данни от проучвания показват ефикасността на ваксината, докато Франция също се бори с недостиг на ваксини от другите си доставчици - Pfizer и Moderna.

  В разговор с телевизионния оператор BFMTV, френският министър на здравеопазването Оливие Веран каза: „Всеки, който е на възраст над 50 години и е засегнат от съпътстващи заболявания, може да получи ваксината на AstraZeneca, включително тези между 65 и 74 години.“

  Хората на възраст над 75 години ще продължат да получават само ваксините на Pfizer и Moderna, каза Веран.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 57 минути
  преди 1 час
  Работното място през 2021: Вижте кои са основните тенденции
  Проучване на VMware показва, че благодарение на дистанционния модел на работа 82% от бизнес лидерите са привлекли таланти, живеещи извън големи икономически центрове
  преди 2 часа
  преди 2 часа
  Русе и ТИЗ създават нов индустриален парк край Дунав
  Новата индустриална зона ще бъде наречена на река Дунав и ще разполага с административен център
  преди 3 часа
  От 1 юни България се включва към "зелния сертификат" на ЕС
  На 14 май предстои приемателно тестване
  преди 3 часа
  Проучване: Българите на възраст между 40 и 50 г. са по-склонни да се обучават за нова професия
  Почти 80 000 българи са преминали през курсове за квалификация и преквалификация през миналата година